14197
10:38 15.122022

Закарпаття отримує на половину менше електроенергії від передбачуваного

Політика 84263

Поліпшення ситуації слід очікувати не раніше весни.

Про це перед початком чергової сесії Берегівської міської ради заявив директор Мукачівської філії ПАТ “Закарпаттяобленерго” Олег Юращук.

Загалом область потребує в день 450-500 мегават електроенергії, а отримує лише лише 50 відсотків від необхідної потужності, тобто 250 МГв. 40 із них іде на потреби Укрзалізниці, отож залишається 210 – газдуй як можеш. Попри це, якщо вийдеш за ліміти споживання, постачання електроенергії автоматично відключають на 12 годин. В регіоні повністю відсутні підприємства з виробництва електроенергії, не має також кабельних та повітряних мереж. Тому на відокремлені об’єкти постачати чи відключати світло не має можливості. Не контролює також фірма аварійні відключення.

Минулого тижня ситуація в області із забезпеченням необхідних енергопотужностей була критичною. Але останнім часом Закарпаття отримало додаткові ресурси і становище дещо вирівнялося. Обленерго й надалі продовжує в першу чергу постачати електроенергію на об’єкти критичної інфраструктури. Це – лікарні, військові частини, поліція, СБУ тощо.

“Розмови про те, що електроенергію продаємо за кордон – це вигадки,- заявив фахівець.- Ніякого її промислового експорту не здійснюєжться, відбувається лише технічна передача в електроморежі сусідніх країн та отримання назад того ж об’єму.

Відповідаючи на запитання депутатів Йосипа Галайди, Стефана Д.Молнара, Олександра Куценка, Наталії Сіладі, голови ОТГ Золтана Бабяка, Олег Юращук ще раз підтвердив, що здійнювати відключення чи включення окремих важливих об’єктів, як приміром, навчальні заклади чи дитячі садочки не можливо, бо знаходяться вони в єдиній мережі і подача сюди електроенергії регулюється автоматично. Коли ж робити це вручну, потрібні спеціально навчені спеціалісти, а лише на підготовку однієї такої людини потрібно мінімум півроку. До того ж така особа за день зможе обслужити не більше чотирьох точок. Якщо формувати бригаду, на це піде два роки.

Голова ОТГ підтвердив готовність профінансувати формування та діяльність таких підрозділів, але директор філії зауважив, що такий підхід не сприйнятний. За його словами освітні та дошкільні заклади, АЗС, об’єкти “Водоканалу” і таке інше можливо відключати та включати лише вручну. На даний час це не актуально. Покращення ситуації слід чекати не раніше весни, коли знизиться попит на електроенергію. Сьогодні ж єдиний вихід зі становища – це встановлення генераторів.

Після засідання попросили прокоментувати почуте голову Берегівської міської ОТГ Золтана Бабяка. Ось що він наголосив:

“Частину електроенергії, що залишається у громаді, спрямовуємо насамперед на оборонні програми, які підтримуємо позачергово. Потім слідують об’єкти критичної інфраструктури. Значну соціальну напругу викликають нерівномірні постачання світла населенню. Трапляється, що одні вулиці отримують його постійно, а окремі відключають на 10-12 годин. Таке становище потрібно терміново виправити і постачати елктроенергію всім однаково. Заважають планувати роботу аварійні відключення. Обленерго слід запровадити чіткі графіки таких відключень і неухильно дотримуватися їх, а про можливі зміни оперативно інформувати громадян. Прикро, але по-сьогодні працюємо за протоколом мирного часу, а на дворі війна. Не можна грати на руку ворога, прошу із розумінням поставитися до нинішніх реалій. Міськрада готова допомогти енергетикам з орендою транспортних засобів, дотацією до заробітної платні спеціалістам тощо. Також рекомендуємо створеним у місті ОСББ закупити необхідні для енергозабезпечення квартир генератори, а ми готові компенсувати половину їх вартості, однак не більше 30 тисяч гривень за кожний. Всі зараз повинні згуртуватися і спільно знаходити вихід із критичних ситуацій”.

Окрім енергетичного, на сесії розглянули ще 106 питань. Зокрема, затверджено бюджет ОТГ на 2023 рік в сумі 412,6 мільйона гривень. Більше половини з них – 285,6 млн., виділяється на доходи освітянської галузі. Очікується також зростання прибуткової частини бюджету, яка буде на 2,9 відсотка більшою, ніж в поточному році.

На засіданні затверджено ряд інших проектів, зокрема щодо поліпшення роботи комунальних служб, підтримано програми надання грошової допомоги сім’ям загиблих під час бойових дій берегівчанам, збереження культурної спадщини, благоустрою населених пунктів ОТГ та інші.

Коментуючи хід сесії, голова депутатської фракції КМКС Кароліна Дорчі відзначила, що всі питання були детально відпрацьовані на засіданнях постійних комісій і тому на сесії вони розглядалися чітко та конструктивно. Жодних спірних моментів не виникало, всі були одностайні в тому, що в умовах війни в країні слід концентруватися в першу чергу на питаннях, що зміцнюють обороноздатність держави, на проблемах, вирішення яких наближає мир у наших домівках, стабільність і належні умови життєдіяльності.

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини