14215
22:15 15.122022

Бюджет Закарпаття-2023 та інші подробиці засідання обласної ради. Фото, відео

Політика 17875

Сьогодні, 15 грудня, в Ужгороді відбулось друге пленарне засідання восьмої сесії Закарпатської обласної ради. На засіданні зареєструвалися 54 депутати.

Перед початком роботи обласні обранці вшанували пам’ять жертв російсько-української війни та Героїв сьогодення хвилиною мовчання.

Уже традиційно, у переддень Нового року та Різдва Христового члени скаутської організації «ПЛАСТ» у сесійній залі обради передали Віфлиємський вогонь миру. Символ віри і добра пластуни вручили очільникам області – Володимиру Чубірку та Віктору Микиті.

У зв’язку із ситуацією в енергетиці, котра нині бентежить чи не кожного, на початку засідання депутати заслухали доповідь генерального директора ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Олександра Білака щодо графіків відключення електроенергії. За його словами Закарпаття отримує ліміти використання електроенергії на наступний день о 21-22.00, а тому графіки формуються пізно ввечері.

У свою чергу голова Закарпатської ОВА Віктор Микита додав, що в області створено комісію, яка слідкує за дотриманням графіків відключення електроенергії та закликав усіх відповідальних осіб докласти зусиль аби ці графіки виконувались. Адже це дуже важливо для бізнесу. Також він нагадав про економію електроенергії вдома та про рішення ради оборони області щодо заборони використання зовнішнього освітлення торгових закладів.

Зі свого боку голова обласної ради Володимир Чубірко закликав усіх керівників громад та комунальних закладів на місцях забезпечити безперебійне функціонування бюджетних (медичних, соціальних та освітніх) установ шляхом використання альтернативних джерел живлення. «Серед першочергових завдань закарпатської громади – є забезпечення економічної складової нашої перемоги» – наголосив він.

Обговорення питання електроенергії забрало добру годину часу, після чого депутати таки приступили безпосередньо до роботи. Насамперед вони прийняли обласний бюджет на 2023 рік. «За» – проголосувало 53 депутатів.

У порівнянні з поточним роком бюджет 2023 року зросте на третину. Загальний фонд 1397,1 млн грн (для порівняння у 2022 році було 1021,4 млн грн). Спеціальний фонд – 105,2 млн грн. (78,3 млн було у 2022 році). Основним його наповненням стане податок на доходи фізичних осіб. Найбільше витрат передбачено на освіту та охорону здоров’я. Також 361 млн. грн. передбачено на фінансування обласних програм, котрих нараховується а п’ять десятків та 107 мільйонів – на капітальні видатки. Передбачається економія коштів на утриманні закладів освіти. Розподіл коштів за галузями виглядає так: на освіту передбачено 609 млн грн; соціальний захист – 250 млн грн; охорону здоров’я – 198 млн грн; на культуру – 141 млн грн; фізкультуру і спорт – 98 млн грн. У новому бюджеті також зменшено розмір базової дотації на 33%.

Одним з рішень Закарпатська обласна рада створила об’єднаний комунальний заклад позашкільної освіти на базі ужгородського ПАДІЮНу. Новоутворений заклад очолить нинішній директор закладу Світлана Ганущина і керуватиме до обрання нового директора 30 червня 2023 року. Це питання виклало жваві обговорення у сесійній залі. Адже як виявилось, містом ширяться чутки, начебто ПАДІЮН закривають, а дитячі гуртки розпустять. Депутатка від фракції «КМКС» Ілдіка Орос навіть продемонструвала пачку листів, котрі їй написали невдоволені батьки дітей з цього приводу. Отож, депутати вкотре наголосили, що створення об’єднаного закладу не передбачає скасування діючих гуртків ПАДІЮНу, а навпаки – додає додаткові гуртки з ІТ-технологій та патріотичного виховання молоді. Також вони закликали ЗМІ максимально поширити цю інформацію серед населення.

У ході засідання депутати прийняли рішення про створення ландшафтного заказника місцевого значення «Берег Закарпатського Моря» на площі 90,6662 га в межах Державного підприємства «Хустське лісове дослідне господарство» та Драгівської сільської ради. Ділянку на березі Вільшанського водосховища оголошено об’єктом природно-заповідного фонду місцевого значення. Йдеться про територію, яку вже протягом двох років прибирають волонтери з різних куточків України, та яка примикає до національного парку «Синевир». Зберегти недоторканими ці території давно вимагають громадські активісти через інформацію про можливу забудову берегів водосховища.

Окрім того, рішенням депутатів створено робочу групу з розвитку Закарпатської обласної дитячої лікарні, яка займатиметься залученням коштів для покращення матеріально-технічної бази закладу.

Також цього дня обласні обранці прийняли рішення у підтримку ініціативи мешканців Лопухова (Тячівського району) щодо перейменування їхнього села із Лопухів на Брустури. Остання назва є історичною, адже так населений пункт називався від заснування у 1638 р. до 1946 року. Історія з її поверненням триває вже не перше десятиліття. Отож із відповідним поданням депутати звернулися до Верховної Ради України.

Окрім того, обласні обранці підтримали рішення виділити під потреби вимушених переселенців гуртожитки у Хусті та Берегові. Приміщення належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Закарпатської області. Загальна площа – 2044, 8 кв. м. Йдеться про будівлі за адресами: м. Берегове, вул. Лева, 11 та гуртожиток у Хусті по вулиці Пушкіна, 11. Вони попередньо, за домовленістю із обласною радою будуть відремонтовані Міжнародною організацією з міграції. Це дозволить частково звільнити приміщення закладів освіти, що нині використовуються для розміщення вимушених переселенців.

Наостанок депутати прийняли звернення у якому просять керівництво держави посприяти у відкритті додаткових пунктів пропуску з Румунією. Йдеться про два міжнародні пункти пропуску для автомобільного та пішохідного сполучення, пасажирських і вантажних перевезень у селі Яблунівка Хустського району та в селі Хижа Берегівського району Закарпатської області.

Вичерпавши порядок денний депутати закрили останню у цьому році – восьму сесію закарпатської обласної ради, а голова ради Володимир Чубірко побажав усім гарних свят.

Руслан ФАТУЛА,Відео –Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах