14276
20:02 22.122022

На відновлення рівня генерації потрібні роки: Закарпатська ОВА представила бізнесу програму підтримки. Відео

Політика 18664

Сьогодні, 22 грудня, в ректорат ужгородського університету відбулась зустріч керівництва Закарпатської ОВА з представниками закарпатського бізнесу. Обласна влада закликала підприємців до діалогу щодо ситуації з електропостачанням. Адже дефіцит потужності в енергосистемі країни безпосередньо впливає на функціонування бізнесу.

Під час зустрічі голова Закарпатської ОВА Віктор Микита презентував програму підтримки закарпатських підприємців в умовах енергетичної кризи – «Energy help». Вона, зокрема, передбачає компенсацію суб’єктам господарювання частини вартості придбаних альтернативних джерел генерації енергії за власні або кредитні кошти. Однак компенсація за придбані альтернативні джерела генерації енергії не може перевищувати: 30% вартості таких засобів; суми сплачених ПДФО за 2022 рік або суми єдиного податку (самозайнятими особами) та 300 тис. грн.

За словами Віктора Микити на Закарпатті є підприємства, котрі якщо їм компенсувати суми ПДФО, то бюджет області цього не витримає. Саме тому встановлено обмеження до 300 тисяч грн.

У межах програми представники бізнесу також будуть мати змогу обрати, що саме їм вигідніше, встановлювати бензинові/дизельні генератори, акумулятори/зарядні станції, акумулятори/зарядні станції + сонячні панелі або інші види генерації електроенергії.

За даними виробників та постачальників електроенергії, на відновлення рівня генерації потрібні роки, – заявляє голова ОВА Віктор Микита. «Ми не маємо намірів чекати і працюємо над створенням власного механізму енергозабезпечення місцевих підприємців. Водночас ми проаналізували роботу бізнесу з використанням бензинових/дизельних генераторів. Можливо, це швидке рішення, однак, як показала практика, це – короткострокові заходи. Генератори виходять із ладу, створюють багато шуму і значний дискомфорт для оточення, потребують суттєвих витрат на паливо. Для міст – це катастрофа у довготривалій перспективі» – зазначив голова ОВА.

На його думку варто звернути увагу на використання акумуляторів, зарядних станцій + сонячних панелей. Цей варіант має перспективу розвитку, адже у квітні, коли буде достатньо сонця, а день стане довшим, буде змога розширити програму фінансової підтримки для закупівлі сонячних панелей.

Також за інформацією Віктора Микити на Закарпатті вже є низка підприємств, котрі інтегрували цю систему і зараз практично не залежать від графіків вимкнення електроенергії. Їхній досвід ляже в основу нової концепції. Однак бізнес сам повинен вирішити, що буде кращим саме для його діяльності.

Центр підтримки підприємництва Закарпатської ОВА на постійній основі буде аналізувати результати роботи програми й акумулювати досвід для покращення умов і вироблення ефективних шляхів подолання енергетичної кризи. Програма почне діяти з 1 січня 2023 року. Зареєструватися для участі у проєкті можна в спеціально створеному додатку «Допомога Закарпаття».

          На заході також був присутній і гендиректор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак. У ході зустрічі підприємці адресували до нього чимало запитань, зокрема і про графіки відключення та їх дотримання, електропостачання в сільській місцевості, тощо. Керівник обленерго разом з очільником ОВА охоче відповідали на запитання підприємців, наголошуючи, що в нинішній ситуації винні не влада і енергетики, а ворог, який запускає ракети. І тому сьогодні не час звинувачувати один одного та показувати пальцем у кого є світло, а в кого немає. Адже, за словами Віктора Микити, ворог намагається розхитати нас із середини.

Руслан ФАТУЛА,

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах