14392
16:32 31.012023

Підтримка ЗСУ, перейменування вулиць та звернення до Укренерго: як проходила сесія Ужгородської міської ради

Політика 16503

У вівторок, 31 січня, відбулося чергове засідання сесії Ужгородської міської ради. В сесійній залі зареєструвалося 33 депутати.

Перед початком засідання слово надали голові ОСББ вул. Бестужева 8, яка разом із мешканцями прийшла на сесію.

– У нас вже 30 років проблема із прибудинковими і зеленими зонами. Особливо з тією, яка межує із супермаркетом “Вопак”. Колись ми висадили там декоративні клени, постійно прибираємо цю прибудинкову територію. Зараз на неї зазіхає Новий ринок. Ми хочемо, щоб наша прибудинкова територія повернулася у комунальну власність. Тому просимо вас вирішити цю проблему і повернути мешканцям те, що належить їм по праву, – наголосила голова ОСББ.

На що міський голова пообіцяв, що особисто приїде на місце і розбереться у цьому питанні.

Відтак депутати взялися до розгляду порядку денного, на якому було понад 80 питань. Найперше – проголосували за надання матеріально-технічної допомоги для підтримки Збройних Сил України. Зокрема на розгляд депутатів було винесено кілька питань, які стосувалися територіальної оборони та різних військових підрозділів. До прикладу, фінансування однієї з Програм, яка передбачає надання посильної допомоги у матеріально-технічному забезпеченні військовим частинам Збройних Сил України, іншим військовим формуванням та парамілітарним організаціям, обійдеться у розмірі 3 мільйони гривень. Ще 52 мільйони 203,5 тисяч гривень, із яких 44,8 мільйони гривень – на 2023 рік спрямують в Ужгороді на Програму надання шефської допомоги військовим частинам, розташованим на території міста, на 2023-2024 роки. На територіальну оборону на 2022-2024 роки – збільшили фінансування на 10 мільйонів гривень. Також підтримали зміни до Програми надання матеріально-технічної допомоги Чопському прикордонному загону на 2021 – 2024 роки – збільшили фінансування на цей рік на 500 000 грн.

Також в Ужгороді з’явиться «Поліцейський офіцер громади». Відповідну Програму підтримали депутати. Вона передбачає новий формат роботи дільничного офіцера поліції, який має бути постійно присутнім на території громади та тісніше співпрацювати з населенням.

Також варто зазначити, що на цій сесії проголосували за Програму комплексного забезпечення містобудівною документацією міста Ужгород на 2023-2025 роки. Метою програми є забезпечення міста містобудівною документацією сучасного рівня, спрямованого на визначення перспектив просторового розвитку території, створення умов для раціонального використання земель.Передбачається завершення робіт із розроблення проєкту містобудівної документації «Внесення змін до генерального плану міста Ужгород» та додатково виконати розділ «План зонування території міста Ужгород». Також заплановано внесення змін до історико-архітектурного опорного плану міста тощо.

Далі підтримали Програму медичної реабілітації осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях щодо забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, діятиме в Ужгороді у 2023–2025 роках. На програму передбачено понад 16 млн грн.

Підтримали і Програму запобігання смертності та інвалідності внаслідок серцево-судинних захворювань на 2023 – 2025 роки, яка передбачає комплексний підхід до лікування серцево-судинних захворювань від профілактики до високотехнологічних методів діагностики. Ресурсне забезпечення програми на 2023 – 2025 роки становить близько 61 млн грн.

Також на сесії вирішили, що при Ужгородському міському центрі соціальних служб буде відділення тимчасового проживання (перебування) внутрішньо переміщених осіб. Мова йде про тимчасове проживання, організацію отримання медичних послуг та медичного обстеження, надання інформації з питань соціального захисту населення тощо.

Депутати внесли зміни до Програми підтримки підприємництва та релокації бізнесу в м. Ужгород на 2023-2025 роки. Зокрема запропоновані зміни передбачають виділення 5 млн грн із бюджету Ужгорода у 2023 році на компенсації підприємцям частини вартості придбаних альтернативних джерел енергозабезпечення.

Відтак на сесії було затверджено містобудівну документацію:

– Внесення змін до детального плану території, обмеженої вулицею Собранецькою, територією ТСО України та територією лісів;

– Детальний план території, обмеженої вулицями Возз’єднання, Миколи Бобяка та Боздоським парком та річкою Уж;

– Детальний план території, обмеженої вулицями Загорською, Закарпатською, Собранецькою та площею Віталія Постолакі;

– Внесення змін до детального плану території, обмеженої вулицями Міклоша Берчені, Підгірною, Тихою, Далекою та Криничною;

– Внесення змін до детального плану території, обмеженої вулицями Капушанською (Перемоги), Федора Достоєвського, Марії Заньковецької, Тиводара Легоцького.

Відтак депутати пакетом проголосували за проекти рішень №1216-1222, які стосувалися приватизації земельних ділянок шляхом викупу.

Розглянули і проекти рішень, щодо перейменування вулиць. Зокрема затвердили 11 перейменувань.

  • Петра Багратіона – на Георгія Нарбута,
  • Олекси Борканюка – на Василя Німчука,
  • Олександра Бородіна – на Павла Чубинського,
  • Миколи Вавилова – на Миколи Аркаса,
  • Василя Верещагіна – на Волонтерів,
  • Юрія Гагаріна – на Карпатської України,
  • Михайла Глінки – на Любомира Белея,
  • Декабристів – на Михайла Вербицького,
  • Миколи Огарьова – на Промислову,
  • Осетинську – на Пластову,
  • Костянтина Ціолковського – на Юрія Кондратюка.

Насамкінець депутати підтримали звернення до Укренерго, щодо справедливого розподілу електроенергії, збільшення лімітів. Особливо депутати просять звернути увагу на те, що Закарпаття – специфічна область, яка немає централізованого опалення. Тож без подачі електроенергії закарпатці замерзають, оскільки не можуть запустити котли та обігріти свої оселі.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах