14401
09:17 3.022023

Звернення Асоціації «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття» до КМУ з приводу заборони виїзду за кордон жінкам-депутатам

Політика 24770

Асоціація «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття» звертається до Прем’єр-міністра, щодо рішення про обмеження виїзду за кордон жінкам-депутатам місцевих рад.

Прем’єр-міністру України

Шмигалю Д.А.

Шановний Денисе Анатолійовичу!

Постановою КМУ від 27.01.20023 р. №69 внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, відповідно до яких, депутатам місцевих рад, в тому числі і жінкам, заборонено перетинати кордон без спеціально оформленого відрядження.

Впровадження даної норми викликало небезпідставну бурхливу реакцію у суспільстві та, на нашу думку, потребує внесення термінових змін-уточнень  щодо порядку перетину кордону жінками-депутатами місцевих рад.

          З офіційних публічних роз’яснень Держприкордонслужби, вказана заборона поширюється на усіх депутатів місцевих рад незалежно від іх статі.    

Слід зазначити, що в Указі Президента та Рішенні РНБО щодо цих питань, не йшла мова про депутатів місцевих рад. У свою чергу згадка про депутатів місцевих рад з’явилася тільки у рішенні Кабміну.

Норма, яка виписує умови перетину кордону жінками-депутатами місцевих рад в рішенні КМУ виписана незрозуміло. Не зрозумілі умови для виїзду за кордон без відрядження жінок-депутатів: чи тільки умова про відвідини дітей до 18 років, чи можливий перетин кордону по іншим підставам, зазначеним у цих же Правилах.

Залишається неясною процедура здійснення перевірки по кожній жінці-депутату щодо достовірності наявності у неї дітей закордоном, а враховуючи кількість депутатів місцевих рад, така перевірка просто паралізує роботу пунктів пропуску громадян.

Територіальні громади Закарпатської області територіально межують з кордонами Угорської Республіки, Словацької Республіки, Румунії та відповідно депутати цих місцевих рад мають сталі економічні, соціальні, культурні та родинні зв’язки за кордоном у вказаних державах як особисто, так і через різні форми транскордонного співробітництва, що реалізовуються у процесі здійснення депутатських повноважень.

Впровадження заборони на перетин кордону депутатами місцевих рад призведе до тенденції на складання жінками-депутатами місцевих рад мандатів та руйнації системи місцевого самоврядування в країні.

Тому, зважаючи на викладене, Асоціація «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття» звертається до Вас з проханням ініціювати внесення змін до Правил перетину кордону громадянами України, передбачивши у них можливість безперешкодного перетину кордону жінками – депутатами місцевих рад без будь-яких обмежень.

З повагою,

Голова Асоціації 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах