14541
23:03 16.032023

Весняна сесія: депутати Закарпатської облради залишили голову без одного заступника та прийняли з півсотні рішень. Відео

Політика 11964

У четвер, 16 березня, в Ужгороді пройшло пленарне засідання IX сесії Закарпатської обласної ради. У сесійній залі зареєструвалось 52 депутати.

На початку засідання традиційно хвилиною мовчання віддали шану загиблим на війні героям. Водночас нагородили грамотами та цінними подарунками деяких захисників, серед яких і депутати.

А ось депутат облради Федір Шандор, котрий зараз є військовослужбовцем 101-ї закарпатської бригади ТРО, навпаки подарував представниці Генерального Консульства Угорщини в Ужгороді Олександрі Чізмадії угорський прапор (символ революції 1956 року) із автографами воїнів – угорців за походженням. «Хочу подякувати угорському народу, угорським волонтерам за допомогу збройним силам України. Ваша допомога в цей важкий час дуже важлива для нас і наближає перемогу. Це символ дружби між нашими народами – як би вороги не намагались нас посварити» – заявив Федір Шандор.

До слова, подарований прапор – це символ угорської революції 1956 р., коли угорці повстали проти радянської окупації. Повстанці використовували угорський прапор з вирізаним комуністичним гербом. Таким чином прапор з діркою став символом боротьби угорців за свою свободу проти російських окупантів.

Також перед присутніми виступила народна депутатка України Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона, зокрема, закликала всіляко допомагати військовим ЗСУ та берегти міжнаціональну толерантність на Закарпатті.

Перед тим як приступити до голосування депутати включили у порядок денний проект рішення про дострокове припинення повноважень заступника голови ради Андріани Сушко з фракції «За Майбутнє». Напередодні з цього приводу у обласній раді було зареєстровано звернення 27 депутатів. Отож, для цього за регламентом була проведена процедура таємного голосування.

Перед голосуванням Андріана Сушко звернулася до депутатів облради з промовою, у якій зокрема йшлося, що вона зробила багато корисного на цій посаді, і взагалі коли в країні війна не на часі зводити політичні рахунки. Свій виступ депутатка завершила словами Тараса Шевченка: «Свою Україну любіть, любіть її во врем’я люте, в останню тяжкую минуту, за неї Господа моліть…».

Та це не подіяло. Через деякий час було оголошено результати таємного голосування. За припинення повноважень Андріани Сушко проголосував 51 депутат. Проти – 1.

Нагадаємо, Андріану Сушко обрали третім заступником голови Закарпатської обласної ради 2 грудня 2021 року. За таке рішення в ході таємного голосування тоді проголосувало 35 депутатів.

Одразу після цього Закарпатська облрада задовільнила заяву депутатки Ірини Галай із фракції «Команда Андрія Балоги» про складання своїх повноважень. За це проголосували 50 депутатів. Своє рішення скласти мандат Ірина Галай пояснила досить дивно. Буцімто «на час воєнного стану повноваження депутатів обласних рад знизилися десь на 90%». «Вся наша робота зводиться до того, щоб просто голосувати за дуже прості речі. Щоб робити корисні справи для області абсолютно не треба бути депутатом» – впевнена жінка. За це голова облради та очільник ОВА подарували їй по букету квітів і побажали успіхів.  

          Далі слово взяв Володимир Чубірко, котрий прозвітував про діяльність голови та апарату Закарпатської обласної ради за 2022 рік. За його словами у минулому році облрада ухвалила понад 300 рішень та провела понад 1000 офіційних зустрічей. Також протягом 2022 року було проведено 9 пленарних засідань, 3 позачергові сесії та близько 80 засідань постійних комісій.

Водночас за словами Володимира Чубірка було прийнято сотні тон гуманітарних вантажів, які відправили у зону бойових дій, передали постраждалим регіонам України та вимушеним переселенцям. Також роздали понад 300 генераторів та надали допомогу сотням тисячам громадян, у тому числі за програмою «Турбота». Депутати прийняли звіт голови схвально проголосувавши згодом за це рішення.

          Отож тільки після двох годин засідання депутати приступили безпосередньо до голосування питань порядку денного. Таких нині було понад 50. Тому чимало з них приймали пакетними голосуваннями, інші – одним махом «за основу» і «в цілому».

Зокрема, у ході засідання депутати затвердили «Програму компенсації відсоткової ставки за кредитами на придбання житла військовослужбовцям Збройних Сил України (за контрактом) в Закарпатській області на 2023 – 2027 роки». Документ націлений на забезпечення житлом військовослужбовців ЗСУ (за контрактом), які його потребують, шляхом надання компенсації відсоткової ставки за кредитом на придбання житла, в рамках реалізації програми доступної іпотеки «єОселя». Реалізація заходів, передбачених у рішенні буде здійснюватися за рахунок коштів обласного бюджету. Орієнтовний обсяг фінансування Програми становить 70 мільйонів гривень.

Одним з рішень депутати затвердили ліміти на заготівлю ягід, новорічних ялинок, тощо. Йдеться про ліміти на використання другорядних лісових матеріалів. Такі ліміти погодили у 12 філіях лісових господарств у 6 районах області. Серед лісових матеріалів, про які йдеться у рішенні: ялинки, березовий сік, лісові ягоди, гриби лікарські рослини, сінокоси, випасання худоби, розміщення пасік і т. п.

Ще одним рішенням депутати утворили «Закарпатський обласний центр підготовки населення до національного спротиву». Це перша подібна установа в Україні. Начальником – на 3 роки призначено полковника, бойового офіцера і командира однієї з бригад Юрія Белякова. Навчання у центрі буде безкоштовним для всіх, хто хоче отримати навички володіння зброєю, тактичної медицини, тактики, орієнтування на місцевості, спеціальної фізичної підготовки та багато іншого.

Також депутати створили «Організаційно-методичний центр освіти». Виконувачкою обов’язків директора центру призначено Андріану Лукач. Заклад створюється з метою ефективного управління системою освіти області. Серед завдань центру: реалізація державної політики у реформуванні загальної середньої освіти «Нова українська школа»; реалізація мовної політики у закладах з навчанням мовами нацменшин; робота щодо функціонування інклюзивно-ресурсних центрів і створення умов для навчання дітей з особливими освітніми потребами; здійснення інноваційної та експериментальної діяльності; формування замовлення на навчально-методичну літературу, підручники, посібники, програми навчальних предметів тощо.

Були на порядку денному і фінансові та майнові питання. Зокрема, одним з рішень депутати внесли зміни до бюджету області на 2023 рік. Іншим рішенням депутати затвердили звіт про виконання обласного бюджету за 2022 рік.  

Ряд питань стосувалися рухомого і нерухомого майна Закарпатської облради, зокрема його передачі зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Закарпатської області у комунальну власність окремих ОТГ або закріплення майна на праві оперативного управління за певними установами, списання майна і непрацюючого обладнання комунальних установ обласної ради, тощо.

Блок рішень стосувався апаратних питань облради, зокрема затвердження меморандумів про співпрацю у сфері транскордонного співробітництва, затвердження розпоряджень обласної ради, внесення змін у деякі рішення ради.

Чимало питань стосувались освіти. Зокрема, пакетним голосуванням прийнято рішення про утворення цілого ряду комунальних закладів професійно-технічної освіти підпорядкованих Закарпатській облраді.

Наостанок депутати традиційно прийняли ряд звернень до вищих органів влади. Серед них, звернення щодо участі регіонів України у проєктах ініціативи Тримор’я, розроблення загальнодержавної концепції та налагодження зв’язків із регіонами країн, що входять до мережі трьох морів. У зверненні йдеться, що Закарпатська обласна рада, у відповідь на пропозицію Люблінського воєводства Республіки Польща, вже надіслала Декларацію про участь у Мережі регіонів трьох морів. Це формат співпраці 12 країн східного флангу ЄС у сфері розвитку транспортної та комунікаційної інфраструктури з півночі на південь, транзиту енергоресурсів та електроенергії в трикутнику Балтійського, Чорного та Адріатичного морів. Депутати зазначають, що співпраця дозволить запустити на повну потужність транспортний коридор Via Carpathia та дасть поштовх процесу створення на регіональному рівні транспортно-логістичних центрів.

Окрім того, депутати прийняли звернення щодо включення КНП «Обласний клінічний центр нейрохірургії» до спроможної  мережі Госпітального округу в якості надкластерного закладу охорони здоров’я; звернення щодо необхідності внесення змін до постанови уряду від 2 серпня 2022 року № 856 щодо доступного іпотечного кредитування громадян України; звернення щодо належного забезпечення українських військовослужбовців гідними виплатами; звернення щодо забезпечення належного фінансування автомобільної дороги державного значення «Київ – Чоп» у межах Закарпатської області.

Ще одне звернення Закарпатської обласної ради до глави держави та Комісії при Президентові України з питань громадянства ініціював депутат Федір Шандор. За його словами потрібно посприяти заслуженим воїнам, котрі походять з Білорусі отримати українське громадянство, прийнявши відповідне звернення органу місцевого самоврядування. Отож, депутати підтримали дану ініціативу депутата-військовослужбовця.

Загалом засідання тривало близько 4 годин, однак депутати все таки встигли вичерпати всі питання порядку денного поточної сесії. А відтак урочисто, проспівавши гімн України закрили 9 сесію закарпатської обласної ради VIII скликання.

Руслан ФАТУЛА,

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Житель Рахова, судимий за крадіжку та розбій, тепер відповідатиме перед судом і за торгівлю наркотиками
18:07
Закарпатські поліцейські зафіксували 37 водіїв, які розмовляли по телефону за кермом
17:52
Мукачівські школярі відправлять 11 дронів на ЗСУ
17:41
$8000 за можливість незаконно потрапити до Румунії – підозрюваному переправнику з Мукачева обрали запобіжний захід
17:40
Жіноча команда «Минаю» здолала потужних суперниць
17:28
Майже 200 витоків газу в 10 будинках виявили газовики під час проведення технічного обслуговування
17:11
У Мукачеві завершилася «Спортивна Шкільна ліга» з футболу серед юнаків
14:58
Закарпатська митниця: найчастіше порушення митних правил фіксуються через недекларування товарів громадянами
14:33
Нацгвардійці Закарпатті відзначили день пам'яті і перемоги над нацизмом
14:16
Рада підвищила штрафи за порушення військового обліку та мобілізації
13:51
Всі новини