14603
15:05 31.032023

Для Угорщини вкрай важливо, аби в Україні якнайшвидше був мир – Потапі

Політика 6008

Надзвичайно важливо, щоб в Україні якнайшвидше був мир, – наголосив державний секретар, відповідальний за національну політику Угорщини Арпад Янош Потапі, звертаючись в онлайн-форматі до учасників міжнародної наукової конференції, організованої у Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ.

Держсекретар підкреслив, що Угорщина продовжує підтримувати збереження закарпатської угорської громади, її розвиток на батьківщині та реалізацію інвестицій.

Угорська нація терпляча під час криз, і це особливо стосується закарпатських угорців, – зазначив Потапі, посилаючись на тему міжнародної конференції «Наслідки та виклики кризових ситуацій в освіті».

Держсекретар нагадав, що закарпатська угорська громада брала активну участь у допомозі та забезпеченні вимушених переселенців, а її члени, «як повноправні громадяни України, бажають брати участь і у відбудові повоєнної демократичної країни, в якій відновлені освітні та мовні права, які існували раніше».

«Запорукою збереження громади на батьківщині є угорськомовна освіта», — підкреслив він, оскільки «підростаючі покоління зміцнюють рідну мову, культуру та ідентичність у дитячому садку та школі». Потапі наголосив, що для Угорщини вкрай важливо, аби в Україні якнайшвидше настав мир.

Угорщина зацікавлена ​​в тому, щоби сусідня Україна була суверенною, збалансованою, демократичною, правовою державою, де національні меншини, в тому числі закарпатська угорська меншина, можуть жити в безпеці та мирі на своїй батьківщині.

Державний секретаріат з питань національної політики Угорщини в рамках відповідних програм продовжує надавати послідовну підтримку діяльності закарпатським церковним ліцеям, громадським та професійним організаціям, які виконують освітні та культурні завдання, а також Закарпатському угорському інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та його установам, – заявив Потапі.

З метою пом’якшення наслідків відключень електроенергії, спричинених авіаударами, угорський уряд виділив 100 мільйонів форинтів для забезпечення індивідуального енергопостачання угорськомовних навчальних закладів Закарпаття, за ці кошти були придбані генератори, конвектори, портативні тепловентилятори. У 2022 році грантову підтримку отримало понад 5 тисяч заявників зі сфери освіти.

Арпад Янош Потапі підтвердив, що Держсекретаріат з питань національної політики і цього року оголосить грантову соціальну програму на Закарпатті.

Президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос журналістам угорськомовних видань повідомила, що, незважаючи на війну, вдалося провести традиційну з 2006 року серію заходів «Дні Ракоці», невід’ємною частиною яких є дводенна міжнародна педагогічна конференція.

Серед криз, які найбільше впливають на освіту, найсерйознішою є війна, – зазначила керівниця вишу, – але криза освіти національних меншин в Україні почалася у 2017 році, з прийняттям закону про освіту. Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство та угорський інститут постійно шукають і пропонують перспективні професійні рішення, але для вирішення кризи потрібна політична воля, зазначила Ільдико Орос.

MTI

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах