ko.net.ua

У Гельсінкі пообіцяли, що займатимуться правовим питанням закарпатських угорців

Кульмінацією дводенної зустрічі міністрів закордонних справ країн – членів НАТО в Брюсселі у вівторок стало офіційне приєднання Фінляндії до Організації Північноатлантичного договору (НАТО). У Гельсінкі пообіцяли Угорщині, яка підтримала вступ, що займатимуться правовими питаннями угорської нацменшини Закарпаття.

Президентка Угорщини Каталін Новак у своїй заяві зазначила, що в парламенті країни точаться гострі дебати щодо членства в НАТО Швеції, високопосадовці якої раніше зробили неприйнятні заяви щодо Угорщини.

Міністр закордонних справ Фінляндії подякував Будапешту за підтримку вступу до Альянсу та запевнив угорського колегу, що Гельсінкі серйозно займається питанням прав національних меншин в Україні на європейських форумах. Про це за підсумками дводенної зустрічі в Брюсселі повідомив міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. Високопосадовець звернув увагу на те, що Угорщина належить до меншості в Альянсі, яка виконує встановлений обсяг оборонних витрат.

Окрім вітання вступу Фінляндії до НАТО, головною темою зустрічі були гроші. Хоча у 2014-му країни-члени на саміті Північноатлантичного альянсу в Уельсі домовилися, що протягом наступних десяти років виділятимуть щонайменше 2% свого валового внутрішнього продукту на оборону, не всі виконали це зобов’язання.

(hirado.hu)