14666
17:43 24.042023

Василя Брензовича переобрали головою ТУКЗ-КМКС

Політика 10592

22 квітня в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ в Берегові відбулися загальні збори Товариства угорської культури Закарпаття, під час яких було переобрано керівництво організації. 

Василя Брензовича переобрали головою ТУКЗ-КМКС на наступні три роки. Його заступниками й надалі будуть Йосип Борто та Ґейза Ґулачі.

Загальні збори Товариства угорської культури Закарпаття зібрали 210 делегатів. Василь Брензович, депутатка Європарламенту Андрея Бочкор та  заступниця голови партії «Фідес», депутатка Європарламенту Кінґа Ґал долучилися до зустрічі в онлайн-форматі.

За словами очільника ТУКЗ-КМКС, ці збори – історична подія в житті організації, адже, незважаючи на війну, переобрання керівного складу вдалося провести відповідно до статуту та чинних законів. 

«Це однозначно дає нам надію на майбутнє, тож означає, що наша організація зможе й надалі функціонувати та представляти інтереси закарпатських угорців», – зазначив Василь Брензович.

Відтак розповів, що, попри всі перешкоди, цьогоріч буде завершено кілька важливих проєктів. Йдеться про будівництво сміттєпереробного заводу в селі Яноші, зведення нового крила Берегівського ліцею ім. Лайоша Кошута. Окрім цього, триває будівництво Угорського дому в Ужгороді, стадіонів у Берегові та Пийтерфолво, розпочався ремонт середньої школи в селі Неветленфолу.

У своїй промові Василь Брензович також не оминув увагою плідну роботу Благодійного фонду КМКС. 

«Війна поставила кожного в надзвичайно важке становище, тому важливою є соціальна підтримка. Благодійний фонд КМКС зразково виконав роботу з виплати соціальних грантів, попри те, що довелося обробити понад пів мільйона заявок», – зазначив голова, підкресливши, що організація продовжує працювати над тим, аби хворі та нужденні отримували більшу суму допомоги. 

Акцентував також на аспекті освіти. На думку очільника Товариства, прикро, що, попри війну, влада країни всіляко намагається обмежити освітні та мовні права угорської громади. Свою позицію з цього приводу організація закарпатських угорців подала до Венеціанської комісії та Верховного комісара ООН у справах нацменшин.

Подібну думку висловила і депутатка Європарламенту Андрея Бочкор, яка приєдналася до заходу в онлайн-форматі. За її словами, захист національних меншин є однією з умов вступу до Євросоюзу. 

Відтак в онлайн-форматі до зборів приєдналася заступниця голови партії «Фідес», депутатка Європарламенту Кінґа Ґал, яка зазначила, що Угорщина хоче покласти край цій війні, а не підживлювати її.

«Із самого початку війни Угорщина надала Україні, особливо Закарпаттю, найбільший обсяг гуманітарної допомоги у своїй історії. Дуже прикро, що становище закарпатської угорської громади було надзвичайно важким і до збройного конфлікту, а з початком війни стало ще більш безвихідним. Неприйнятно, що, поки угорці України також беруть участь в оборонній війні, на задньому плані триває обмеження прав національних меншин», – наголосила Кінґа Ґал.

Модерував захід заступник голови ТУКЗ-КМКС Йосип Борто, який розповів, що депутатам вдалося налагодити конструктивну партнерську співпрацю з головою Закарпатської обласної військової адміністрації, а також із керівництвом Закарпатської облради. Також на загальних зборах КМКС традиційно схвалили заяву Товариства.

«У заяві ми підкреслили, що у цей важкий для України, в тому числі й Закарпаття та закарпатських угорців час, ми всі працюємо над тим, щоб наші війська успішно воювали з агресором та перемогли. У цій війні беруть участь закарпатці, як українці, так і угорці. На жаль, серед жертв є наші земляки. Ми всі працюємо над тим, щоб допомагати тим регіонам України, які у дуже скрутній ситуації, – наголосив заступник голови ТУКЗ-КМКС Йосип Борто. – Ми допомагаємо переселенцям, які приїхали до нас і їх чимало. Працюють над цим Закарпатська ОВА, обласна рада, а також різні ГО, в тому числі й наша. Я хочу зазначити, що ця робота є дуже успішною. Взагалі на Закарпатті панує мир, стабільність та спокій. Дивно, але факт – область успішно розвивається. У цьому є заслуга нашої організації, наших людей. Тож ми закликаємо усіх працювати так і надалі. Звичайно, що є і певні проблеми. Ми хочемо, щоб наші права були збережені, щодо освіти, використання мови у всіх галузях суспільного життя. Зараз ці права обмежені, але ми сподіваємося, що прийде час, коли ми будемо з цими правами жити далі. Все це буде відбуватися у великій сім’ї Європейського Союзу, до якого ми прагнемо. Адже це наша спільна мета. Після Перемоги потрібно повернутися до цих питань та вирішити їх уже у складі ЄС». 

Був присутнім на заході також голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, який у своїй промові наголосив на тому, що понад 40 тисяч закарпатців, у тому числі й угорців, зараз воюють. Тож за мир на Закарпатті ми завдячуємо нашим захисникам, які воюють за державу, за європейські цінності.

«Європейські цінності – це поважати інтереси людей різних національностей. На жаль, серед наших політиків є такі, котрі хочуть зробити собі політичну кар’єру, порушуючи питання національності. Це неправильно. Так не повинно бути в Європі. Я хочу, щоб ми стали частиною ЄС, який би забезпечив права і свободи всіх національностей, які проживають на Закарпатті», – зауважив Володимир Чубірко.

Варто зазначити, що під час зборів обрали і нових членів правління, членів та голів ревізійної й дисциплінарної комісій. 

Приємним завершенням заходу стало вручення відзнак поважним членам Товариства угорської культури Закарпаття, які внесли свій неоціненний вклад у його розвиток.

«Карпатський об’єктив»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах