15000
12:34 21.072023

Ясінянська громада матиме партнера в Чеській Тршебовій

Політика 6324

Делегація Pardubický kraj ці дні перебуває на Закарпатті. Вчора чеські політики та голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко відвідали Рахівщину.

Ясіня і Чеську Тршебову багато що поєднує. За словами гетьмана Пардубіцького Краю Мартіна Нетоліцького, ще за часів Чехословацької Республіки курсував потяг Ясіня-Прага із зупинкою в Чеській Тршебовій. До сьогодні це найбільший залізничний вузол у Пардубіцькому Краї. Кількість населення – 15 тис. У місті діє багато промислових підприємств, є заклали освіти, культури, спорту, пам’ятки історії і архітектури, розвиваються інформаційні технології.

Ясінянська громада – наймолодша на Закарпатті і найвисокогірніша в Україні. Кількість жителів – 20 тисяч. Сюди входить 4 села, в одному з них – Чорній Тисі – бере початок річка Тиса, яка впадає в Дунай.

Ясіня – один із перших населених пунктів, який із початку повномасштабного вторгнення росії почав приймати вимушених переселенців. За перевалом, в оточенні гір люди почувалися в безпеці і залишалися тут надовго. Для 7,5 тис тимчасово переміщених українців організували 2 шелтери, ще один будується завдяки підтримці благодійних чеських організацій «Прешраніце» і «Людина в біді».

В громаді активно розвивається культурне життя і спорт, є соціальні заклади, що також може об’єднати 2 партнерські міста.

Делегація Чеської Республіки поклала квіти до меморіалу загиблих військовий у війні з росієї, відвідала старовинну Струківську церкву, Ясінянську ЗОШ І-ІІІ ст. N1, збудовану ще у 1945 році. Зараз тут у 40 класах навчається 865 дітей. Часто за кошти батьків робляться ремонти в приміщеннях, замінюються вікна і двері, однак заклад дуже потребує спортивного і актового залу, їдальню, санвузли.

Чеські політики повідомили, що готові до співпраці. На початку серпня делегація Ясінянської громади приїде до Пардубіцького Краю для подальшого узгодження всіх необхідних кроків щодо офіційного партнерства.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах