ko.net.ua

Ясінянська громада матиме партнера в Чеській Тршебовій

Делегація Pardubický kraj ці дні перебуває на Закарпатті. Вчора чеські політики та голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко відвідали Рахівщину.

Ясіня і Чеську Тршебову багато що поєднує. За словами гетьмана Пардубіцького Краю Мартіна Нетоліцького, ще за часів Чехословацької Республіки курсував потяг Ясіня-Прага із зупинкою в Чеській Тршебовій. До сьогодні це найбільший залізничний вузол у Пардубіцькому Краї. Кількість населення – 15 тис. У місті діє багато промислових підприємств, є заклали освіти, культури, спорту, пам’ятки історії і архітектури, розвиваються інформаційні технології.

Ясінянська громада – наймолодша на Закарпатті і найвисокогірніша в Україні. Кількість жителів – 20 тисяч. Сюди входить 4 села, в одному з них – Чорній Тисі – бере початок річка Тиса, яка впадає в Дунай.

Ясіня – один із перших населених пунктів, який із початку повномасштабного вторгнення росії почав приймати вимушених переселенців. За перевалом, в оточенні гір люди почувалися в безпеці і залишалися тут надовго. Для 7,5 тис тимчасово переміщених українців організували 2 шелтери, ще один будується завдяки підтримці благодійних чеських організацій «Прешраніце» і «Людина в біді».

В громаді активно розвивається культурне життя і спорт, є соціальні заклади, що також може об’єднати 2 партнерські міста.

Делегація Чеської Республіки поклала квіти до меморіалу загиблих військовий у війні з росієї, відвідала старовинну Струківську церкву, Ясінянську ЗОШ І-ІІІ ст. N1, збудовану ще у 1945 році. Зараз тут у 40 класах навчається 865 дітей. Часто за кошти батьків робляться ремонти в приміщеннях, замінюються вікна і двері, однак заклад дуже потребує спортивного і актового залу, їдальню, санвузли.

Чеські політики повідомили, що готові до співпраці. На початку серпня делегація Ясінянської громади приїде до Пардубіцького Краю для подальшого узгодження всіх необхідних кроків щодо офіційного партнерства.