15172
12:51 4.092023

Те, що відбувається в Україні із закарпатськими угорцями, є неприйнятним – Потапі

Політика 8424

«Те, що відбувається із закарпатськими угорцями в Україні, є неприйнятним», – заявив на своїй сторінці у Facebook Державний секретар з питань національної політики Угорщини Арпад Янош Потапі. Причиною обурення стало необґрунтоване звільнення угорця – директора Мукачівської середньої школи №3 ім. Ференца Ракоці ІІ, а також заборона використання національних символів та виконання національного гімну на урочистому відкритті з приводу нового навчального року. 

Керівництво школи не дозволило ані внести угорський прапор на відкриття  навчального року, ані заспівати національну молитву. У відповідь педагогічний колектив і батьки на знак протесту проти такого кроку з українізації, в національних кольорах, вишикувалися у мовчазну шеренгу зі свічками в руках під час виконання вірша Шандора Ременіка «Церква та школа».

Держсекретар з питань національної політики Угорщини у соцмережі звернув увагу на антиугорські виступи в Мукачівській територіальній громаді й назвав прикрим те, що ані керівництво області, ані керівництво країни не вживають заходів у відповідь, посилаючись на «місцеве самоврядування». Тож своїми цинічними діями керівництво Мукачева намагається унеможливити функціонування угорськомовного навчального закладу з 150-річною історією.

Політик у дописі також нагадує: «32 роки тому Угорщина першою визнала незалежність України, а тепер Україна своїми обмежуючими законами змушує угорців, які проживають на своїй батьківщині 1100 років, асимілюватися або виїжджати».

На його думку, в країні, яка прагне вступити до Європейського Союзу та НАТО, посилення української ідентичності та воєнний стан не повинні бути підставою для обмеження прав меншин, передбачених Конституцією України, міжнародними та двосторонніми договорами. «Очікуємо на рішучі практичні заходи від керівництва Закарпатської області та президента Зеленського!» – йдеться в дописі Потапі.

SD
Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах