15206
09:36 19.092023

Закарпаття має понад 40 угод з регіонами країн – членів ЄС

Політика 3162

Про це повідомив Володимир Чубірко під час зустрічі з головами обласних рад на тему «Роль обласних рад в процесі євроінтеграції України», яку у режимі відеоконференції організував Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Захід спрямований на підготовку регіонального рівня самоврядування до повноцінного членства в ЄС і роботи в нових управлінських реаліях.

Модерував захід народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації Віталій Безгін.

У ході зустрічі наголошувалося, що обласні ради відіграють ключову роль у процесі євроінтеграції. Задля того, аби покращити комунікаційні процеси профільним комітетом підготовлено законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві». Віталій Безгін підкреслює, що ця тема набуває значення однієї з основ державної політики регіонального розвитку.

Володимир Чубірко, звертаючись до колег, поділився напрацьованим облрадою досвідом транскордонного співробітництва. Зокрема зазначив, що Закарпаття має понад 40 угод з регіонами країн – членів ЄС. Розповів про позитивні результати співробітництва завдяки дієвому інструменту – Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА, створеного спільно з членом ЄС – Угорщиною. Також він зупинився на ініціативах щодо створення такого ж об’єднання із краями Словаччини. Спікер облради закликав своїх колег активно працювати у напрямку удосконалення транскордонної співпраці, тим паче, що після прийняття закону можливостей буде достатньо. Окремо акцентував увагу на співпраці комунальних підприємств облради із закордонними партнерами у рамках транскордонних проєктів. Володимир Чубірко підкреслив, що зокрема завдяки такій співпраці в Ужгороді збудують реабілітаційний центр для військових. Для цих цілей 5 чеських країв-партнерів нададуть 2 мільйони євро. Він також наголосив, що Закарпаття готове стати платформою, де ділитимуться напрацюваннями та допоможуть розвиватися іншим регіонам у сфері транскордонної співпраці.

Під час зустрічі наголошувалося, що профільний комітет ВРУ сприятиме тому, аби усі області України з 1 січня 2024 р. отримали можливість зайти в програми міжрегіональної співпраці в межах Європи незалежно від того, чи вони безпосередньо межують з країнами ЄС.

Про це повідомляє Закарпатська обласна рада.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті відкрили меморіальну дошку на честь полеглого Героя Руслана Гребенюка
17:15
«Земля радіє сонцю»: у ПАДІЮНі відбулося свято весни
17:00
В Ужгороді віддали шану загиблому захиснику – солдату, стрільцю-помічнику гранатометника Івану Бенці
16:47
Віцепрезидент АсМАП про затримання та мобілізацію водіїв вантажівок: працюємо над вирішенням питання з ОВА
16:35
У Малому Березному сталася автотроща
16:11
Пенсійники Закарпаття підсумували роботу за перший квартал поточного року
16:00
На Хустщині мешканець селища викинув тушки тварин
15:41
В Ужгороді провели традиційний шаховий турнір
15:29
Поліція Міжгір’я завершила розслідування за фактом убивства собаки у Пилипці: обвинувачений постане перед судом
15:18
Мільйон гривень збитків бюджету: за матеріалами Бюро економічної безпеки на Закарпатті судитимуть підприємця
15:08
Всі новини