15238
14:30 28.092023

Без політики під час війни, але демократичні процеси мають відбуватися: у Закарпатській облраді обрали нового голову

Політика 11033

У середу, 27 вересня, в Ужгороді відбулось пленарне засідання одинадцятої сесії Закарпатської обласної ради. У сесійній залі зареєструвалися 54 депутати. Насамперед присутні традиційно вшанували пам’ять всіх захисників України полеглих у боротьбі за незалежність та мирних громадян, які загинули унаслідок збройної агресії росії проти України.

Окрім того, за особливі досягнення нагородили закарпатців, зокрема й військовослужбовців, прикордонників та поліцейських, спільною відзнакою обласної державної адміністрації та обласної ради – «За розвиток Закарпаття».

Напередодні засідання в інформаційному просторі та соціальних мережах ходили чутки про «переформатування більшості» в обласній раді та відповідно зміну голови ради. Отож на початку засідання голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко фактично підтвердив ці чутки, зачитавши заяву про складання повноважень очільника ради зі збереженням повноважень депутата.

Перед цим політик заявив, що у раді сформувалася нова більшість і звернувся до представників кожної із фракцій у облраді аби почути оцінку своєї діяльності. Відтак після декількох недовгих дискусій подякував депутатському корпусу та залишив сесійну залу.

Депутати прийняли відставку голови облради оплесками. Багато з них подякували йому за роботу, в тому числі голова ОВА Віктор Микита. Він також підкреслив, що Володимир Чубірко пішов достойно, не влаштовуючи скандалів та «замінувань», і це заслуговує на повагу. Головуючим на засіданні отже став перший заступник голови обласної ради Андрій Шекета.

Згодом депутати одноголосно задовільнили заяву Володимира Чубірка про складання повноважень голови Закарпатської облради. Нагадаємо, Володимир Чубірко був обраний очільником обласної ради 25 листопада 2021 року. За його кандидатуру тоді проголосували 37 із 59 зареєстрованих на сесії депутатів. Окрім того, політик був головою облради з 31 жовтня 2014 по 1 грудня 2015 року та тричі обирався депутатом обласної ради.

Під час засідання голова ОВА Віктор Микита у ході свого виступу поінформував депутатів про поточну безпекову ситуацію в регіоні, динаміку економічного зростання та інші важливі напрямки життєдіяльності краю. За його словами Закарпаття серед лідерів у країні за спрямуванням бюджетних коштів на потреби Сил оборони, проєкти підтримки наших захисників і заходи, спричинені війною. Зокрема, в поточному році обласний бюджет направив усі 100% надходжень, отриманих від ПДФО військових, на вищевказані потреби.

Приступивши до голосування обласні обранці насамперед внесли зміни до бюджету відповідно до десятьох розпоряджень голови Закарпатської ОВА, які було узгоджено у міжсесійний період. Зокрема, додаткові кошти виділять на компенсацію за проживання та комунальні послуги для вимушених переселенців, функціонування інформаційно-аналітичної системи «Ситуаційний центр «Безпекове Закарпаття» на 2022 – 2023 роки. Також заплановано виділення коштів на встановлення системи кондиціювання і ремонт приміщень СК «Юність» та ремонт окремих приміщень Академії мистецтв обласної ради та інші витрати. Детально із рішенням можна ознайомитися на офіційному сайті Закарпатської облради.

У ході засідання депутати також прийняли рішення, що Керівників обласних комунальних фізкультурно-спортивних закладів обиратимуть на конкурсі.

Окрім того прийняли ряд кадрових рішень. Зокрема затвердили директоркою «Комунальної установи «Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька» Закарпатської обласної ради» Лукач Оксану Василівну, а директором комунальної установи «Мукачівський психоневрологічний інтернат» – Іпполітова Тараса Васильовича. Також було прийнято рішення про звільнення директора Комунальної установи «Центр підтримки та розвитку тваринництва», та перейменування КНП «Обласний будинок дитини» Закарпатської облради.

Було прийнято і ряд проєктів щодо майна. Зокрема про вилучення та передачу нерухомого майна, а також про приватизацію одного з об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Закарпатської області.

У ході засідання депутати також ухвалили рішення про обрання представників громадськості до складу комісії Управління поліції охорони в Закарпатській області.

Загалом депутати проголосували близько 50 питань. Деякі з них ухвалили блочним голосуванням, адже на засіданнях комісій особливих зауважень вони не викликали.

Завершуючи список питань порядку денного депутати традиційно прийняли ряд звернень. Зокрема, Закарпатська обласна рада звернулася до НСЗУ щодо потреб у розхідних матеріалах для стентування судин та кардіохірургічних операцій. Депутати стурбовані високим рівнем інвалідизації молодого працездатного населення внаслідок ампутацій нижніх кінцівок у тому числі ускладнень, викликаних цукровим діабетом за період з 2021 по 2022 роки. Наразі тариф за програмою медичних гарантій на такі оперативні втручання не покриває вартості розхідних матеріалів.

Після цього депутати приступили до обрання нового голови Закарпатської обласної ради. Для цього була організована процедура таємного голосування.

Депутат від «Слуги народу» Федір Шандор оголосив про висування кандидатури Романа Сарая від своєї фракції. Відтак представник провладної «Слуги народу» цього разу став єдиним кандидатом на посаду голови Закарпатської обласної ради. Більше кандидатур ніхто не висував. Вочевидь фракції дійшли з цього питання консенсусу ще до засідання.

Це підтверджується і результатами голосування. Кандидатуру Романа Сарая підтримали 54 депутати. Перед голосуванням він звернувся до депутатів із палкою промовою.

Отож обравши нового голову депутати під гімн України урочисто закрили одинадцяту сесію Закарпатської обласної ради VIII скликання.

Вочевидь тренд «без політики під час війни», котрий на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну проголосив тодішній голова Закарпатської облради Володимир Чубірко, явно пішов у минуле. Наразі бачимо новий тренд, котрий озвучив очільник Закарпатської ОВА Віктор Микита під час засідання обласної ради: «війна війною, а демократичні процесу мають відбуватися». Минає час змінюється й політика, не дарма ж чимало експертів вже заговорили про ймовірну близькість виборів.

Довідково: Роман Дмитрович Сарай народився 27 липня 1980 року в місті Ужгород. Обраний депутатом Закарпатської обласної ради VІIІ скликання від Закарпатської обласної організації «Слуга народу». Член фракції «Слуга народу». Член постійної комісії обласної ради з питань регіонального розвитку, адміністративно-територіального устрою, комунального майна та приватизації.

У 2002 році закінчив Ужгородський національний університет за спеціальністю «Правознавство» та здобув кваліфікацію – юрист-правознавець. У 2009 році здобув другу вищу освіту за спеціальністю «Міжнародник-економіст».

Кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного права та порівняльного правознавства (КППУ) юридичного факультету УжНУ.

Згідно з даними сайту «YouControl», Роман Сарай є засновником семи компаній, переважна більшість яких зареєстрована в Ужгороді.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Хустщині мешканець селища викинув тушки тварин
15:41
В Ужгороді провели традиційний шаховий турнір
15:29
Поліція Міжгір’я завершила розслідування за фактом убивства собаки у Пилипці: обвинувачений постане перед судом
15:18
Мільйон гривень збитків бюджету: за матеріалами Бюро економічної безпеки на Закарпатті судитимуть підприємця
15:08
Послугами Закарпатської обласної служби зайнятості з початку року скористалися близько 3,3 тисячі безробітних
14:27
«Карпати» (Ужгород) відпустили «Галичанку» (Львів) у відрив
14:15
«Стереотипи про ІТ»: третя публічна дискусія IT.CT Talks
13:41
У Будапешті Музей прикладного мистецтва провів заняття для українських дітей-біженців
12:44
У вищій лізі чемпіонату Закарпаття з футболу зіграно три поєдинки третього туру
12:08
Понад 2,27 млрд гривень надійшло до місцевих бюджетів Закарпаття протягом першого кварталу 2024 року
11:33
Всі новини