15254
12:27 4.102023

Єврокомісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї у Києві зустрівся із лідерами національних меншин

Політика 4026

Єврокомісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї у Києві провів низку переговорів  щодо вступу України до Євросоюзу. Олівер Варгеї зустрівся зокрема з головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком, а також із лідерами національних меншин, зокрема із очільниками Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) та Київського осередку угорців. За словами Єврокомісара, ще є над чим працювати, але Київ досяг значних результатів у кількох із тих семи умов, що є необхідними для вступу в ЄС. Країні залишається розв’язати завдання щодо боротьби з корупцією, відмивання грошей та вирішити проблеми з олігархами, а також щодо захисту прав національних меншин.

Комісар ЄС з політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівер Варгеї на полях засідання міністрів закордонних справ держав – членів ЄС у Києві 2 жовтня зустрівся також із представниками організацій із захисту інтересів нацменшин. Серед інших, на зустрічі були присутні представники організацій угорської, румунської, болгарської та польської меншин. Угорську меншину представляли заступник голови ТУКЗ-КМКС Йосип Борто та голова Київського осередку угорців Дюла Петнегазі.  Про що йшлося на зустрічі, ми розпитали у телефонному режимі Йосипа Борто. 

«На зустрічі поряд із нами виступали представники румунської, болгарської та польської меншин. Ми мали можливість розповісти про власне бачення становища наших національних громад у встановленому правовому середовищі. Суть нашої з Дюлою Петнегазі спільної позиції полягає в тому, що ми пропонуємо два варіанти вирішення питань щодо прав нашої меншини.

Перший, про який ми говоримо роками: ми вимагаємо повернути права, які ми мали, це конституційні права, вони закріплені в міжнародних договорах і зобов’язаннях України. Крім того, вони також відповідають європейським стандартам, щодо яких Венеціанська комісія також дала свої рекомендації. Тобто, ми не вимагаємо нічого нового, лише повернення наших прав, які існували раніше, але були урізані законами, що регулюють сферу освіти, медіа та використання мови, прийнятими в останні роки. Варгеї також підтвердив, що, на думку Євросоюзу, Україна має врегулювати ці питання відповідно до пропозицій Венеціанської комісії.

Другий варіант теж був би для нас прийнятним. 2 серпня, коли Президент України Володимир Зеленський відвідав Берегово та зустрівся з нами, представниками угорської меншини, він дав дуже важливу обіцянку. Він зазначив, що Україна готова гарантувати національним меншинам, які проживають на її території, ті самі права, які надаються українській меншині у материнських державах нацменшин. Зокрема, він також говорив про Угорщину, що Україна надасть закарпатським угорцям усі ті права, які мають українці, які проживають в Угорщині. Цю заяву  президент Зеленський підтвердив 23 серпня під час зустрічі з президентом Угорщини Каталін Новак у Києві. Ми вивчили, які права надаються національним меншинам в Угорщині, що гарантує Основний Закон і розроблені на його основі закони та нормативні акти. Для нас це було б найкраще, тому що це дало б нам набагато більше прав, ніж будь-коли раніше. Ми би прийняти ці пропозиції. У мене була можливість пояснити це на зустрічі, і я передав ці пропозиції єврокомісару, вони викладені англійською та українською мовами. Ми просимо про це, ми на цьому наполягаємо. Олівер Варгеї зазначив, що, мабуть, із боку керівництва України є серйозний намір вирішити це питання ще до серйозних переговорів перед вступом до Європейського Союзу.

Ми засвідчили свою радість з приводу того, що для вирішення освітніх проблем було створено робочу комісію, і на її засіданні в Будапешті було досягнуто позитивних зрушень. Ми також раді відтермінуванню на рік  набуття чинності сьомої статті Закону про освіту. Цим ми виграли час, який можна використати для вирішення наших наболілих проблем», – повідомив Йосип Борто.

Він також наголосив: «Ми повною мірою підтримуємо євроінтеграційні зусилля України. Ми б хотіли, щоб це сталося якнайшвидше. Водночас ми наполягаємо на збереженні наших прав меншин, адже ми все ще вважаємо себе угорцями, які живуть в Україні. Угорська громада виконує всі свої громадянські зобов’язання, сотні закарпатських угорців воюють у лавах Збройних сил України, на жаль, десятки з них загинули. Ми беремо участь у прийомі та забезпеченні біженців зі Східної України, в організації їхнього життя в краї. Ми беремо участь у прийомі та опіці біженців зі Східної України, в організації їхнього життя тут. Ми допомагаємо тим регіонам України, які перебувають у значно важчій ситуації, ніж наш, та людям, які потребують допомоги і залишаються перебувати в нашій області.

Отже, ми лояльні до влади в усьому, ми, закарпатські угорці, виконуємо свої громадянські та людські обов’язки, але ми будемо продовжувати боротися за повернення наших прав. Українська політична еліта мала б не засуджувати нас, а зрозуміти, й оскільки є можливість забезпечити ті права, про які ми просимо, то їх потрібно забезпечити або через законодавчі зміни, або через двосторонні угоди», – наголосив Йосип Борто, перебуваючи в Києві.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах