15509
08:30 25.012024

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо та очільник уряду України Денис Шмигаль зустрілися в Ужгороді

Політика 9266

У середу, 24 січня, до Ужгорода завітав нещодавно обраний прем’єр-міністр сусідньої Словаччини Роберт Фіцо. В місті над Ужем його зустрів глава українського уряду Денис Шмигаль.

«Сьогодні в Ужгороді проводимо зустріч із Прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. На порядку денному – наші двосторонні відносини та підтримка європейських ініціатив. Розраховуємо на конструктивний та практичний діалог», – повідомив у Telegram український прем’єр-міністр. Він також оприлюднив фото та відео зустрічі. А після її звершення Денис Шмигаль провів прес-конференцію в атріумі будівлі Закарпатської ОВА.

«Українці і словаки дружні народи. І ми вдячні за підтримку нашої держави з перших днів російської повномасштабної агресії. Ми продовжуємо продуктивну і прагматичну співпрацю зі словацьким урядом» – заявив глава українського Кабміну.

«Ми з розумінням ставимося до того, що сьогодні Словаччина не має більше можливості передавати зброю Україні зі своїх складів. І відповідно загальний об’єм військової підтримки з боку Словаччини  вже склав понад 670 мільйонів доларів. Станом на сьогодні вони віддали практично все» – наголосив Денис Шмигаль.

«Водночас сьогодні ми з прем’єром Фіцо домовилися, що уряд Словаччини не буде блокувати комерційну співпрацю в частині постачання зброї й техніки від словацького бізнесу. Тобто наше співробітництво продовжується на комерційній основі. Тут багато перспектив. Українські та словацькі компанії вже спільно виробляють певні види військової техніки у Словаччині. Будемо масштабувати цю роботу. Окрім того хочемо розширити роботу ремонтної бази військової техніки» – розповів очільник уряду України.

Також за його словами було досягнуто домовленість про співпрацю у питанні поставок з боку словацьких компаній інженерної техніки, яка необхідна Україні для будівництва оборонних рубежів. Це, зокрема, можуть бути броньовані екскаватори та машини для розмінування на шасі танка Т-72. Словаччина вже ухвалила рішення про поставку двох машин розмінування Bozena-4 для відповідних робіт на деокупованій частині Херсонщини.

Важливим аспектом перемовин стала підтримка України. Так, за словами Дениса Шмигаля, Словаччина підтримає програму Ukraine Facility, яка передбачає виділення Україні 50 млрд євро з боку ЄС. «38 млрд євро розраховані на чотирирічну бюджетну підтримку нашої держави. Ще 8 млрд євро передбачено на інвестиційні цілі, реалізацію відповідних проектів. І тут ми говорили про наш принцип «Об’єднані в захисті – об’єднані у відновленні». Ми запрошуємо словацький бізнес брати участь у відновленні України, зокрема через конкурентні інструменти Ukraine Facility», – зазначив очільник уряду.

Денис Шмигаль зазначив, що Словаччина підтримує євроінтеграційні прагнення України, і наша держава сподівається на таку ж підтримку і надалі, щоб вже цього року ми почали рухатися конкретною переговорною рамкою з ЄС.

«Я зі свого боку висловив вдячність за підтримку історичного рішення ЄС розпочати перемовини про вступ України» – наголосив він.

«Особливе місце під час наших перемовин було відведено питанням економічної, енергетичної, транспортної, аграрної співпраці… Я знову звертаюся до слова «прагматизм». Бо ми єдині в думці, що на цій основі Україна і Словаччина формуватимуть взаємовигідні відносини. Ми все таки маємо унікальний потенціал» – зазначив прем’єр-міністр України.

За його словами під час цього опалювального сезону Словаччина надавала Україні аварійну підтримку. Окрім того, завдяки словацько-українському реверсному газогону минулого року в Україну поставлено європейського газу в об’ємі 1,8 мільярдів метрів кубічних. «Ми готові розвивати цю співпрацю» – зазначив Денис Шмигаль.

«Щодо аграрної галузі – я наголосив пану прем’єру Фіцо, що односторонні заборони на імпорт української аграрної продукції є непрагматичним непотрібним інструментом. Наш уряд запровадив процедуру верифікації і погодження експорту окремих сільськогосподарських груп товарів у низку держав членів ЄС, в тому числі до Словаччини. Це той крок назустріч, який зробила Україна до наших європейських сусідів. І тепер ми очікуємо на подібні кроки у відповідь. Тому я закликав уряд Словаччини зняти одностороннє обмеження… Очевидно і доведено, що українські аграрії не є загрозою для словацького ринку» – підкреслив Денис Шмигаль.

«У транспортній сфері дуже важливо не допускати сценаріїв блокування кордону… Розраховуємо на підтримку словацького уряду у питаннях продовження транспортного безвізу. Прем’єр Фіцо підкреслив, що зацікавлений у питанні розвитку проєктів залізничного сполучення між нашими країнами. Ми зацікавлені у розбудові інфраструктури колії 1920 кілометрів європейського стандарту від станції Ужгород до Кошіце» – розповів очільник уряду України.

«Ці всі проєкти ми будемо реалізовувати, так само, як і розбудову прикордонної інфраструктури, пунктів пропуску, розширення потенціалу існуючих пунктів пропуску, для того щоб покращити перетин, як для пасажирського, так і для вантажного транспорту» – зазначив Денис Шмигаль.  

«І наостанок щодо заяв словацького прем’єр-міністра Фіцо, які звучали останнім часом. Пан прем’єр підкреслив, що він цілком і повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Ми зафіксували це і у нашій спільній заяві» – наголосив глава Кабміну.

«Ми сьогодні обговорювали весь спектр цих питань. Так само, як те, що перемога України – це безпека цілої Європи, а значить безпека Словаччини. Ми говорили про звірства росіян, про мордування цивільного населення, про викрадення українських дітей, про ядерний шантаж та ядерну загрозу, яку несе росія для всього світу» – заявив Денис Шмигаль і додав, що загалом Словаччина підтримує формулу миру Президента Володимира Зеленського, що також відображено у нашій спільній заяві.

«Я впевнений, що сьогоднішня зустріч із прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо відкриває нову сторінку в наших відносинах. Попри всі політичні кути, ми формуємо політику «нового прагматизму» у відносинах з багатьма країнами Європи. Я впевнений, що Україна та Словаччина продовжать плідну співпрацю заради безпеки та процвітання наших країн», – підкреслив Денис Шмигаль.

За підсумками зустрічі в Ужгороді Денис Шмигаль та Роберт Фіцо підписали спільну заяву. Зокрема, у документі сторони:

– підтвердили готовність до подальшої співпраці, спрямованої на повагу до територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

– відзначили тверду та послідовну підтримку Словацької Республіки європейської інтеграції України.

– висловили підтримку Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

– наголосили на важливості участі Словаччини у відновленні України та призначення Віце-прем’єр-міністра з плану відновлення, стійкості та економіки знань Словацької Республіки.

– підтвердили важливість участі Словаччини у гуманітарному розмінуванні України.

– відзначили важливість спільних зусиль щодо забезпечення глобальної продовольчої безпеки, підвищення транзитного потенціалу для експорту української сільськогосподарської продукції.

– підкреслили важливість розвитку військово-технічного співробітництва на комерційній основі.

Сам Роберт Фіцо, на жаль, не спілкувався з українськими журналістами. З ним приїхали тільки кілька словацьких ЗМІ.

Нагадаємо, буквально напередодні візиту в Україну прем’єр Словаччини Роберт Фіцо відзначився скандальним висловлюванням про війну рф в Україні, назвавши її «локальним конфліктом», а також цинічною заявою, що у Києві війни немає, а є «абсолютно нормальне життя». Водночас від поїздки до Києва він відмовився. За його словами, в Ужгороді зустрітися було більш практично. При цьому він зазначив, що це місто обрала саме українська сторона. Раніше Роберт Фіцо відзначився ще низкою скандальних заяв, зокрема, що Київ повинен «поступитися» росії територіями, щоб припинити війну.

Руслан ФАТУЛА,

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини