15632
17:45 22.022024

Підтримка військових та зміни до низки програм: в Ужгороді відбулася сесія міськради

Політика 5718

У четвер, 22 лютого, відбулося чергове засідання сесії Ужгородської міської ради. На порядок денний було винесено чимало питань. 

Перед початком засідання заслухали ужгородців, мешканців мікрорайону по вул. Шопена. Нагадаємо, наприкінці 2022 року на цій вулиці почали зводити триповерховий адміністративно-побутовий комплекс (приміщення колишньої взуттєвої фабрики реконструюють під нові офісні приміщення). Мешканці прилеглих будинків скаржаться на забудову і роботи, оскільки будівництво відбувається впритул до багатоповерхівок. 

– Близько року ми звертаємося до різних інстанцій, щодо незаконного будівництва та вирубки дерев на прибудинковій зеленій зоні та самовільне її захоплення, – розповідає пані Лариса, жителька мікрорайону по вул. Шопена. – Ми вимагаємо, щоб ви нас почули та розібралися у цій ситуації. Ми хочемо відновити металічну огорожу, до її знищення забудовниками, заборонити проїзду та проходу через ділянку зеленої зони та відновити її, притягнути винних осіб до відповідальності…

Зі свого боку міський голова Богдан Андріїв повідомив, що на об’єкті працювала спеціально створена комісія, яка виявила численні порушення. Як наслідок, вирішила управлінню Держархбудконтролю звернутися до Мінрегіону отримати дозвіл для проведення позапланової перевірки та зупинити незаконне будівництво. 

Після обговорень міські обранці перейшли до порядку денного. Найперше – затвердили звіт про виконання бюджету Ужгородської міської територіальної громади за 2023 рік. Як ідеться у документі, торік до бюджету надійшло 2 млрд 220 млн 424, 9 тис. грн (це 102, 9% від запланованого обсягу), в тому числі: до загального фонду – 2 млрд 106 млн 432,3 тис. грн,  до спеціального фонду – 113 млн 992,6 тис. грн. 

Після затвердили угоду про передачу коштів позики, укладеної 28 грудня 2023 року між Міністерством фінансів України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Ужгородською міською радою та КП «Ужгородський муніципальний транспорт» для реалізації підпроєкту «Створення системи міського електричного транспорту в м. Ужгород». Позика залучається для збільшення кількості рухомого складу громадського транспорту шляхом закупівлі 10 нових електробусів та зарядних станцій.  

Не оминули і підтримку військових частин ЗСУ. За збільшення до 30 мільйонів гривень фінансування Програми підтримки різних військових формувань та парамілітарних організацій на 2024 рік проголосували міські обранці. Кошти виділятимуть на матеріально-технічне забезпечення військових, придбання майна та спорядження, зокрема генераторів, приладів нічного бачення, тепловізорів, дронів, інженерного та спеціально-технічного й медичного майна; засобів зв’язку та оптичних приладів; засобів захисту; оргтехніки. 

Також право на отримання матеріальних допомог членам сімей загиблих Захисників України за міською програмою підтримки сімей загиблих/померлих Захисників України на 2023-2025 роки матимуть і внутрішньо переміщені особи, які  проживають в Ужгородській міській територіальній громаді.

Окрім того, 746, 6 тисяч гривень одноразової матеріальної допомоги  спрямують на виплати членам сімей загиблих/померлих захисників України.

Також депутати міської ради сьогодні на сесії підтримали внесення змін низки програм, зокрема фінансової підтримки закладів первинного, вторинного рівня медичної допомоги та їх розвиток у місті на 2024-2026 роки, комплексної програми відновлення історичного центру Ужгорода на 2024-2026 роки; капітального ремонту житлового фонду на 2023-2027 роки; благоустрою та розвитку комунальної інфраструктури міста на 2023-2027 роки. До прикладу, в Ужгороді планують створити найменший сквер на території України. Це буде сквер ім. Нандора Плотені в межах наб. Київська – площі Шандра Петефі.  

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
Всі новини