15734
11:47 5.042024

На засіданні угорсько-української робочої групи з питань освіти не було досягнуто значного зближення позицій – Сійярто

Політика 2137

Спільна робоча група з питань освіти угорського та українського урядів провела чергове засідання, але суттєвого прогресу в зближенні позицій досягнуто не було. Будапешт продовжує наполягати на повному відновленні прав угорської нацменшини в Україні, заявив у четвер у Брюсселі міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сійярто.

Згідно із заявою міністра закордонних справ і торгівлі на пресконференції за підсумками засідання Ради Україна – НАТО, серйозна суперечка з Києвом щодо прав угорської національної громади на Закарпатті залишається невирішеною.

«Ми наполягаємо на тому, що Україна повинна повернути угорській національній громаді права, які вона вже мала 9 років тому і які є гарантією того, що угорська нацменшина може зберегти свою ідентичність завдяки використанню рідної мови в системі освіти, культури, державного управління та засобах масової інформації», – наголосив Петер Сійярто.

«Погодитися на менше ми не зможемо, і наші українські партнери це знають, навіть якщо іноді роблять вигляд, що не знають, – зазначив міністр. – Це послідовна позиція угорського уряду, і ми відстоюємо її протягом останніх 9 років».

Петер Сійярто також повідомив, що спільна робоча група з питань освіти, створена угорським та українським урядами, раніше цього дня провела ще одне засідання, але значного зближення позицій досягнуто не було.

Утім, за його словами, хороша новина полягає в тому, що наступного тижня група збереться знову, а крім того, її лідери проведуть окрему зустріч, і він сподівається, що це посприяє прогресу в подоланні дискримінації в галузі освіти.

«Ми ще дуже далекі від цього, але, на мою думку, сам факт того, що переговори відбуваються, слід сприймати як добру новину», – зауважив Петер Сіярто.

Як повідомив міністр, він дав зрозуміти союзникам, що коли НАТО буде оцінювати прогрес у виконанні річної національної програми України, угорський уряд візьме до уваги ці аспекти.

«Оцінюючи діяльність України, ми не можемо ігнорувати той факт, що угорська національна громада на Закарпатті досі не повернула собі права, які були відібрані в неї. Союзники повинні знати про це, тому Угорщина наполягає на всіх міжнародних заходах, зокрема на форумах НАТО, що закарпатській угорській нацменшині треба повернути її колишні права», – заявив Петер Сіярто.

За його словами, у зв’язку з демонстраціями фермерів та блокуванням доріг у багатьох випадках торгівля на більш ніж 500-кілометровому українсько-польському кордоні стала практично неможливою, і тому 136-кілометровий угорсько-український кордон перебуває під більшим тиском, ніж будь-коли.

«Це також створює негідні умови, оскільки вантажівки, які намагаються виїхати з України, часто змушені чекати по 14–16 днів, що є серйозним викликом і спричиняє труднощі для угорської економіки, адже багато угорських компаній та галузей мають значний вплив на українсько-угорську торгівлю», – зазначив він.

Міністр підкреслив, що скорочення часу очікування є важливим питанням. «Я хотів би чітко заявити, що йдеться не про постачання сільськогосподарської продукції, оскільки Угорщина не скасовує заборону на імпорт зерна з України. Ми збережемо її, тому що захист інтересів угорських фермерів є дуже важливим пріоритетом для нас», – заявив Петер Сійярто.

Очільник міністерства повідомив, що в понеділок посол Угорщини в Києві підпише угоду про відкриття нового пункту перетину кордону «Надьгодош – Велика Паладь», про що вже давно просять угорці Закарпаття.

«Крім того, ми дозволимо порожнім вантажівкам перетинати кордон у пункті пропуску «Берегшурань – Лужанка». Це значно знизить навантаження на пункт пропуску в Загоні й зменшить проблеми для угорських компаній, які також залежать від поставок з України», – підкреслив він.

Насамкінець Петер Сійярто повідомив, що збільшується трафік на раніше розбудованій перевантажувальній станції у Финєшлітке (Fényeslitkе) вартістю в 120 мільйонів євро. Це найбільший перевалочний пункт на західному кордоні України, пропускна спроможність якого становить один мільйон контейнерів на рік.

Джерело: MTI/hirado.hu

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах