ko.net.ua

Угорщина отримає від ЄС 100 мільярдів форинтів для українських біженців

Держави-члени отримують допомогу пропорційно до кількості біженців, яку вони приймають з України.

Рада Європейського Союзу прийняла поправку, яка дозволить державам – членам ЄС цього року отримати на 3,5 мільярда євро більшу суму для прийому біженців з України. 

Рішення спрямоване на підтримку держав-членів, котрі приймають і забезпечують біженців, які рятуються від війни. Це дозволить державам-членам швидше отримати доступ до фондів ЄС, які будуть направлені на забезпечення житлом, зайнятості, доступу до системи освіти, охорони здоров’я, соціальної інтеграції. Додаткова підтримка буде надана державам-членам відповідно до кількості біженців, які прибули та були прийняті з України.

Попереднє фінансування з джерел ЄС буде збільшено з 11 до 15 відсотків для всіх держав-членів. Для тих держав-членів, у яких кількість біженців з України перевищила один відсоток населення, ставка попереднього фінансування зростає з 11 до 45 відсотків.

Поправка запроваджує одиницю вартості на одну особу, що полегшує мобілізацію коштів. Це дозволить державам-членам надавати базову підтримку для задоволення основних потреб біженців з України. Мета внесення поправки – зменшити тиск на бюджети держав-членів, щоби вони могли легше керувати потоком біженців з України.

Згідно з інформацією Єврокомісії, попереднє фінансування у випадку Угорщини становить близько 300 мільйонів євро, тобто близько ста мільярдів форинтів.