ko.net.ua

У Берегові відбулися 34-ті загальні збори Товариства угорської культури Закарпаття (KMKС)

13 квітня у стінах Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ в Берегові відбулися 34-ті загальні збори, на які зібралися делегати зі всієї Закарпатської області. Присутніх та гостей привітав заступник голови Ґейза Ґулачі.

Під час звіту голова ТУКЗ-КМКС наголосив, що хоче похвалити закарпатських угорців. За те, що, попри воєнні умови, відповідно до статуту громадської організації й чинних законів, удалося провести загальні збори в усіх її осередках.

– З моменту заснування 35 років тому KMKС послідовно відстоює права закарпатських угорців та їхнє процвітання на батьківщині, – підкреслив Василь Брензович, голова KMKС, який долучився до зустрічі онлайн. – Наші програми тривають, незважаючи на воєнні умови – це розвиток дитсадків і шкіл, економічна та соціальна підтримка, правова допомога тощо. Президент припустив, що основою для подальшого українсько-­угорського співробітництва може стати двостороння міжурядова угода, адже сьогодні в Угорщині проживає понад 30 тисяч українців. На жаль, війна все переписує і руйнує, тому головне бажання закарпатських угорців – якнай­швидший мир, – зазначив він.

Василь Брензович позитивно відзначив роботу закарпатських угорськомовних ЗМІ та культурне життя угорців краю.

Онлайн привітала присутніх делегатів і депутатка Європарламенту Андрея Бочкор. Вона подякувала KMKС за рекомендацію представляти закарпатських угорців у Брюсселі десять років тому. «Мені приємно усвідомлювати, що в результаті спільних зусиль закарпатська угорська нація опинилася на політичній карті Європейського Союзу, про нас знають, на нас розраховують», – сказала вона.

З низки закордонних гостей, які долучилися до заходу, першим до присутніх звернулася Каталін Сілі, головний радник прем’єр-міністра Угорщини. Права національних меншин не можна порушувати навіть під час війни, наголосила пані Каталін. Вона нагадала: конституція Угорщини передбачає, що батьківщина несе відповідальність за угорців, які живуть за кордоном. Національний уряд завжди намагається відповідати цим очікуванням.

Крістіан Форро передав вітання від угорців Словаччини. «Бути угорцем у Карпатському басейні нелегко, нам щодня доводиться боротися за виживання», – зазначив президент Угорської асоціації Словаччини. Політик зауважив, що всі угорські громади Карпатського басейну можуть вижити лише за умови спільної праці.

«Ми відчуваємо становище закарпатських угорців, адже нам також довелося зіткнутися з жахами війни понад два десятиліття тому», – нагадав Балінт Пастор, президент Товариства угорців Воєводини. Далі він розповів про те, які конституційні та юридичні повноваження мають меншини, котрі проживають у Сербії, через свої національні ради. У Центральній та Східній Європі є приклад того, що існують різні форми автономії.

У своєму привітанні Оскар Шестак, голова повітової асамблеї Саболч-Сатмар-Берег, наголосив на важливості співпраці між двома прикордонними регіонами.

– Наше виживання як національної меншини можливе лише в тому випадку, якщо ми доведемо представникам нації більшості: як громадяни України, ми вірні країні, її народу, ми підтримуємо її боротьбу за національний суверенітет, – сказав Ласло Зубанич, президент UMDSZ.

Ми матимемо стільки, скільки вдасться вибороти – це головний досвід боротьби за виживання закарпатських угорців протягом понад 30 років, – сказала Ільдико Орос, президентка ЗУІ. Наголосила: для продовження конструктивної роботи потрібна віддана у справі молодь.

Форум прийняв заяву, в якій зазначено, що KMKС послідовно і безперервно підтримує євроінтеграційні зусилля України, а тому вітає зміни до закону про права національних меншин, ухвалені Верховною Радою України 8 грудня 2023 року. «Окремі положення закону слід вважати перспективними, оскільки вони відновлюють деякі мовні права, якими раніше користувалася угорська меншина. Водночас ми з жалем констатуємо, що прийнятий закон досі не дозволяє використовувати мову меншини на рівні вищих адміністративних одиниць. Ми прагнемо, щоб Україна стала європейською демократичною правовою державою, в якій поважають права людини та національності», – йдеться у заяві.

Замість Йосипа Борто новим заступником голови KMKС було обрано Йожефа Шіна. Також були вручені нагороди Шандора Фодо та нагороди за вірність.

Наталія ВАРОДІ