16275
16:16 5.092024

Підтримка військових та зміни до низки програм: в Ужгороді відбулася сесія міськради

Політика 1451

У четвер, 5 вересня, відбулося чергове засідання сесії Ужгородської міської ради. В сесійній залі зареєструвався 31 депутат. На порядку денному в міських обранців було кілька десятків різних питань.

Перед початком засідання заслухали мешканців вул. Заньковецької, 4, які вже роками відстоюють свою зелену зону. 

Річ у тім, що у 2020 році мешканці дізналися, що їхню прибудинкову територію передали у власність Лайош Н. В. Це ділянка, площею 0,1 га, яку ще у 2010 році передали у приватну власність, а вже у 2020 році змінили її цільове призначення під комерційну забудову.

– Згідно з генпланом міста ця земельна ділянка відноситься до багатоквартирної житлової забудови, тож будівництво комерційної нерухомості там просто неможливе. Як її передали у приватну власність взагалі незрозуміло! Крім того, усі ці роки ми самостійно утримували цю ділянку, сплачували кошти за її прибирання та утримання в належному стані. На всій території ростуть дерева, які планують зрізати. У нас майже немає своєї прибудинкової території, а якщо під вікнами виросте будівля, то не буде взагалі ніякого приватного життя. Крім того до будинку не зможуть під’їхати автівки екстрених служб. Наразі ця справа знаходиться в суді, тож ми оскаржуємо рішення міської ради, – розповіла одна із мешканок прилеглого багатоквартирного будинку.

У свою чергу міський голова Ужгорода Богдан Андріїв пообіцяв надати доручення юридичному департаменту Ужгородської міської ради, щоб ініціювати скасування цього рішення 2010 року в суді, аби земельна ділянка повернулася в комунальну власність.

Відтак перед початком роботи сесії Ужгородської міської ради міський голова передав подяки від командування військових частин захисникам із Ужгорода – солдату Богдану Мозелю та матросу Юрію Шпенику. Подяки отримували рідні захисників. У текстах подяк ідеться, що Богдан та Юрій вирізняються високим почуттям відповідальності, проявляють вимогливість до себе і товаришів, усі поставлені завдання виконують точно, ініціативні та організовані, користуються авторитетом у побратимів та командування. Службова діяльність ужгородців, на думку командирів, заслуговує на те, щоб про неї знали містяни.

Далі почесними грамотами голови Херсонської обласної державної адміністрації за зразкове виконання службових обов’язків, високий професіоналізм, внесок у розбудову Херсонщини нагороджено керуючого справами виконкому Ужгородської міської ради Василя Пинзеника та начальника управління містобудування та архітектури Олега Боршовського. 

Також подяками від командування 418 окремого стрілецького батальйону нагородили ще низку працівників Ужгородської міської ради.

Не обійшлося і без спортивних досягнень – грамотами Ужгородської міської ради нагородили Сергія Карташова, абсолютного чемпіона України з маунтенбайку серед юнаків 13-14 років та його тренера Віктора Мельника.

Після гімну та хвилини мовчання, депутати перейшли до розгляду порядку денного. Найперше одноголосно вирішили Присвоїти звання «Почесний громадянин м. Ужгорода» (посмертно) 53 військовослужбовцям. Імена захисників, можна переглянути на сайті Ужгородської міської ради.

Далі внесли зміни до Програми підтримки військових частин Збройних Сил України, інших військових формувань та парамілітарних організацій на 2024 рік підтримали нині на сесії Ужгородської міської ради – фінансування програми збільшили ще на 20 мільйонів гривень (ресурсне забезпечення програми наразі становить 59 мільйонів гривень).

Кошти спрямують на придбання спорядження: бронежилетів, касок, тактичних рукавиць, окулярів балістичних, спальників, карематів, військової форми і військового взуття та іншого військового спорядження; генераторів, приладів нічного бачення, павербанків, тепловізорів, дронів тощо.

Також міські обранці проголосували за надання одноразової

матеріальної допомоги сім’ям загиблих/померлих, представникам сімей військовополонених та безвісти відсутніх Захисників України. Загалом йдеться про 983 тисячі гривень, які спрямують із бюджету Ужгорода на підтримку рідних загиблих захисників.

Також депутати сьогодні на сесії підтримали зміни до Програми посилення соціального захисту громадян міста «Добра справа» на 2024 – 2026 роки. 

Програма спрямована на надання матеріальної допомоги громадянам, які опинилися у скрутному становищі та потребують коштів для вирішення потреб соціального характеру;  громадянам, які мають відповідний статус; особам, яким виповнилося 100 і більше років, та особам, які здійснили поховання безробітного мешканця міста у встановлених розмірах.

Крім того, підтримали Програму покращення харчування пацієнтів при проходженні стаціонарного лікування у КНП «Ужгородська міська багатопрофільна клінічна лікарня» на 2024-2026 роки.  Як йдеться у документі, програму розроблено для досягнення можливості збалансованого харчування пацієнтів, підтримання рівня їх здоров’я, скорішого одужання за рахунок покращення харчування шляхом закупівлі готових страв. Прийняття Програми сприятиме покращенню харчування в КНП «Ужгородська міська багатопрофільна клінічна лікарня» Ужгородської міської ради для пацієнтів.

Також депутати проголосували за Зміни до Програми забезпечення мешканців Ужгорода імплантами для надання медичної допомоги хворим із ураженням органів опори та руху на 2023-2026 роки. Ресурсне фінансове забезпечення Програми у 2025 році збільшили до  3 мільйонів гривень.

Відтак підтримали безоплатну передачу генератора з балансу КНП «Ужгородська міська багатопрофільна клінічна лікарня» Ужгородської міської ради на баланс Ужгородського ліцею «Імідж». 

Насамкінець розглянули ще низку міських програм та надали кілька дозволів на розробку проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах