16317
08:30 27.092024

Попри повітряні тривоги депутати Закарпатської обласної ради в одне засідання провели 16 сесію

Політика 365

26 вересня в Ужгороді відбулось пленарне засідання 16-ї сесії Закарпатської обласної ради.

Цього разу через повітряні тривоги засідання офіційно стартувало на півтори години пізніше. Голова ради Роман Сарай одразу на самому початку, через загрозу подальших тривог, запропонував розглянути питання у максимально короткий термін, бажано блоками. Депутати пропозицію підтримали.

Отож для роботи у засіданні спочатку зареєструвалося 45 депутатів. Потім до них приєдналися ще 4. Після чого нарешті урочисто пролунав гімн України. А далі депутати традиційно вшанували хвилиною мовчання всіх загиблих Героїв України.

Серед запрошених у сесійній залі цього дня були дипломатичні працівники, керівництво ОВА, очільники силових і контролюючих органів, представник омбудсмена, журналісти та громадські діячі.

Насамперед депутати привітали свого колегу Мирослава Білецького з призначенням т.в.о. голови ОВА. А той виступив перед присутніми із палкою промовою. Він, зокрема, наголосив, що команда області це не тільки адміністрація, а й депутати, котрі представляють свої округи. Відтак закликав колег до активної співпраці. Нагадаємо, після призначення Віктора Микити заступником голови офісу Президента України саме Мирослав Білецький став тимчасовим головою обласної адміністрації.

У ході засідання відбулося урочисте нагородження відомих краян спільною відзнакою обласної ради та обласної державної адміністрації «За розвиток Закарпаття». Голова ради Роман Сарай та т.в.о. голови ОВА Мирослав Білецький вручили номінантам найвищу нагороду краю. Серед них: Іван Артьомов – кандидат історичних наук, доцент, заступник директора інституту євроінтеграційних досліджень УжНУ, Іван Зелінський – голова Закарпатської обласної ради професійних спілок, Василь Ковбаско – директор КЗ «Мукачівський професійний аграрний ліцей імені Михайла Данканича», Олексій Корсун – історик, Тетяна Повханич – голова Закарпатської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, Єва Якушева – депутатка Закарпатської облради VIII скликання. Також, Грамотою обласної ради нагороджено Наталію Ярошик – завідувачку Калинівською філією Калинівського ліцею Дубівської селищної ради Тячівського району.

На початку роботи голова обласної ради Роман Сарай оголосив повідомлення про обрання уповноваженого фракції КМКС Партії угорців України в обласній раді Петеї Юдіту Оттовну. Депутати оплесками привітали свою колегу.

2-6 питання проголосували блоком. Серед них: внесення змін до обласного бюджету, затвердження обласних програм та змін до них, затвердження положення про Виноградівський геріатричний пансіонат у новій редакції, Про Порядок складання, затвердження та контролю виконання фінансових планів закладів, які діють в організаційно-правовій формі комунальних некомерційних підприємств.

Щодо Виноградівського геріатричного пансіонату, то він відтепер надаватиме реабілітаційні послуги. Нова редакція положення, підтримана депутатами, врегульовує цю норму. Завдяки розширенню надання соціальних та реабілітаційних послуг пансіонат буде функціонувати за змішаним профілем. Відтак у закладі буде можливість забезпечити реабілітаційними послугами осіб з інвалідністю і військовозобов’язаних.

Далі депутати затвердили Положення про умови, диференційовані показники та розміри преміювання керівників закладів охорони здоров’я, які діють в організаційно-правовій формі комунальних некомерційних підприємств

Ще одним пакетом прийняли Блок питань 8-10. Зокрема, про внесення змін до фінансового плану Комунального підприємства «Закарпатський інформаційно-аналітичний центр» на 2024 рік, Про затвердження Положення про порядок надання посадовим особам виконавчого апарату Закарпатської облради надбавки до посадових окладів у зв’язку з роботою, яка передбачає доступ до державної таємниці, Про затвердження Статуту Комунального некомерційного підприємства «Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака» у новій редакції.

Далі обласні обранці призначили Валентина Пацкана директором Комунального підприємства «Закарпатський інформаційно-аналітичний центр» з контрактом на 3 роки. Питання викликало гострі дискусії, зокрема через термін призначення. Спочатку пропонувалось – 5 років.

Депутати не підтримали поновлення Олега Коцюби на посаді директора «Міжнародного аеропорту Ужгород». Проект рішення набрав всього 5 голосів.

У ході засідання було прийнято рішення Про звернення до Господарського суду Закарпатської області із заявою про відкриття справи про банкрутство. «Мова йде про нашу стоматологічну поліклініку» – зауважив Роман Сарай. Депутати рішення підтримали.

Також було прийнято рішення про здійснення державно-приватного партнерства та затвердження Висновку про доцільність прийняття рішення про здійснення державно-приватного партнерства. Йдеться про історичну будівлю у Берегові, яка знаходиться в аварійному стані. Пропонується шляхом такого партнерства реставрувати будівлю, і надалі розмістити в ній музей міста та навчальний заклад.

Блок майнових питань 15-19 депутати підтримали одразу за основу і в цілому. Наступні 12 питань (20-31) стосувалися включення окремих об’єктів до Переліку спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації. Серед них здебільшого будівлі аптек у різних населених пунктах та інших нежитлових приміщень. Депутати підтримали це рішення 43 голосами.

Наступні 15 рішень, котрі стосуються майна, депутати також прийняли декількома блоками. Ще одним блоком 46-49 депутати проголосували за ліквідацію 4 підприємств. Йдеться про чотири аптеки «Фармація» у Іршаві, Поляні, Рахові та Хусті.

Наостанок депутати прийняли низку звернень до вищих органів влади. Зокрема, й звернення до Президента України, Голови ВРУ, Уповноваженого парламенту з прав людини щодо посилення публічного висвітлення інформації стосовно полонених і безвісті зниклих військовослужбовців ЗСУ та сприяння визволенню їх із полону.

Звернення до КМУ щодо створення гідних умов військовослужбовцям, які перебувають у медичних закладах під час лікування та реабілітації.

Звернення до Президента України, ВРУ щодо недопущення здійснення комунальними закладами охорони здоров’я розрахунково-касового обслуговування через Державну казначейську службу України. «Зміни спричинять негативні наслідки у сфері охорони здоров’я та призведуть до погіршення якості надання медичної допомоги та її доступності, сповільнять розвиток системи та створять додаткові бар’єри в наданні медичної допомоги для населення, а в першу чергу наших Захисників», – акцентують депутати.

Звернення Закарпатської обласної ради щодо скасування наказу МОН України від 14.03.2022 №238. Йдеться про приміщення Ужгородського та Мукачівського центрів професійно-технічної освіти, котрі депутати хочуть повернути у власність територіальних громад Закарпатської області.

Також депутати прийняли звернення, котре було внесено до порядку денного з голосу за пропозицією Михайла Рівіса, щодо впорядкування обліку військовозобов’язаних, оскільки за його словами, кількість заброньованих осіб постійно змінюється, і підприємства несуть збитки.

Вичерпавши порядок денний із понад 50 питань, депутати урочисто під гімн України закрили 16-ту сесії Закарпатської обласної ради VIII скликання.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах