2011
12:44 21.102016

В Ужгороді відзначили 60-ту річницю Угорської революції 1956 року

Політика 2499

Трагічні події осені 1956 року в Угорщині залишили незабутній слід не тільки в угорській, а й європейській історії ХХ століття. Пам’ять про них завжди зберігатимуть мільйони угорців…

1

23 жовтня минає 60 років з того часу, коли мирна акція протесту в Будапешті переросла у збройне повстання. Народні виступи, покликані скинути комуністів та повернути країні незалежність від впливу Радянського Союзу, завершилися поразкою повстанців. Утім революція поклала початок краху прорадянських тоталітарно-комуністичних режимів у Центрально-Східній Європі, який успішно завершили народно-демократичні революції кінця 80-х років минулого століття.

Аби згадати події тих років і схилити голову перед героями, котрі віддали життя за свободу свого народу, в обласному центрі Закарпаття відбулись урочистості до 60-річчя Угорської революції.

Захід організували Генеральні консульства Угорщини в Ужгороді та Берегові, Товариство угорської культури Закарпаття, а також Демократична спілка угорців України.

В урочистостях узяли участь: уповноважені особи прем’єр-міністра Угорщини Каталін Сілі та Іштван Грежа, очільники угорських дипломатичних місій на Закарпатті Йожеф Бугойло та Ендре Саліпскі, представники влади міста й області, угорських громадських організацій та культурних товариств.

«Для мене велика честь відзначати 60-ту річницю Угорської революції та національно-визвольної боротьби 1956 року в Ужгороді разом з вами, – наголосила уповноважена особа прем’єр-міністра Угорщини Каталін Сілі. –Оглядаючись назад, ми розуміємо актуальність подій, що відбулися в той час.

Угорське повстання 23 жовтня 1956 року було першим, яке поставило собі за мету знищити тоталітарний режим і вибороти свободу та національну незалежність. Революція об’єднала весь угорський народ, і результатом цього став 1989 рік, коли Угорщина виборола свою незалежність. Події 60-річної давнини й сьогодні нагадують нам про те, що диктатурі немає місця у світі та наскільки важлива єдність народу».

У свою чергу, заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття Йосип Борто влучно зазначив, що в той час угорський Давид був готовий боротися з радянським Голіафом: «Увесь світ, який стежив за тодішніми подіями в Угорщині, був шокований тим, що відбувається. Адже це повстання не мало жодного шансу виграти. Утім вони були готові ризикнути й віддати своє життя за свободу».

Цікаві факти про історію революції, а також про її відлуння на Закарпатті розповів голова Демократичної спілки угорців України Ласло Зубанич.

«Коли я вчився, нам пояснювали, що таке революція. Тоді нам говорили: це коли «верхи не можуть жити по-старому, а низи – не хочуть». Така класична ситуація склалася в жовтні 1956 року в Угорщині, – зазначив пан Ласло. – Гортаючи сторінки історії, у ці дні ми згадуємо тих, хто стояв за революцією. Ми не маємо забути Імре Нодя (політик, який запустив масштабну програму реформ і почав віддалятися від СРСР. Але внутрішньопартійна опозиція та Москва не могли цього допустити. Тому відставка Нодя і стала першим кроком до революційних виступів, – ред.). Карколомні події тих років розвивалися дуже стрімко. Від 23 жовтня до 4 листопада минуло лише кілька днів, а про цей час написані томи історії. Я спілкувався з учасниками революції в Будапешті, а також вивчав справи КГБ на прихильників революції на Закарпатті. Знаєте, найбільше мене вразили їхня міць та свобода, яка йшла з середини і яку не могли придушити тоталітарні жорна».

Після цікавих промов і живого спілкування учасники заходу поклали вінки та квіти до пам’ятного знака на вулиці Ракоці й меморіальної дошки на Довженка.

Святкування з нагоди ювілею продовжились увечері в Закарпатському українському музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв.

Христина БІКЛЯН

Фото автора

Відео: Дмитро Мись

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах