2068
19:52 25.102016

Вибори в Грузії визначали курс країни на найближчі роки

Політика 1406

8 жовтня в Грузії відбулися парламентські вибори, які визначають майбутнє країни на найближчі чотири роки, адже вона є парламентсько-президентською республікою.

vuborugryzija

Парламент Грузії складається з 150 депутатів, 77 з яких обираються за пропорційною системою (партійних списках), а 73 є одномандатниками по мажоритарних округах. ЦВК країни на цих виборах зареєструвала 19 партій і 6 виборчих блоків. За 73 місця по мажоритарних округах боролися 816 кандидатів.

Для того, щоб бути обраною в парламент Грузії, партія має набрати понад 5%. А ось мажоритарник для перемоги повинен отримати 50%+1 голос. Якщо не набирає їх з першого разу, проводяться повторні вибори між двома лідерами округу.

Основними претендентами на перемогу вважалися правляча партія «Грузинська мрія» і партія Саакашвілі ЄНР.

Правляча партія отримала перемогу

До парламенту Грузії, за результатами підрахунку 99,92% голосів, проходять правляча партія «Грузинська мрія», опозиційна партія Міхеїла Саакашвілі «Єдиний національний рух» (ЄНР) та «Альянс патріотів», який у ЗМІ часто називають проросійським або прокремлівським. Так, згідно з даними офіційного сайту Центральної виборчої комісії Грузії, після підрахунку голосів з 99,92% виборчих дільниць «Грузинська мрія» набрала 48,6%, партія Саакашвілі ЄНР – 27,14%, «Альянс патріотів» таки зумів подолати 5% поріг і потрапити в парламент, повідомляє «Новини-Грузія».

Таким чином, попередньо за пропорційною системою правляча партія «Грузинська мрія» отримала 47 мандатів, партія Саакашвілі «Єдиний національний рух» – 25 місць у парламенті та АПГ – 5 мандатів.

Що стосується підсумків виборів за мажоритарною системою, то, за попередніми даними, після першого туру переможцями стали 23 депутати. Усі представляють правлячу партію «Грузинська мрія». У 50 одномандатних округах пройдуть другі тури. Ці вибори призначено на 2 листопада 2016 року. У другий тур потрапили 49 кандидатів «Грузинської мрії», 45 партії Саакашвілі ЄНД, 3 кандидати інших партій, 3 незалежні кандидати.

Сьогодні численні експерти та ЗМІ пишуть, що партія Саакашвілі в цілому програла вибори, адже її результати під час минулого волевиявлення були набагато кращими… І це при тому, що партія перебувала в опозиції. Так, у діючому парламенті Грузії партія Саакашвілі має 65 депутатів, а в попередньому в неї було 119 мандатів зі 150. Звичайно, дехто зауважує, що є ще шанси поборотися за понад 40 місць у другому турі по мажоритарних округах. Але й тут більше шансів має правляча партія, бо тільки один із мажоритарників партії Саакашвілі є лідером першого туру, інші 44 зайняли другі місця.

Грузія – лідер демократичної трансформації в регіоні

У спільній заяві Бюро з демократичних інститутів і прав людини й Парламентської асамблеї ОБСЄ, ПАРЄ, Парламентської асамблеї НАТО та Європейського парламенту, заснованій на попередніх даних, ідеться, що «вчорашні парламентські вибори були конкурентними. Утім у передвиборчий період мала місце неприйнятна поведінка щодо кандидатів і виборців. Подібної поведінки ніколи не повинно бути», – заявив голова делегації ПАРЄ Емануеліс Зінгеріс. За його словами, перш ніж підготувати остаточний висновок щодо виборів делегація ПАРЄ поспостерігає за виборчим процесом і почекає результатів другого туру виборів у низці одномандатних округів. Спостерігачі відзначають, що в учасників виборів була можливість вільно проводити кампанію, але кілька партій заявляли про політичний тиск на своїх кандидатів та активістів, а тон самої кампанії між двома провідними партіями був конфронтаційним. Медіасфера в Грузії, за оцінкою спостерігачів, плюралістична, проте окремі ЗМІ недостатньо збалансовано висвітлюють новини та поточні події. Процес голосування спостерігачі оцінили загалом позитивно. Але ось підрахунок голосів був оцінений як поганий або дуже поганий у 31% випадків. При цьому в заяві наголошується, що це більшою мірою було пов’язано з недотриманням формальних процедур, а не з умисною фальсифікацією. До кінця голосування та під час підрахунку голосів постало питання про безпеку виборів через випадки насильницького протистояння на чотирьох виборчих дільницях. На одній із них підрахунок голосів був тимчасово припинений, а на двох – результати голосування в кінцевому підсумку анулювали, наголошується в заяві. Незважаючи на недоліки під час виборчої кампанії, які згадуються в заяві спостерігачів, за словами голови делегації ПА НАТО Паоло Аллі, у цілому Грузія підтвердила свій статус лідера демократичної трансформації в регіоні. «Проведення цих виборів дуже обнадіює всіх тих, хто підтримує Грузію на її шляху до євроатлантичної інтеграції», – заявив він. Загалом у рамках міжнародної спостережницької місії з виборів за ходом голосування в Грузії стежили 420 спостерігачів з 39 країн, у тому числі 324 довгострокових та короткострокових спостерігачів БДІПЛ/ОБСЄ.

Руслан Фатула

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах