2152
10:24 10.112016

Закарпаття отримало гуманітарну допомогу від сусідньої Угорщини

Політика 1816

9 листопада на Закарпаття прибуло п’ять вантажівок гуманітарної допомоги з Угорщини. Вантаж був доставлений угорськими благодійними організаціями різних конфесій по ініціативі та сприяння уряду Угорщини. Передача гуманітарної допомоги відбулася на українсько-угорському кордоні біля КПП «Чоп-Загонь».

img_3639

Міклош Шолтес, держсекретар Міністерства людських ресурсів Угорщини зазначив, що якщо нація потрапляє в складну ситуацію, найприроднішим є те, що саме найближчі сусіди прийдуть їй на допомогу. Українсько-угорські відносини з кожним роком дедалі тісніші і Угорщина всіма силами прагне допомагати та підтримувати Україну. До прикладу, в період літніх канікул 700 українських дітей відпочивали в Угорщині – це були діти, чиї батьки-військовослужбовці загинули чи були поранені при виконанні службових обов’язків в зоні АТО. Також, в Угорщині проходять лікування бійці, поранені на сході України. А найближчим часом уряд Угорщини планує виділити кошти на закупівлю різних вакцин для нашого регіону.

Держсекретар розповів, що перша поставка гуманітарної допомоги на Закарпаття відбулася ще влітку минулого року, а цього року було прийнято рішення надати гуманітарну допомогу й Прикарпаттю. Саме туди буде відправлене те медичне обладнання, яке є найнеобхіднішим – електричні медичні ліжка і різні медичні допоміжні засоби.

Вага гуманітарного вантажу склала 56 тонн (що є символічним, адже саме цього року Угорщина святкує 60-річчя Угорської революції 1956 року), а вартісь – 30 млн форинтів. Також, одна з угорських пекарень передала громадським кухням Закарпатської області 56 буханок хліба.

Більшу частину отриманої допомоги склали харчові продукти тривалого зберігання та одяг. У зібранні гуманітарної допомоги взяло участь багато благодійних організацій Угорщини, зокрема «Католицький Карітас», «Угорська Мальтійська служба допомоги», «Угорська реформатська служба допомоги» та інші. Саме їхні представництва в Закарпатській області і будуть займатися розподілом гуманітарного вантажу.

Голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс подякував за допомогу, яку Угорщина завжди надає населенню Закарпаття та за підтримку прагнення України до ЄС. Він наголосив, що це не є одноразова допомога, адже Угорщина активно сприяє розвитку нашого регіону і в економічній сфері. Річ йде про створення Європейського економічного об’єднання «Тиса». Участь у такій організації дасть Закарпаттю можливість отримувати кошти з основних джерел фінансування Європейського Союзу. І саме цього року наш край починає активно брати участь у різних грантових програмах, що принесе за собою позитивні зміни у всіх сферах життя.

«Складна ситуація в Україні та інфляція призвели до того, що населення дуже збідніло і потребує допомоги. Я радий, що в сусідній Угорщині є такі організації, що хочуть і можуть нам допомогти, адже багато закарпатців шукають кращої долі та заробітку за кордоном. Ми повинні будувати Європу в Україні, а не за її межами, в чому Угорщина нас постійно підтримує», – зазначив Йосип Борто, перший заступник голови Закарпатської обласної ради та заступник голови ТУКЗ-КМКС.

Керівник Карітасу Святого Пантелеймона Міклош Горонгозо розповів, що їхня організація буде розподіляти виділену їм гуманітарну допомогу по 44 селам. В першу чергу, допомогу отримають малозабезпечені родини, також планується забезпечити два дитячі садочки.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах