2173
12:02 10.112016

Керівник Закарпатської облради та ужгородський мер зустрілися з новобраним очільником чеського дипломатичного відомства. ФОТО

Політика 2034

У рамках кількаденного візиту новопризначеного Генерального консула Чехії у Львові Павла Пешека на Закарпаття у крайовому парламенті відбулася зустріч з головою облради Михайлом Рівісом та мером Ужгорода Богданом Андріївим.

_dsc0812

Очільник облради розповів поважному дипломату про тісну та активну багаторічну співпрацю з двома чеськими краями – Височиною та Пардубицьким, а з третім – Устецьким – Закарпаття незабаром підпише аналогічну угоду про співробітництво. Це дасть змогу реалізувати за рахунок співфінансування ще більше проектів з розбудови інфраструктури та реконструкції соціальних об’єктів нашого краю, повідомила “Карпатському об’єктиву” прес-служба Закарпатської облради.

– Підписання угоди про співпрацю між Закарпатською областю України та краями Височина, Пардубицьким Чеської Республіки стало знаковим етапом у міжнародному співробітництві не тільки крайових громад, а й двох братніх народів, – сказав Михайло Михайлович, і продовжив: – За дев’ять з половиною років контакти з Височиною набули регулярного характеру – як між керівними органами, парламентарями, так і на рівні міжособистісних зв’язків громадян, працівників різних установ та організацій. Нині співпрацею з краєм Височина охоплені практично всі райони. Так, на паритетних засадах фінансування реалізовано понад 80 проектів із енергозбереження та реконструкції об’єктів соціальної сфери краю. Ведеться робота над визначенням спільних проектів наступного року.

А на завершення додав:

– На сьогодні ми можемо проводити цілий тур по всій території Закарпаття і продемонструвати відремонтовані школи, садочки завдяки тісній співпраці з чеськими краями, – з гордістю мовив Михайло Рівіс.

Він також поінформував Генконсула про те, що в УжНУ діє кафедра богемістики, де викладається чеська мова. Її планують розширити через затребуваність вчителів з чеської мови у школах. У планах – побудова в Ужгороді Чеського будинку за рахунок співфінансування з обласного бюджету та коштів чеських партнерів.

Зі свого боку очільник Генконсульства запевнив, що Чехія завжди підтримувала і буде підтримувати цілісність України. Він також розповів, що добре знає, що Закарпаття і Чехія мають спільну сторінку історії. І подякував за те, що чехи, які компактно проживають на Закарпатті, мають рівні можливості для розвитку, почувають себе комфортно, бережуть і примножують культурні надбання, мають змогу вивчати рідну мову у середніх та вищих навчальних закладах. Та зазначив, що докладе всіх зусиль, аби сприяти тому, аби громади двох країн і регіонів мали тісні контакти, як ділові, так і дружні, бо мають спільне історичне минуле та споріднені мови, традиції, сімейні цінності.

Далі пан Павел Пешек поцікавився у мера Ужгорода, яка нині ситуація з кладовищем в районі «Шахта», де поховано багато чехів ще у часи першої та другої світових війн. Богдан Андріїв запевнив дипломата, що міська влада докладає максимум зусиль, аби привести кладовище у належний стан, аби громадяни Чехії могли навідуватися до своїх пращурів. Він також розповів, що в Ужгороді активно тривають роботи із розбудови міста, покращується інфраструктура, тож незабаром обласний центр матиме достойний європейський вигляд і прийматиме гостей з різних країн, в тому числі і Чехії.

На завершення зустрічі Михайло Рівіс та Богдан Андріїв пообіцяли надавати необхідну допомогу новому Генеральному консулу Чеської Республіки у Львові та побажали успіхів на відповідальній дипломатичній посаді. А також запевнили у подальшій зацікавленості закарпатців працювати з братнім чеським народом задля поглиблення відносин дружби і співпраці, які розкривають взаєморозуміння між нашими країнами.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах