2382
21:06 25.112016

Результатом важливої зустрічі прем’єрів України та Угорщини стане потужний розвиток інфраструктури Закарпаття

Політика 2057

24 – 25 листопада Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман перебуває з офіційним візитом в Угорщині, в рамках якого провів важливі робочі зустрічі з прем’єр-міністром країни Віктором Орбаном, урядовцями, політиками, діловими та бізнесовими колами.

15168850_464662940369292_6398441304297188397_o

Візит українського прем’єра розпочався з церемонії покладання вінка на площі Героїв у Будапешті. Далі Володимир Гройсман попрямував до будинку Національниx зборів (парламенту), де була запланована зустріч з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Глава угорської держави по-королівські зустрів українського прем’єра. На площі перед парламентом Угорщини влаштували розкішний гусарський парад. «Welcoming the Prime Minister of Ukraine in Budapest!» – написав Віктор Орбан на свой сторінці у Facebook.

Угорщина відмінила плату за візи для українців

У ході візиту Віктор Орбан повідомив про рішення відмінити для українців плату за національні візи до Угорщини. Про це у своєму Twitter написав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. На спільній прес-конференції, що відбулася після зустрічі, Віктор Орбан сказав, що «моральний обов’язок» ЄС є надання Україні безвізового статусу. Але, з огляду на те, що рішення з цього питання на даний час є «заблокованим», то Угорщина вирішила видавати національні візи українським громадянам безкоштовно. Водночас Віктор Орбан попросив свого українського колегу вивчити можливість відповідного жесту для угорців, які працюють в Україні.

50 мільйонів євро на прикордонну інфраструктуру

В рамках зустрічі Прем’єр-міністри Володимир Гройсман та Віктор Орбан підписали низку договорів, в тому числі і тих, що стосуються розвитку прикордонної інфраструктури. Одним з основних питань було те, що Україна і Угорщина домовилися до 2020 року спільно реалізувати проект будівництва нової автостради на україно-угорському кордоні.

Згідно підписаних документів уряд Угорщини виділяє довгостроковий кредит розміром 50 мільйонів євро на облаштування спільного з Україною кордону. Документ було схвалено на засіданні українського уряду 23 листопада. Угода передбачає надання пільгового кредиту для фінансування 100% вартості контрактів на поставку товарів, робіт і послуг з Угорщини в Україну для будівництва, капітального і поточного ремонту ділянок доріг українсько-угорського кордону на Закарпатті. Як уже повідомляв «Карпатський об’єктив» ці кошти хочуть використати, зокрема, на будівництво Берегівської об’їзної дороги, ремонт дороги Берегово – Мукачево, розширення і модернізацію КПП «Берегшурань – Лужанка (Астей)», створення нового пункту пропуску «Нодьходош – Велика Паладь» і впровадження на ньому спільного прикордонного і митного контролю, будівництво нового мосту через Тису поблизу міжнародного пункту пропуску «Чоп – Загонь», а також запуск автомобільного сполучення Дийда (Україна) – Берегдароц (Угорщина). В результаті проведених робіт планують з’єднати угорський автобан М-3 і трасу «Київ – Чоп». Ставка кредиту становить 0%, термін – 18,5 років. До речі, наприкінці 2015 року аналогічний кредит сумою 100 мільйонів євро на облаштування кордону з Польщею Україні видав уряд цієї країни.

Окрім того, як повідомила прес-служба уряду України, сторони підписали договір про утримання прикордонних автодорожніх мостів на українсько-угорському кордоні. Також Угорщина має намір надати ще 2 мільярди форинтів в 2016 році і 5,2 мільярдів форинтів в 2017 році для проектів економічного розвитку в Україні.

Водночас за пропозицією Володимира Гройсмана сторони домовились доручити міністрам закордонних справ двох країн спільно з керівниками прикордонних і митних служб опрацювати питання про запровадження спільного прикордонного контролю та можливості поліпшення роботи існуючих КПП для забезпечення максимально комфортного та швидкого перетину кордону для наших громадян, інформує прес-служба Кабміну нашої держави. Також згідно повідомлення  Володимир Гройсман та Віктор Орбан домовилися, що уряди обох країн найближчим часом сформують і узгодять календарний план реалізації пріоритетних проектів між двома країнами і одразу розпочнуть його реалізацію.

15252753_464603567041896_8028007596766241931_o

Ми і надалі повинні поглиблювати нашу співпрацю…

Коментуючи підписані документи, Прем’єр-міністр України подякував угорському колезі за надання кредиту в 50 мільйонів євро на розбудову прикордонної інфраструктури. Володимир Гройсман зазначив, що проведена дуже серйозна робота, ретельно відібрані проекти, які будуть реалізовані. «Ми підписали угоди, які передбачають прийняття конкретних заходів у різних сферах. Упевнений, що ми і надалі повинні поглиблювати нашу співпрацю, збільшувати і розширювати можливості нашої міжнародної торгівлі, створювати умови для інвестицій в економіки наших країн», – цитує главу українського уряду прес-служба.

Глава уряду України також запропонував провести чергове засідання Комісії з питань транскордонного і прикордонного співробітництва й наголосив на необхідності збільшення кількості дозволів без оплати дорожніх зборів для українських перевізників на 2017 рік. Водночас Володимир Гройсман наголосив, що український уряд зробить все можливе, аби угорські компанії успішно і комфортно працювали в Україні.

У ході зустрічі прем’єр-міністр України подякував Угорщині за підтримку у збереженні територіальної цілісності нашої держави, курсу до безвізового режиму з ЄС і прагнень до європейськиx цінностей, а також за звернення Державних зборів (парламенту) Угорщини до нідерландських депутатів із закликом ухвалити позитивне рішення в справі ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Угорщина підтримує членство України у Євросоюзі

У свою чергу прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан за підсумками зустрічі наголосив: «Найважливішим питанням ми вважаємо суверенітет України. Обов’язково глибоко поважаємо, і готові надавати усіляку допомогу Україні для забезпечення її суверенітету».

Водночас за його словами обсяг двосторонньої торгівлі між двома країнами скоротився на 33 % за останні два роки, і він вважає це наслідками економічних санкцій, введених проти Росії. Однак Віктор Орбан зазначив, що за перші вісім місяців поточного року ці показники все-таки троxи зросли, і це означає, що «торгівля між двома країнами на шляху до відновлення». Також за його словами Угорщина готова приймати для лікування та реабілітації більше поранених українських солдатів. Не забув нагадати угорський прем’єр і про угорську меншину на Закарпатті, заявивши, що обидві країни повинні ставитися до проблем громад нацменшин з великою увагою та повагою.

Окрім того Віктор Орбан заявив, що після Революції гідності Україна поставила мету стати частиною Західного світу. «Вона наближається і займає належне їй місце у сім’ї європейських народів. Я хотів би однозначно висловити, що Угорщина підтримує членство України у Європейському Союзі, хоча це питання не є на порядку денному… Ми будемо підніматися по цих сходах, і ми думаємо про таку Європу, де Україна буде повноправним членом», – підкреслив Віктор Орбан. За його словами, деякі європейські країни блокують важливі для України питання запровадження безвізового режиму та завершення ратифікації Угоди про асоціацію. У цьому контексті прем’єр Угорщини запевнив у відданості країн «Вишеградської четвірки», що «тримають в Європі бік України».

 «Україна і український народ, забезпечення йому безвізового режиму є дуже важливим для Угорщини. Можемо говорити про економічні та інші аргументи, але не можна ставити під сумнів те, що Україна, яка пройшла через важкі роки, виконала усі обіцянки, тому Європа повинна забезпечити безвізовий режим», – наголосив Віктор Орбан.

Руслан ФАТУЛА

15156802_464188227083430_8421158704671539710_o

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах