ko.net.ua

Головою Полянської ОТГ став Іван Дрогобецький

Минулої неділі, 18 грудня, відбулись вибори у Полянській сільській раді об’єднаної територіальної громади. Жителі дев’яти сіл Свалявщини обирали голову новоствореної ОТГ та депутатів, які представлятимуть їхні інтереси.

Всі дільниці розпочали свою роботу вчасно, виборчий процес проходив без грубих порушень. Найбільшою за кількістю виборців була дільниця у Поляні. Майже 50 спостерігачів та журналістів тримали ситуацію під контролем. Все пройшло без інцидентів. За чинного голову сільради Івана Дрогобецького віддали свої голоси 1403 полянців, за голову Голубинської сільради Михайла Капустея – 189.

На більшості дільницях журналістами та активістами були встановлені відеокамери, які записували хід голосування. Члени ДВК зізналися, що такого контролю з боку громадськості ще не бачили на місцевих виборах.

КВУ повідомив, що вибори в Поляні стали найскандальнішими серед інших регіонів України. КВУ задокументував факти непрямого підкупу виборців (роздавали мішки із кукурудзою), а також факти купівлі голосів по 100 грн,, через що відкриті відповідні кримінальні провадження. Також Комітет виборців України звертався до Міністерства внутрішніх справ з метою вжити дієвих заходів для недопущення порушень чинного законодавства в день виборів у зв’язку із криміналізацією виборчого процесу та появи груп так званих тітушок.

КВУ оприлюднив офіційні дані виборів голови Полянської ОТГ. У голосуванні взяло участь 4363 виборця з 5556, які значаться у списку виборців. Це і є явкою, яка склала офіційно 78,5%. За підсумками підрахунку бюлетенів 108 з них виявилися недійсними, а це 2%.

Щодо підсумкового розподілу голосів, то голоси виборців у об’єднаній громаді розподілися наступним чином (порядковий номер збігається з порядковим номером кандидата у бюлетені:

1. Василь Готра – 12 голосів;

2. Іван Дрогобецький (голова Полянської сільради) – 2752 голосів, що складає 63%;

3. Іван Дрогобецький – 34 голосів;

4. Іван Дрогобецький – 10 голосів;

5. Ілля Дрогобецький – 2 голосів;

6. Володимир Капустей – 54 голосів;

7. Михайло Капустей (голова Голубинської сільради) – 1391 голосів, що складає 31,9%.

Отож, головою громади став Іван Дрогобецький. Інтереси своїх виборців представлятимуть 26 депутатів. Прізвища 25 відомі, а 26-го буде відомо згодом, бо два кандидати набрали однакову кількість голосів.

Явка на виборах у Полянській ОТГ виявилася найвищою в розрізі виборів у об’єднаних громадах, які пройшли 18 грудня по всій країні. Така висока активність може бути пояснена додатковою мобілізацію виборців, але у поліції наразі є лише одне провадження щодо підкупу виборців. Попри вкрай тривожні сигнали, день голосування у 9 селах новоутвореної Полянської громади пройшов спокійно з незначними порушеннями на дільницях, як-то спроба проголосувати за копією паспорту чи голосування поза кабінкою або по двоє в кабінці, повідомляють у КВУ.