3198
13:35 13.032017

 Угорщина поділилася євроінтеграційним досвідом з нашим краєм. ВІДЕО

Політика 2366

У п’ятницю, 10 березня, у Центрі культури ім. Ваці Міхая, що в місті Ніредьгаза (Угорщина), відбулася конференція під назвою «Євроінтеграційний досвід Угорщини для українських місцевих органів самоврядування», у якій узяли участь керівники Західної України, зокрема Закарпатської області. Метою заходу була передача досвіду, що накопичився під час європейської інтеграції Угорщини й може стати корисним у євроінтеграційних намаганнях України.

IMG_6790

У роботі конференції взяли участь Іштван Грежо, Уповноважений уряду Угорщини, Оскар Шестак, голова Загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області, Йожеф Бугойло, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді, Ендре Саліпскі, Генеральний консул Угорщини в м. Берегові, Василь Брензович, голова ТУКЗ – КМКС та народний депутат України, Ференц Ковач, мер м. Ніредьгази, Олександр Білак, заступник міського голови м. Ужгорода, та інші представники органів місцевого самоврядування Закарпаття.

Основними питаннями обговорення стали досвід приєднання Угорщини до ЄС, переваги членства та свобода внутрішнього ринку, можливості розвитку для прикордонних територій.

З вітальним словом до присутніх звернувся Йожеф Бугойло й наголосив на важливості такого заходу, адже питання вступу до ЄС наразі стоїть на порядку денному зовнішньої політики України. У цьому аспекті кожен, починаючи від представників органів місцевого самоврядування, має розуміти суть та напрями процесу євроінтеграції.

«Угорщина всіма силами підтримує євроінтеграційні прагнення України як у питанні безвізового режиму, так і в будь-яких інших», – додав Йожеф Бугойло.

У свою чергу, до присутніх звернувся Оскар Шестак. Він розповів про зміни в органах місцевого самоврядування Угорщини та їхні основні функції – розвиток і цілеспрямоване використання джерел ЄС. Так, пан Оскар заявив про важливість фінансування прикордонної співпраці, зокрема спільних із Закарпаттям проектів.

Далі зі вступною доповіддю та презентацією виступив Іштван Грежо. Він зазначив, що для уряду Угорщини важливим є розвиток прикордонних територій, де вже протягом багатьох років проживає угорськомовне населення.

«Маємо усвідомити, що наразі багато молодих людей виїжджають за кордон у пошуках заробітку. Але ми можемо це змінити, якщо забезпечимо їх робочими місцями, гідною заробітною платою та рівнем життя», – заявив пан Грежо.

Також Уповноважений уряду Угорщини розповів, що розвиток молодої підприємницької спільноти – це невід’ємна частина конкурентоспроможності угорської економіки. Тому уряд розробив програми, покликані підтримувати підприємництво. Так, 2016-й був визнаний роком молодих підприємців, а 2017-й – сімейних підприємств.

Крім того, Василь Брензович зазначив, що Закарпаття – це область, яка межує одразу з чотирма країнами, тому має тісні відносини з їхніми прикордонними регіонами, а передача євроінтеграційного досвіду є важливим аспектом цих зв’язків. Пан Брензович наголосив, що протягом цього та наступного року Закарпаття отримає фінансування від ЄС, зокрема від Угорщини, на низку важливих проектів, таких як програма економічного розвитку «Еган Еде». Стосовно останньої голова ТУКЗ – КМКС зазначив, що вона продовжиться й 2017 року. Так, уже 15 березня будуть оголошені цьогорічні напрями фінансування. Програма складатиметься з двох частин: невідплатної фінансової підтримки малого підприємництва й сільського господарства та нового напряму – пільгового кредитування великих підприємств.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах