3518
14:35 9.042017

Чи вирішиться питання подвійного громадянства В Україні?

Політика 1527

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан пропонує Україні узаконити подвійне громадянство.

5703471a6aedb-1441217745-ukrainepas-2469192-16327405-1100x530-55

30 березня Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та Президент України Петро Порошенко провели зустріч у рамках участі в розширеному саміті Європейської народної партії на Мальті. У ході розмови Віктор Орбан запропонував укласти двосторонню угоду про подвійне громадянство для угорців в Україні, повідомляє угорське видання «Hungary Today». «Орбан та Порошенко обговорили необхідність двосторонньої угоди в питанні подвійного громадянства», – ідеться в публікації.

Під час зустрічі було відзначено важливість активізації двостороннього політичного діалогу на вищому рівні. Прес-служба Президента України повідомила, що Петро Порошенко та Віктор Орбан обмінялися думками з актуальних питань двосторонніх взаємин. Вони обговорили тему розширення співробітництва України з країнами «Вишеградської четвірки» під час головування в групі Угорщини, яке розпочнеться 1 липня. Прем’єр Угорщини наголосив на підтримці територіальної цілісності України та негайного надання українцям безвізового режиму з Європейським Союзом. «Окрему увагу було приділено протидії російській агресії на Донбасі. Сторони обговорили питання збереження існуючого режиму санкцій ЄС щодо Росії як ефективного інструменту забезпечення повної імплементації Мінських домовленостей і повного відновлення територіальної цілісності й суверенітету України», – інформують у прес-службі глави української держави. Також повідомляється, що Віктор Орбан відзначив готовність Угорщини підтримувати співпрацю з нашою країною в енергетичних питаннях, що також включає спільний супротив реалізації проекту «Північний потік 2». А Петро Порошенко навіть запросив Віктора Орбана відвідати Україну з візитом найближчим часом.

Водночас у ході зустрічі Президент України висловив стурбованість заявами угорських чиновників про створення окремих територіальних автономій, інформує прес-служба глави української держави. Раніше до МЗС України запросили посла Угорщини з приводу закликів віце-прем’єр-міністра Угорщини Жолта Шем’єна до створення автономій угорської меншини в сусідніх країнах і закликали Угорщину протистояти спробам використання питання забезпечення прав нацменшин для нагнітання атмосфери недовіри й нерозуміння, як це вже неодноразово було зроблено російським агресором.

Питання подвійного громадянства має вирішитись

Уже наступного дня, 31 березня, Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та голова Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ – КМКС), народний депутат України Василь Брензович провели зустріч, під час якої дійшли спільного висновку – питання подвійного громадянства має вирішитись уже незабаром. Про це розповів урядовий прес-секретар Угорщини Берталан Гаваші, повідомляє МТІ.

Зустріч проходила в центральному офісі угорської партії «Fidesz», головою якої є Віктор Орбан. Прем’єр-міністр Угорщини розповів Василю Брензовичу про розмову з Президентом України Петром Порошенком та її результати. Так, стало відомо, що Україна в рамках двосторонніх переговорів та угод прагне вирішити питання подвійного громадянства. Віктор Орбан заявив, що готовий до цих переговорів, якщо Україна гарантуватиме правову основу для домовленостей.

У ході зустрічі Василь Брензович висловив подяку за допомогу та підтримку, яку уряд Угорщини постійно надає угорськомовному населенню Закарпаття. У свою чергу, Віктор Орбан запевнив, що така підтримка буде надаватись і надалі та навіть збільшуватись.

А як же законопроект про заборону подвійного громадянства?

Така риторика глав держав дещо контрастує з нещодавньою законодавчою ініціативою Президента України щодо заборони подвійного громадянства. Водночас сам законопроект № 6175 хоч і подававсь як невідкладний, поки не ставився на голосування. Можливо, через те, що численні експерти, включаючи головне експертне управління, звернули увагу на його недосконалість. А можливо, з інших причин… Тому не виключено, що він скоро з’явиться на голосуванні. І тут усе залежить від того, чи будуть внесені до нього якісь поправки, чи він залишиться по суті в нинішньому вигляді.

Звичайно, вищенаведені заяви політиків щодо вирішення питання подвійного громадянства угорців України поки не втілились у жоден, бодай декларативний, документ. Однак той факт, що про цю проблему заговорили на такому високому рівні (між главами держав) вселяє надію, що її дійсно невдовзі можуть вирішити.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Педагогиня із Закарпаття перемогла на всеукраїнському конкурсі «Учитель року – 2024»
14:14
У Будапешті відкрилася персональна виставка художниці закарпатського походження
13:55
Полуниця та черешні на Закарпатті дивують ціновими стрибками
13:06
На гірських маршрутах поруч із державним кордоном з’явилося багато ведмедів
12:00
У Берегові провели XVIII Закарпатську науково-студентську конференцію з нагоди Дня української науки
11:35
На Закарпатті прикордонники затримали шістьох порушників кордону з провідником
11:20
На Рахівщині попрощаються з Василем Бочкором, який майже рік вважався зниклим безвісти
09:02
На Берегівщині чоловік підпалив 10-річного сина співмешканки, хлопчик помер
08:34
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
Всі новини