3649
10:34 26.042017

До міста над Ужем завітав прес-аташе Представництва ЄС в Україні

Політика 4417

25 квітня, в приміщенні Закарпатської ОДА провели круглий стіл з представниками владних структур Ужгорода та Закарпатської області в рамках візиту делегації Представництва Європейського Союзу в Україні.

IMG_7936

На заході були присутні керівники управлінь обласної адміністрації, представники місцевого самоврядування, бізнесу та громадських організацій області.

Віктор Мікулін, заступник голови Закарпатської ОДА привітав гостей та заявив, що для міста велика честь приймати в себе Представництво ЄС.

«Наша країна прагне стати членом ЄС і не зважаючи на агресію з боку Росії, наша держава та, зокрема, Президент України проводять велику роботу для того, щоб Україна була повноправним членом ЄС», – заявив Віктор Мікулін та подякував прес-аташе за підтримку у цих прагненнях.

Давид Стулік, прес-аташе Представництва ЄС в Україні, працює в державі понад 10 років та обізнаний у більшості проблемних питань. Представництво має багато завдань, зокрема нещодавно вони розшили штат та створили новий відділ, який займається гуманітарною допомогою та програмою розвитку Донбасу. Загалом, штат Представництва нараховує 150 осіб, більшість з яких задіяні в проектах європейських програм.

«Підтримка європейського напрямку є основною для українців. Водночас, ми прагнемо підтримувати ці настрої та відкривати нові можливості, які дає децентралізація та велика підтримка з боку ЄС. На мою думку, найважливішим напрямком є підтримка малого та середнього бізнесу, адже постійно відкриваються нові можливості, а ті області, що є ближчими до кордону з ЄС вже мають певну перевагу та можуть нею скористатися», – зазначив прес-аташе.

Зокрема, Давид Стулік зачепив питання безвізового режиму для України: «Разом з урядом України, МЗС, МВС та прикордонною службою ми готуємо інформаційну кампанію, намагаємось пояснити людям що це є і як воно буде працювати, щоб на момент коли безвіз стане реальністю не було заторів на кордонах та неочікуваних ситуацій. Важливо зробити такі умови, щоб момент вступу безвізового режиму в дію був якнайменш проблемним. Це буде додатковим поштовхом для зміцнення контактів та розширення можливостей, зокрема малого та середнього підприємництва, які зможуть вільно їздити на міжнародні ярмарки та презентації, а це сприяє відкриттю нового ринку та залученню іноземних інвесторів».

Всі ці фактори напряму дадуть поштовх для розвитку регіону, створенню нових робочих місць та збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Також, прес-аташе Представництва ЄС підготував невелику відео-презентацію щодо проектів грантової підтримки та залучення іноземних інвестицій. Він розповів, що ЄС прагне допомагати українцям, саме через це було створено безліч програм для розвитку бізнесу, освіти та безлічі інших напрямків.

До прикладу, програма «COSME» створена для малого та середнього бізнесу та відкриває можливості для участі у міжнародних ярмарках шляхом покривання певної частини коштів; програма «Креативна Європа», в свою чергу є цікавою для митців і культурних діячів; програма «HORIZON 2020» є важливою для університетів та дослідницьких організацій. Всі ці програми є відкритими для нових заявок, вони спрямовані на залучення українських організацій та установ до європейської співпраці. Також, є ряд програм прикордонного співробітництва, в яких активну участь бере й Закарпаття.

Після презентації присутні могли задати питання, які їх цікавлять та обмінятись думками стосовно можливості реалізації грантових проектів на території краю та їх пристосування до українського законодавства.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Малозабезпечені сім’ї Перечинської громади отримали великодні продуктові набори
08:59
Угорські скаути Закарпаття долучилися до екотолоки у Карпатах
08:54
Судитимуть закарпатця, який під приводом пошуку зниклого військовослужбовця виманив у його дружини 10 500 доларів США
17:06
Всі новини