ko.net.ua

Франція зробила свій вибір

7 травня у Франції проходив другий тур президентських виборів. Численні аналітики та експерти назвали їх історичними. Адже вперше до другого туру вийшли не представники традиційних французьких партій, а безпартійний молодий політик – темна конячка Еммануель Макрон – та лідер ультраправих націоналістів Марі Ле Пен.

При цьому радикалка Марі Ле Пен активно виступає за вихід Франції з Євросоюзу, зняття санкцій з РФ, визнає Крим російським та не приховує симпатій до Володимира Путіна. Тож навколо її опонента Емануеля Макрона згуртувалися всі проєвропейські сили Франції. А самі вибори проходили під егідою боротьби за чи проти ідеї «об’єднаної Європи».

І боротьба ця виявилася запеклою й безкомпромісною як у першому, так і в другому турі. Тут були і корупційні скандали, і компромати та масштабні хакерські атаки. Так, один із реальних претендентів на посаду президента Франції – черговий «друг Путіна» Франсуа Фійон – був скомпрометований через корупційний скандал. А в останній день перед другим туром виборів відбувся злив у мережу Інтернет величезного масиву даних, добутих хакерами, – нібито особистої переписки кандидата в президенти Еммануеля Макрона. Інформацію вже традиційно опублікувало скандальне видання «Wikiliks», а численні журналісти знову виявили російський слід. Схоже, хакерські атаки стають традиційним атрибутом сучасних виборів.

Та незважаючи ні на що, як видно з результатів недільних виборів, переважна більшість французів поки що підтримують єдність Європейського Союзу. За даними екзит-полу Ipsos, Еммануель Макрон виграв вибори президента Франції в Марі Ле Пен, отримавши понад 65% підтримки громадян. Тоді як його опонентка набрала 34,5%.

Марі Ле Пен уже зателефонувала Макрону й побажала всього найкращого в майбутньому. Окрім того, вона визнала свою поразку в промові після закриття виборчих дільниць, повідомляє канал «France24». За її словами, результати виборів показали, що старі партії у Франції відходять у минуле, а на перший план виходить «боротьба між патріотами та глобалістами». «Національний фронт повинен оновити себе… Я закликаю всіх патріотів приєднатися до нас», – заявила Ле Пен.

У свою чергу, Емманюель Макрон увечері дня виборів, 7 травня, виступив перед своїми прихильниками на площі біля музею Лувр у Парижі. Він піднявся на трибуну під звуки гімну Європи. Як передає DW.com, політик подякував своїм прихильникам за підтримку й заявив: «Наше завдання величезне. Це вимагає від нас створення, починаючи із завтрашнього дня, реальної сильної більшості. Ця більшість повинна провести зміни, на які сподівається країна і яких вона заслуговує». Політик пообіцяв служити Франції і бути вірним принципам «свободи, рівності та братерства». Макрон додав, що зараз стоїть завдання відновити єдність Європи, зміцнити економіку й забезпечити безпеку громадян. «За п’ять років я зроблю все можливе, щоб у людей більше не було ніяких причин голосувати за екстремальні варіанти», – сказав він.

Президент України Петро Порошенко одним із перших у «Twitter» привітав нового президента Франції з перемогою. «Щиро вітаю Еммануеля Макрона з видатною перемогою! Солідний кредит довіри французького народу єдиній Європі», – зазначив він. «Розраховуємо на амбітну співпрацю із Францією та активізацію Нормандського формату», – додав Петро Порошенко. Окрім того, Президент України надіслав письмове послання Еммануелю Макрону, в якому привітав його з обранням президентом Франції та запросив здійснити візит в Україну в зручний час, повідомляє прес-служба глави держави. «В Україні натхненно спостерігали за Вашою блискучою кампанією… Вибір французького народу – це яскраве свідчення перемоги програми прогресивної Європи свободи над альтернативною Європою націоналізму», – зазначено в посланні Президента України на адресу новообраного президента Франції. Порошенко також висловив окрему вдячність Еммануелю Макрону за його особисту безкомпромісну підтримку нашої країни в умовах російської агресії. «Ваша позиція під час виборчої кампанії дає впевненість, що з Вашою перемогою Україна здобула надійного союзника і в Нормандському форматі, і в її зусиллях з відновлення суверенітету й територіальної цілісності», – відзначено в листі. Глава держави також висловив сподівання на ефективне сприяння з боку Франції в реалізації європейських прагнень України.

Для нашої держави перемога Еммануеля Макрона дійсно є кращим варіантом, ніж відверто пропутінської Марі Ле Пен. На противагу їй обрання  Макрона, на думку більшості експертів, означає продовження нинішньої в цілому проєвропейської політики Франції.

Однак не слід надягати рожеві окуляри. Україна далеко не перша проблема Франції, і не варто очікувати зростання активності щодо українського питання. Перемога для нас тут полягає лише в тому, що ця європейська країна, швидше за все, не змінить свою позицію. А така вірогідність була, адже двоє із трьох ключових кандидатів на виборах президента у Франції були «друзями Путіна».

Окрім того, у Франції вже у червні цього року мають відбутися ще одні не менш важливі вибори – парламентські. І тут результат Марі Ле Пен означає, що її радикальній партії світить велика фракція в майбутньому парламенті. Тоді як у 39-річного Еммануеля Макрона, хоча і є підтримка чинного президента Франсуа Оланда та провладних політичних сил, власної партії немає. Його рух «Уперед» був створений під президентські вибори. І сьогодні, за місяць до парламентських виборів, перед ним стоїть дійсно надважке завдання. До цього варто додати, що настрої французів досить неоднозначні. Про це свідчить хоча б той факт, що в ході недільного волевиявлення вперше в історії країни чи не кожен десятий бюлетень був порожній. Радикалізація та розчарування суспільства у владі, підігріті кризою навколо арабських мігрантів, нині невпинно зростають. Наприклад, чинний президент Франсуа Оланд через мізерну підтримку виборців навіть відмовився балотуватися на другий термін. На цих настроях французів і виріс рейтинг ультраправої партії Марі Ле Пен «Національний фронт», яка сьогодні має потужні позиції, і судячи із заяв її лідерки, демонструє готовність до парламентських виборів. Отож і вплив пропутінських сил у Франції, незважаючи на відносно втішні для України результати президентських виборів, найближчим часом може посилитись.

Руслан ФАТУЛА