3968
13:09 29.052017

На Закарпатті підписано Рамкову угоду про співпрацю між Угорським центром розвитку та ЄОТС «Тиса»

Політика 5593

У суботу, 27 травня, у сесійній залі Закарпатської ОДА відбувся презентаційний форум Європейського об’єднання територіального співробітництва (ЄОТС) «Тиса».

IMG_8563

Участь у заході взяли заступник державного секретаря з питань європейської інтеграції Канцелярії прем’єр-міністра Угорщини Балаж Молнар, міністр національного розвитку Угорщини Міклош Шестак, уповноважений уряду Угорщини Іштван Грежо, заступник голови Комісії з питань територіального зближення та бюджету Комітету регіонів ЄС Петр Освалд, депутат Європарламенту Андрея Бочкор, народний депутат України та голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович та представники профільних міністерств Уряду Угорщини, делегація Загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області, керівники органів державної влади та місцевого самоврядування, а також керівництво облрад чотирьох регіонів України – Полтавщини, Чернівеччини, Івано-Франківщини та Львівщини.

Об’єднання «Тиса» було створене в жовтні 2015 року між Загальними зборами Саболч-Сатмар-Березької області, самоврядуванням міста Кішварда (Угорщина) та Закарпатською обласною радою. Це безпрецедентний випадок як для України, так і для ЄС, адже вперше область країни, що не є членом Євросоюзу, завдяки підтримці Комітету регіонів ЄС та Угорщини стала учасником європейського проекту.

Модератором форуму виступила Юдіта Євчак, заступник директора ЄОТС «Тиса». Вона подякувала за сприяння та фінансову підтримку в організації заходу Комітету регіонів ЄС, Міністерству зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини й Міністерству національного розвитку Угорщини. Зокрема вона окреслила основні цілі та завдання, які стоять перед ЄОТС «Тиса».

IMG_8555

«Це унікальна можливість разом з угорськими партнерами співпрацювати з ЄС у новому форматі заради реалізації конкретних економічних, інвестиційних, екологічних та культурно-освітніх проектів», – зазначила пані Юдіта.

Відкрив форум губернатор Закарпаття Геннадій Москаль. Він назвав знаковою подією те, що Євросоюз нарешті надав Україні безвіз, який почне діяти через лічені дні.

«Нам залишилося здійснити ефективні реформи та дотримуватися євростандартів. Це все допоможе залучити якнайбільше інвестицій і реалізувати низку спільних соціально-економічних, інвестиційних, екологічних, інфраструктурних та культурно-освітніх проектів», – зазначив голова Закарпатської ОДА.

У свою чергу, Оскар Шестак розповів, що ЄОТС «Тиса» стало свого роду прецедентом і створене в першу чергу для ефективнішого механізму кооперації та координації, забезпечення новими ресурсами для втілення в життя численних важливих проектів. Його реалізація дозволить залучити кошти ЄС для здійснення низки спільних проектів, спрямованих на вирішення найболючіших проблем територіальних громад Закарпаття.

Петер Освалд розповів, що презентація цієї стратегії відбудеться ще й у Брюсселі (Бельгія). Також він підкреслив, що інтегрована територіальна стратегія ЄОТС «Тиса» була створена за фінансової підтримки уряду Угорщини. Вона включає пропозиції щодо потенційних соціальних, екологічних та інфраструктурних проектів. Її основна мета – представити можливості співпраці, ознайомити присутніх з ресурсами, потенціалом, історичною та культурною спадщиною двох регіонів.

У своєму коментарі «Карпатському об’єктиву» Йосип Борто, заступник голови Закарпатської обласної ради, наголосив на унікальності згаданого проекту, адже це вперше країна – член ЄС та не член Європейського Союзу працюють разом.

«Ми маємо велику надію на те, що завдяки ЄОТС «Тиса» буде реалізована нова форма співпраці, а створені різнопланові проекти після внесення їх на розгляд ЄС отримають фінансову підтримку», – зазначив Йосип Борто.

Зокрема він додав, що до стратегії ЄОТС «Тиса» ввійшло близько 20–25 проектів, які планують реалізувати спільно з угорськими партнерами.

«Декілька з цих проектів стосуються екології та захисту навколишнього середовища, адже в туризмі ми бачимо майбутнє краю, а нині на Закарпатті нема жодного сміттєпереробного заводу, хоча в його будівництві є велика потреба. Тому це буде першим великим проектом, представленим ЄС. Ще одним проблемним питанням для деяких населених пунктів краю є забезпечення питною водою. До прикладу, її немає на території Ужгородського району, в прикордонному місті Чопі та селах, які оточують його, а це неабияк ускладнює життя місцевих мешканців. Тому в рамках спільного українсько-угорського проекту плануємо забезпечити понад 10 таких населених пунктів водою», – заявив Йосип Борто.

Крім того, в області є багато об’єктів культурної спадщини, які потребують значних фінансових вливань. «Якщо Мукачівський та Ужгородський замки перебувають у хорошому стані й щодня приймають сотні туристів, то Хустському, Виноградівському, замкам сіл Середнє та Невицьке потрібна допомога, адже вони теж повинні стати привабливими для туристів, – зазначив пан Борто. – Ці проекти ми також хотіли б здійснити. До того ж є низка проектів для розбудови прикордонної інфраструктури, будівництва нових пунктів пропуску та ремонту автомобільних шляхів».

Після всіх виступів виконавчий директор Угорського центру розвитку Антал Кішш і голова ЄОТС «Тиса» Оскар Шестак підписали Рамкову угоду про співпрацю між Угорським центром розвитку та ЄОТС «Тиса».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах