ko.net.ua

Устецький край Чеської республіки сприятиме розвитку сільських районів Закарпаття

У депутатській залі облради підписано меморандум про співробітництво та відповідну угоду про реалізацію пілотного проекту між Громадським благодійним товариством SERVISO з Устецького краю Чеської Республіки й Агентством регіонального розвитку та транскордонного співробітництва “Закарпаття” Закарпатської обласної ради.

Присутній під час підписання голова облради зазначив: «Даний проект є першим кроком у реалізації партнерства між Закарпатською областю та Устецьким краєм Чеської Республіки. Мета співпраці – зміцнити потенціал територіальних громад краю в питаннях зайнятості та освіти, а також сприяти розвитку сільських районів, поліпшити якість життя їх мешканців та розвитку багатофункціонального сільського господарства, підтримка діяльності у сфері освіти сільського населення, особливо дітей і молоді, для поліпшення їх шансів на ринку праці».

Як наголосила директор Громадського благодійного товариства SERVISO Луція Єчменова, проектом передбачається здійснити ряд заходів зі створення і розвитку мережі установ, які співпрацюють у сфері громадянського суспільства. Також йдеться про реалізацію спільних заходів із підтримки освіти дітей та молоді для підвищення їх компетентності для використання на ринку праці; розвиток спільної діяльності щодо підвищення мотивації та активізації молодих безробітних людей до працевлаштування; організація обміну учнями навчальних закладів з метою підвищення їх освітнього рівня; посередництво контактів з соціального та ділового середовища на територіях партнерів; сприяння у розвитку багатофункці-онального агропромислового комплексу та сільських територій; презентація передової практики (успішних проектів, організація зустрічей з успішними підприємцями та іншими суб’єктами у сільській місцевості) тощо.

Директор Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської облради Михайло Данканич підкреслив: «Дана співпраця, у першу чергу, цікава можливістю обміну учнями та студентами, а також співпрацею в агропромисловій сфері. В перспективі перший напрямок дасть можливість нашій молоді отримувати знання в Чехії, і навпаки – представникам Чеської Республіки в Закарпатті. А от агронапрямок більш цікавий для підприємців. Оскільки це одна з потужних складових економіки краю, то й ефект від обміну досвідом та підтримки Європейської держави для Закарпаття має бути відповідний. Крім того, є ще цілий ряд інших напрямків співпраці, тому, зрештою маю великі очікування на плідну взаємодію з новими чеськими партнерами, інформує прес-служба Закарпатської облради.