ko.net.ua

Безвізовий режим України з Євросоюзом офіційно запрацював

У ніч з 10 на 11 червня офіційно запрацював безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом. Можна по-різному оцінювати цю історичну подію, однак вона дійсно стала новою точкою відліку, символічною та знаковою для кожного українця. Цей день у нашій країні перетворився на справжнє свято…

Урочисто відкривати безвіз на кордоні з Євросоюзом приїхав Президент України Петро Порошенко. На території пункту пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецке» на українсько-словацькому кордоні спеціально облаштували сцену, на задньому фоні якої встановили яскраву декорацію із зображеннями французької Ейфелевої вежі, італійського Колізею, угорського парламенту та багатьох інших визначних місць у країнах Євросоюзу. Посередині цієї імпровізованої стіни були розміщені цікаві двері у формі українського паспорта. Президент України, прибувши на кордон, урочисто відкрив ці «двері в Європу», а за ними з розкритими обіймами та радісною посмішкою стояв президент Словацької Республіки Андрій Кіска. Як виявилося, з іншого боку стіни були намальовані найцікавіші місця України… Така креативна церемонія відкриття неабияк сподобалася тисячам присутніх, які після завершення урочистих промов кинулися робити селфі з президентами.

У своєму виступі Петро Порошенко заявив: «Ми цього дуже довго чекали, і це історична мить, коли ми руйнуємо паперову завісу, яка відділяла Україну від Європи. Це означає, що Україна зробила величезні реформи. Ми разом спільними зусиллями змінили країну, а наші партнери з Європи дотрималися свого слова, і двері Євросоюзу, двері наших друзів та партнерів відкриті для нашої великої 45-мільйонної нації, для українського народу». А головне – від сьогодні «кожен українець може випити фантастичну каву в Братиславі, полетіти лоукостом у Варшаву чи відвідати Віденську оперу, – сказав Петро Порошенко і наголосив: – Я впевнений, що цей день, 11 червня, назавжди закарбується в історії України як остаточний вихід нашої держави з Російської імперії та повернення до родини європейських народів». За його словами, з України до сусідніх європейських країн уже запустили нові потяги. «Разом з нашою прикордонною та митною службою спільно облаштовуємо пункти пропуску й будемо здійснювати єдиний контроль з нашими словацькими, польськими, румунськими та угорськими партнерами як символ дружби і довіри між нашими країнами», – додав Президент України. «Чим більший прогрес ми демонструємо на шляху реформ, тим більше аргументів у мене і в українського народу з’являється для того, щоб надати Україні й перспективу членства в Євросоюзі», – сказав він. Також Петро Порошенко подякував президенту Словацької Республіки за тверду підтримку територіальної цілісності, суверенітету, незалежності України та реформ, які вона реалізує. «Ми впевнені, що спільно з нашими надійними друзями й адвокатами України в Євросоюзі ми зможемо продовжувати наш шлях реформ, кардинальні європейські зміни нашої держави, наше повернення до Європи. У мене є всі підстави для того, щоб бути переконаним у цьому», – резюмував Глава Української держави.

У свою чергу, президент Словаччини Андрій Кіска сказав: «Шановний пане Президенте, милі українські друзі, це прекрасний день… Україна виконала свої обіцянки, і так само зробив Європейський союз. І так має бути, кожен має виконувати свої зобов’язання… Хочу закликати вас, щоб ви й надалі проводили реформи. Реформи потребують багато зусиль. Це означає, що ви повинні продовжувати їх виконувати, і я вам скажу, що це ставить перед громадянами дуже багато вимог, але, повірте мені, що це дуже вигідно для вас, – підкреслив лідер Словацької держави й наголосив: – Словаччина та її політики будуть підтримувати вашу державу, щоб вона прямувала до Європейського Союзу, куди ви й належите». «Дорогі сусіди, вітаємо в Європі», – завершив свій виступ українською мовою президент Словаччини.

У перші години роботи безвізового режиму сотні українців, серед яких чимало журналістів, так би мовити, тестували, як це працює. У ніч з 10 на 11 червня близько 600 громадян України з біометричними паспортами були оформлені співробітниками Держприкордонслужби в пунктах пропуску на кордоні з ЄС та в аеропортах, звідки відбуваються рейси в європейські країни. А станом на 23.00 11 червня до Європейського Союзу за біометричними паспортами без віз в’їхало 1682 українці із загальної кількості 59 627 громадян України, що становить лише 2,8%. Чимало наших співвітчизників, які того дня перетинали кордон з візами, пояснили, що не хотіли ризикувати, тому пішли перевіреним шляхом. Водночас більшість з опитаних журналістами на кордоні людей задоволені, що безвізовий режим запрацював, незважаючи навіть на те, що він не дає право на роботу в країнах ЄС. Заробітчани радіють, що відтепер до них простіше зможуть навідуватися їхні діти, дружини, чоловіки та рідні. А українські туристи матимуть можливість без зайвих паперових перешкод та фінансових витрат подорожувати Європою. Численні експерти сюди ж додають і бізнес-поїздки та в один голос пророкують пожвавлення транскордонної ділової активності. Окрім того, фахівці запевняють, що, за їхніми підрахунками, цього літа деякі європейські курорти можуть бути навіть дешевшими, ніж вітчизняні.

До речі, після введення безвізового режиму з країнами Європейського Союзу український паспорт зайняв 30-ту сходинку в глобальному рейтингу «впливовості» національних паспортів і віднині дозволяє в’їхати без віз аж у 119 країн світу. До цього наші співгромадяни могли відвідувати без віз лише 87 держав, і за цим показником Україна була на 46-му місці. А ось російський паспорт займає лише 41-шу позицію рейтингу й дозволяє в’їхати без віз у 106 країн.

Нагадаємо також, що для безвізових поїздок обов’язково потрібен біометричний паспорт з чипом. Безпосередньо перед від’їздом необхідно оформити страховку та мати певну кількість грошей з собою, яку кожна країна визначає окремо. Наприклад, в Угорщину можна в’їхати, маючи всього 1000 форинтів на добу (близько 3 євро), тоді як у Словаччину – аж 56 євро на добу, Польщу – 300 злотих (2 тис. грн) для перебування до 3 днів і по 100 польських злотих (800 грн) на день, якщо поїздка перевищує 3 дні. Найбільші вимоги в Іспанії – 71 євро на добу, Швейцарії та Ліхтенштейні – 91 євро на добу, однак лише 27 євро – для студентів.

Окрім того, як наголошують українські прикордонники, безвізовий режим дозволяє громадянам України перебувати на території країн ЄС не більш як 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду. Також вони закликають українців пам’ятати про вимоги, яких треба дотримуватися при перетині кордону неповнолітніми громадянами України. Зокрема діти віком від 16 років і старші мають право подорожувати до Європи без віз самостійно, до 16 років – можуть виїжджати за межі України лише в супроводі обох батьків або одного з батьків чи з довіреною особою, маючи при собі нотаріально завірену згоду. Якщо один із батьків живе за кордоном, то згоду засвідчують у консульських установах МЗС України.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ