4140
14:05 21.062017

Відбулася історична зустріч президентів України та США. ВІДЕО

Політика 2374

Вчора, 20 червня, відбулася перша особиста зустріч президента США Дональда Трампа з президентом України Петром Порошенком.

630_400_1497973880-8325

Це насправді історична зустріч. Адже починаючи від Революції Гідності Сполучені Штати фактично стали чи не основним політичним союзником нашої держави. При цьому минулий президент США Барак Обама, при всій його підтримці України, так і не зустрівся особисто з нашим Президентом. Та й не так багато разів за всю історію нашої держави особисто зустрічались президенти України та США.

Глава української держави вилетів до Вашингтону ще 19 червня. В цей день він зустрівся з українською громадою у Сполучених Штатах, під час якої запевнив: «Будуть зустрічі в Білому дому, будуть зустрічі у Державному департаменті. Будуть зустрічі в Міністерстві оборони, Міністерстві торгівлі, Міністерстві енергетики». Окрім того, він заявив: «Дуже важливо, що моя зустріч як українського президента, в Білому домі буде раніше, ніж зустріч Путіна», і додав, що це необхідно для того, аби «всі були озброєні інформацією і нікому не залишити жодного шансу на несправедливість». До речі дата зустрічі президента РФ із Трампом досі невідома.

1497973013-3695-tramp-i-poroshenko

20 червня Петро Порошенко розпочав день у Вашингтоні переговорами з міністром енергетики США Ріком Перрі. Далі він провів робочу зустріч у Білому домі з віце-президентом Сполучених Штатів Майклом Пенсом, до якої пізніше приєднався лідер США Дональд Трамп. Речник Білого дому Шон Спайсер одразу опублікував світлину із зустрічі у Twitter, на якій видно, що Порошенко сидить поруч з Трампом, а по обидва боки – представники двох держав, в тому числі віце-президент США Майк Пенс та міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Це велика честь бути з президентом України Порошенком. Це той регіон, до якого ми усі активно залучені. І ви бачили це, і усі читають про це. У нас було дуже, дуже хороше обговорення. І обговорення продовжаться впродовж дня. І я думаю, що досягнуто значного прогресу. Це велика честь – приймати Вас, пане президенте. Дякую», – заявив президент США Дональд Трамп під час зустрічі глав держав, яка транслювалася на американському телеканалі «NBC News».

1497973880-1790

У свою чергу президент України Петро Порошенко заявив: «Це велика честь і мені дуже приємно бути разом з вами, пане президенте. Ви – один з найбільш надійних та стратегічних партнерів України. Ми справді боремося, щоб принести свободу і демократію», – сказав він. «Я абсолютно переконаний: Україна являє собою історію успіху і я пишаюся тим, що ви, пане президенте, і США є спів-спонсорами цієї історії успіху. Ми надзвичайно захоплюємося вашою провідною роллю і вашими ефективними кроками», – додав глава української держави. «Я абсолютно переконаний, що ефективна координація наших зусиль принесе мир нашій країні і підтримає нашу територіальну цілісність та суверенітет», – сказав Петро Порошенко.

630_400_1497973880-3971

По завершенню переговорів у Вашингтоні Президент України також повідомив, що «відбулася повноцінна, дуже детальна зустріч з президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом. Ми отримали тверду підтримку з боку США, підтримку щодо суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави і тверду підтримку в продовженні реформ в Україні…. Бачу позицію США як твердого надійного стратегічного партнера України» – додав він. «Окремо було наголошено на нашій співпраці з військово-технічного напрямку. Ми більш детально це зараз будемо це обговорювати з міністром оборони США Меттісом, але президент дав чіткі доручення для того, щоб ми розширили нашу співпрацю», – зазначив президент України. Окрім того, Петро Порошенко передав листи від українських заручників адміністрації президента Сполучених Штатів. «Ми отримали запевнення в тих зусиллях, які докладе Адміністрація США в допомозі українцям повернути наших хлопців і дівчат додому», – розповів глава української держави. «Було наголошено на тому, що США підтримують, залишаються відданими Мінським домовленостям», – заявив він. «Ми детально обговорили кроки, які зараз будуть зроблені напередодні візиту президента Трампа до Європи», – додав президент України. «Порядок денний був дуже широкий. Я можу сказати, що я повністю задоволений результатами цих переговорів і дуже вдячний і президенту Трампу, і віце-президенту Пенсу, і тим міністрам, з якими відбулися зустрічі, за дуже тверду позицію підтримки нашої держави», – запевнив Петро Порошенко.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах