ko.net.ua

Створення умов для забезпечення житлом молоді, учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб в Закарпатській області обговорено за круглим столом

Сьогодні, 8 серпня в облраді відбувся круглий стій на тему: «Створення умов для забезпечення житлом молоді, учасників АТО та внутрішньо-переміщених осіб в Закарпатській області».

Головував – керівник  правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Сергій Комнатний.

З вітальним словом до учасників заходу та з конкретними пропозиціями звернулися заступник голови облради Петро Грицик та заступник голови облдержадміністрації Віктор Микулін.

           Сергій Комнатний у своєму вступному слові зазначив, що житлові питання в усі часи турбувало людей. Нині воно також має свою гостроту, оскільки країна – у війні і до числа потребуючої житла молоді додалися воїни АТО та їх сім’ї, внутрішньо переміщені особи. Далі він наголосив, щоб без достойного житла нема розвитку людини, родини, суспільства. Бо ж не маючи даху над головою, молоді люди  не особливо поривається створювати сім’ї, народжувати дітей і т.д. А це уже не тільки соціальний фактор розвитку держави, а й економічний. Тому питання доступного житла нині необхідно вирішувати разом з виконавчою та самоврядною владами на місцях. Серед кращих назвав Харківську, Черкаську та Миколаївську  області, де задіюються різні програми та механізми вирішення житлових питань.

      Далі С.Комнатний  розповів, що з нагоди 25 річчя створення Фонду він провів відкрите засідання наглядової ради з участю представників всіх регіонів України. І це дало свої результати: робота на місцях активізувалася.

Йшлося і про те, що разова компенсація від держави  30 % від вартості житла отримала  схвальні відгуки. Та оскільки сьогодні на порядок денний визріло ще одне актуальне питання – забезпечення житлом воїнів АТО та внутрішньо переміщених осіб, то уряд не тільки продовжив ще на 5 років  кредитування житла для молоді, а й  вніс зміни до Закону №1954 в частині фінансування, а саме: для цієї категорії заявників – 50 %  компенсації вартості житла від держави.

Директор регіонального управління Фонду Галина Дудчук фахово, зі знанням питання коротко прозвітувала про свою роботу з місцевими органами виконавчої влади і самоврядування в напрямку реалізації діючих житлових програм і ухвалення аналогічних документів на майбутній період.

        Присутній на засіданні голова Громадської організації  «Спілка Учасників Бойових Дій «Об’єднані війною» Микола Марчишак, який пережив полон після Іловайської трагедії в серпня 2014 року, був не багатослівним. Ввічливо вислухав і сказав:

      – На сьогодні чимало є таких родин з числа моїх побратимів,у т.ч. інвалідів ІІ-ої та ІІІ –ої груп, де виховуються більше двох діток, які мають родинну турботу і любов, та не мають  нормальних  житлових умов. В деяких нема   фінансових можливостей навіть винаймати квартиру. І мене це тривожить. А тому, державна підтримка воїнам  АТО – 50 відсотків вартості доступного житла – є добрим знаком для нас. Якщо до цього  додати 25% – від обласного бюджету і 10 % – від міського, інші – за рахунок воїнів, то це було б виходом із ситуації, – наголосив Микола Марчишак. Він також спитав посадовця, чому в цьому Законі об’єднані учасники АТО та внутрішньо переміщені особи? Були й інші питання від інших учасників круглого столу, які охоче ділились своїми думками та пропозиціями.

            Усі внесені пропозиції будуть зараховані до протоколу круглого столу, слушні – ляжуть в основу затвердження Комплексної соціально-економічної програми забезпечення молоді, учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб житлом у Закарпатській області на 2018- 2022 роки.

Прес-служба облради