ko.net.ua

Україна зобов'язалася не змінювати модель навчання в угорських школах до отримання висновків Венеціанської комісії

Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час спільного брифінгу з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним і міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогою сьогодні в Києві.

«Зараз ми провели дуже конструктивний діалог і готові досягти спільних домовленостей, які будуть складатися не менше ніж з п’яти пунктів. Пункт перший, який ми пропонуємо, – Україна дотримується всіх своїх міжнародних зобов’язань і в тому числі двосторонні угоди з Угорщиною з приводу того, що представники меншин в наших країнах можуть навчатися рідною мовою на всіх щаблях.

Пункт другий – ми визнаємо важливість державної мови і необхідність розширення його застосування в навчальному процесі, а це значить, що ми повинні збільшити кількість годин на вивчення державною мовою, я коли діти мають достатній мовний рівень – поступово вводити вивчення окремих предметів на державну мову поряд з вивченням частини предметів на угорській мові », – зазначила Гриневич.

По-третє, за її словами, ця модель, по якій будуть навчатися діти в угорських школах, буде вироблена під час консультацій з угорської громадою. Цю модель повинні представити на рівні інших нормативно-правових актів, зокрема, в законі «Про загальну середню освіту», який ще повинен бути прийнятий в навчальних планах для шкіл з угорською мовою навчання, де буде визначено обсяг предметів, і які це будуть предмети, а також в нових підручниках, підготовці вчителів.

«При цьому ми зобов’язуємося до узгодження цієї моделі, а також до отримання висновків Венеціанської комісії не робити жодних кроків по зміні моделі навчання, яка зараз існує в угорських школах», – зазначила міністр.

Гриневич уточнила, що перехідний період, який визначений і законом, буде використаний для вироблення цієї моделі. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, в свою чергу, заявив, що спільна позиція з Угорщиною щодо закону України «Про освіту» повинна бути узгоджена до кінця перехідного періоду його імплементації.

«Ми будемо саме спільно працювати на основі нашої домовленості над механізмом імплантації цього закону. І ми, звичайно, до кінця перехідного періоду повинні досягти загальної домовленості – це наша спільна відповідальність », – сказав він.

У свою чергу Балог зазначив, що Угорщина прагне продовжувати діалог з Україною в конструктивному дусі і в консенсусі з угорським спільнотою. Він також зазначив, що Угорщина розуміє позицію України про те, що все повинні добре розмовляти державною мовою і розуміти його.

Нагадаємо, що закарпатці виступили проти нового Закону про освіту, який фактично асимілював місцевих угорців.