ko.net.ua

29 жовтня на Закарпатті відбудуться вибори до Баранинської об’єднаної громади

29 жовтня в Україні проведуть вибори до 202 об’єднаних територіальних громад. Серед них є одна закарпатська, а саме Баранинська сільська ОТГ.

Баранинська об’єднана територіальна громада разом з Тячівською, Перечинською та Іршавською міськими і Вільховецькою та Полянською сільськими ОТГ стане шостою за ліком і третьою сільською за статусом об’єднаною територіальною громадою Закарпаття.

Вибори в Баранинській ОТГ будуть цьогоріч останніми на теренах нашої області. І хоча 24 грудня в Україні відбудеться ще один етап виборів до 49 новоутворених ОТГ, серед них, на жаль, немає жодної закарпатської громади.

Баранинська ОТГ буде фінансово потужною

За словами багатьох фахівців, Баранинська ОТГ є дуже перспективною у фінансовому та ресурсному плані. Адже сьогодні Баранинська сільська рада, на базі якої утворена нова громада, завдяки розташованому на її території бізнесу є однією з найбільш економічно потужних сільських рад як Ужгородщини, так і Закарпаття загалом. За словами діючого сільського голови, 2017-го її річний бюджет становить понад 24 млн грн.

Населення с. Баранинці – 1609 чоловік. До розташованої в селі ради належать ще три населені пункти – села Барвінок (413 чол.), Довге Поле (597) та Підгорб (406). Тож у цілому тут нараховується 3025 чоловік. Спільно з Великолазівською, Холмецькою та Яроцькою сільрадами, які приєдналися до нової громади, площа майбут- ньої ОТГ становитиме 12,5 тис. га, а бюджет – близько 60 млн грн.

На думку багатьох експертів та місцевих політиків, одною з найбільш важливих причин створення сільської об’єднаної громади є категоричне небажання жителів Баранинців та сусідніх з ними сіл ставати мікрорайоном Ужгорода. Як приклад наводять Дравці, які в 70-х роках ХХ століття приєднали до обласного центру. На переко- нання багатьох місцевих мешканців, нічого хорошого з цього не вийшло, адже через майже 40 років у Дравцях досі бракує міських зручностей, натомість жителям мікрорайону «урізали» земельні ділянки та встановили міські тарифи на енергоносії.

Чотири кандидати на посаду голови

Як повідомляє Закарпатське РВ АМУ, 5 жовтня Баранинська сільська виборча комісія завершила процес реєстрації кандидатів у депутати та кандидатів на посаду голови ОТГ. Стати першим головою Баранинської об’єднаної територіальної громади претендують четверо кандидатів (двоє висунуті місцевими організаціями політичних партій і двоє самовисуванців). Це нинішній голова Баранинської сільської ради Юрій Марусяк (самовисування), Юрій Горват (самовисування), Олександр Кузнецов (політична партія «УКРОП») та Вікторія Ткачик (політична партія «Рух нових сил Михайла Саакашвілі»). З числа зареєстрованих 155 кандидатів у депутати по 26 виборчих округах 57 є самовисуванцями, а 98 висунуті десятьма місцевими організаціями політичних партій.

26 виборчих округів

Баранинська сільська виборча комісія сформувала 26 одномандатних територіальних виборчих округів. Отже, новостворена об’єднана територіальна громада матиме стільки ж депутатів. Кількість виборців в округах становить від 178 до 351, пові- домляє громадянська мережа ОПОРА. Баранинці поділено на 7 округів, мешканці яких обиратимуть сімох депутатів. У Барвінку сформовано два округи. Довге Поле також матиме двох депутатів від двох округів. У Підгорбі утво- рено два округи. А Великі Лази розділено на 5. У Циганівцях сформований один округ. Аналогічна ситуація в Стрипі. Холмець має три округи. А в Ярку визна- чатимуться із двома обранцями. Жодна з інших перспективних ОТГ, які мали намір об’єднатися цього року, поки що не отримали позитивний висновок від Закарпатської ОДА.

Руслан ФАТУЛА