5033
22:14 31.102017

Делегація Венеціанської комісії відвідала Україну з метою обговорення нового закону про освіту

Політика 4301

31 жовтня – 1 листопада в Україні з робочим візитом перебуває делегація Венеціанської комісії Ради Європи на чолі з паном Томасом Маркертом, секретарем Комісії. Метою візиту стало обговорення з представниками органів виконавчої й законодавчої влади положень Закону України № 2145-VIII «Про освіту» та подальшу підготовку висновку Венеціанської комісії у відповідь на офіційний запит української сторони.

20171031_140428(0)

31 жовтня поважну делегацією в приміщенні парламенту зустрічав Голова Верховної Ради Андрій Парубій. До зустрічі були залучені народні депутати України – голови та члени комітетів Верховної Ради з питань науки й освіти, у закордонних справах, з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, керівництво та члени постійної делегації України в ПАРЄ, лідери політичних фракцій.

Окрім власне секретаря Венеціанської комісії Томаса Маркерта, в обговоренні від Ради Європи взяли участь члени та експерти Венеціанської комісії, а також голова Офісу Ради Європи в Україні пан Мортен Енберг.

Для того щоб озвучити позицію угорської громади Закарпаття, на зустрічі був присутній голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України Василь Брензович. Він, зокрема, зауважив, що 7-ма стаття Закону «Про освіту» позбавляє національні меншини права навчатися рідною мовою, що суперечить Конституції України, ряду законів та міжнародним зобов’язанням нашої держави. Також Василь Брензович наголосив на тому, що ряд фахівців у питаннях освіти одностайні в думці, що учні найефективніше можуть навчатися та поглинати знання лише рідною мовою. Також він наголосив, що прийнятий закон є дискримінаційним, оскільки класифікує громадян України в чотирьох категоріях відповідно до рідної мови в їхніх освітніх правах. А повною мірою ці права зможе використовувати лише україномовне населення.

Тож кримські татари навчатимуться рідною мовою лише до закінчення середньої школи, представники європейських національностей тільки в садочках та початковій школі, а потім у них буде можливість вивчати кілька предметів однією з мов ЄС. Інші національності матимуть можливість навчатися рідною мовою лише в садочках та початковій школі.

«Під час зустрічі я розповів і про те, що перед прийняттям закону 7-му статтю не обговорювали з представниками національних меншин та не дотримали процедуру прийняття закону», – наголосив Василь Брензович.

За словами народного депутата, на завершення зустрічі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій попросив представників Венеціанської комісії прийняти позитивне рішення щодо освітнього закону, адже не бачить можливості внесення парламентом змін у цей закон. «Це висловлювання є цікавим, адже раніше Петро Порошенко та Павло Клімкін підтримували позицію, що Україна дослухається до висновків Венеціанської комісії», – додав Василь Брензович.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах