ko.net.ua

Обшуки та затримання Саакашвілі переросли в акції протесту

5 грудня  вранці у квартиру по вулиці Костьольній у Києві, де проживає екс-голова Одеської ОДА, лідер партії «Рух нових сил» Михеїл Саакашвілі, прийшли силовики. Пізніше речниця СБУ Олена Гітлянська заявила, що обшуки проводять співробітники ГПУ та СБУ в рамках справи щодо фінансування мітингів, організованих партією Міхеїла Саакашвілі в Києві, представниками колишньої влади.

Сам Міхеїл Саакашвілі при цьому заліз на дах будівлі й погрожував стрибнути, однак згодом його затримали. Відтак прихильники політика влаштували сутички під будівлею. А коли Саакашвілі посадили в автомобіль, активісти заблокували проїзд і зчинили колотнечу. Через деякий час протестувальники розбили вікна, зламали двері в мікроавтобусі й звільнили Міхеїла Саакашвілі. Правоохоронці застосували сльозогінний газ. Після цього політик і його прихильники прийшли до Верховної Ради, де екс-президент Грузії звернувся до присутніх.

У свою чергу, Генпрокурор Юрій Луценко за кілька годин після цього, виступаючи з трибуни Верховної Ради, заявив, що Міхеїл Саакашвілі проводив акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента України Віктора Януковича й бізнесмена Сергія Курченка в зупиненні їхнього кримінального переслідування. «П’ять працівників СБУ були зрештою оточені натовпом, ще семеро відрізані в іншому автомобілі, і, на жаль, без достатнього підкріплення з боку Національної поліції закінчилося це все втечею з-під варти самого Саакашвілі, що є само по собі кримінальним злочином. Також кримінальними діяннями ми вважаємо, і щодо цього вже зареєстровано кримінальне провадження, діяння всіх осіб, які перешкоджали законним діям із захисту української держави правоохоронців СБУ. Серед них – діючих народних депутатів: Ігоря Луценка, Юрія Дерев’янка, Світлани Заліщук, Мустафи Найєма, Олега Петренка, Юрія Левченка, Сергія Лещенка, Віктора Чумака», – сказав він.

Наразі (вечір 5 грудня) на Майдані Незалежності протестують тисячі людей, кількість мітингувальників постійно зростає.

Подробиці згодом.