6078
15:16 30.032018

Безпека, освіта та прослуховування чиновників – топ-теми засідання Закарпатської облради

Політика 4172

У четвер, 29 березня, в Ужгороді пройшло друге пленарне засідання Х сесії Закарпатської обласної ради. У президії: голова ради Михайло Рівіс, перший заступник голови облради Йосип Борто, заступник – Петро Грицик, та голова ОДА Геннадій Москаль.

Эпизод-4к.00_00_33_05.Still001

На засіданні також були присутні народні депутати України Василь Брензович та Роберт Горват, керівники управлінь, чиновники з районів та міст краю, очільники правоохоронних органів області, консули іноземних держав, журналісти та громадські діячі.

Почалося засідання із вшанування загиблих героїв Революції Гідності та у війні на сході нашої держави. Далі перейшли до нагородження видатних закарпатців. Відзнаки Верховної Ради України із рук нардепів отримали: головний диригент Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук, художній керівник академічного камерного хору «Кантус» Омелян Сокач, член Національної спілки письменників України Андрій Дурунда, директор ТВО інформаційно-аналітичних програм філії ПАТ НСТУ «Закарпатська регіональна дирекція» Галина Ярцева.

Потім настала черга звітувати за минулий рік прокурора області Володимира Гаврилюка. Оскільки детальний звіт посадовця депутати отримали у письмовій формі, було вирішено перейти до формату «запитання – відповіді». Насамперед до Володимира Гаврилюка звернувся голова ОДА Геннадій Москаль, який зазначив, що останнім часом на Закарпатті в державних установах знаходять пристрої для ведення прослуховування, відтак попросив пояснити, чи були на це надані дозволи прокуратурою. Деякі пристрої за словами Москаля виглядали зовсім кустарно, щось на кшталт «пан сам склепав». Прокурор відповів, що не може зараз повідомити, чи надавалися такі дозволи. За словами ж губернатора, прослуховуючі пристрої були знайдені, в Службі автомобільних доріг, в обласному управлінні лісового господарства та інших структурах. «Пропоную звернутися до Авакова, хай проведе службову перевірку, звідки взялися прослуховуючі пристрої», – наголосив Геннадій Москаль. На його думку «це виконання політичних замовлень, а не боротьба із злочинністю». Нагадаємо, 27 березня в кабінеті начальника Держаудитслужби області Володимира Бойко було виявлено апаратуру для прослуховування.

Эпизод-4к.00_01_21_13.Still005

У ході засідання облради заслухали також звіт директора департаменту освіти і науки Ганни Сопкової, який викликав неабиякий резонанс. Депутатів насамперед цікавила якість освіти в області, чому закарпатські школярі погано складають ЗНО, як мотивують вчителів керівники департаменту, тощо. На деякі запитання Ганна Сопкова відповідала, на інші конкретної відповіді не було. Серед іншого чиновниця розповіла про малі зарплати педагогів та величезну нестачу кадрів, привівши приклад вчительки року з Берегова, яка отримавши високе звання виїхала на заробітки в Англію. У свою чергу перший заступник голови обласної ради Йосип Борто запитав Ганну Сопкову, яка ситуація щодо імплементації нового закону «Про освіту». На що директор департаменту освіти і науки відповіла, що ними було підготовлені відповідні пропозиції і відправлені у міністерство.

Про стан боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку на території Закарпаття за 2017 рік вийшов доповідати очільник ГУ Національної поліції області Роман Стефанишин. Але оскільки, знову ж таки, детальний звіт керівника поліції депутати отримали у письмовій формі, то одразу перейшли до запитань, котрі найбільше хвилюють закарпатців. Зокрема, їх цікавила загальна ситуація зі злочинністю в регіоні, а також конкретні резонансні злочини, зокрема нищення авто на угорських номерах у Берегові, підпали та ін. Окрім того один з депутатів Михайло Кіш запитав, чому під час сесій у приміщенні обласної ради присутня така велика кількість працівників поліції. «Ми чогось боїмося?» – запитав він. Відповів на питання губернатор Геннадій Москаль: «Багато є активістів, які мріють прославитись, які хочуть забігти сюди, покричати, об’явити комусь відставку, імпічмент і втекти… Хто хоче мітингувати і коло мікрофона висловлювати політичні прокламації, – будь ласка, у 2020 році будуть вибори, пробуйте… Я хочу, аби обласна рада плідно працювала, а органи правопорядку забезпечували охорону громадського порядку», – наголосив Геннадій Москаль.

Эпизод-4к.00_00_56_18.Still003

У свою чергу перший заступник голови облради Йосип Борто подякував керівнику Національної поліції області за те, що під час святкування визначних дат у середині березня обійшлося без інцидентів, а також за ефективну роботу у справі щодо підриву офісу ТУКЗ-КМКС в Ужгороді у кінці лютого. Водночас Йосип Борто запитав як просувається розслідування цієї справи, і чи знайдено замовників даного терористичного акту. Однак керівник обласного управління Нацполіції відповів, що розслідуванням цієї справи займається СБУ.

Після оприлюднення депутатських запитів, народні обранці приступили до порядку денного, де цього разу було більше двох десятків питань. Більшість рішень прийняли пакетом, оскільки суттєвих зауважень у депутатів не було. Серед іншого було внесено зміни до діючих обласних програм, зокрема до Програми економічного і соціального розвитку Закарпатської області на 2018 рік, до Програми профілактики злочинності на території області на 2016 – 2020 роки, до Програми розвитку туризму і курортів у області на 2016 – 2020 роки, до Регіональної програми оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на 2018 – 2021 роки, до Програми поводження з твердими побутовими відходами у Закарпатській області на 2016 – 2020 роки, та ін. Окрім того, депутати погодили результати виконання деяких минулорічних обласних програм та ухвалили інші важливі рішення, котрі стосувалися питань про надра, майно, інфраструктури, спорту і культури, тощо.

Эпизод-4к.00_02_15_15.Still008

Також у ході засідання депутати прийняли звернення до керівництва держави щодо невідповідності Уляни Супрун посаді Міністра охорони здоров’я України. «За» проголосували 35 обранців. У тексті звернення серед іншого йдеться, що реформи, які проводить МОЗ, можуть призвести до закриття лікарень, а в медичній галузі процвітає хабарництво, і вона взагалі може розвалитися через хронічне недофінансування. Перед цим Геннадій Москаль різко розкритикував медичну реформу, зазначивши, що «це – чергова псевдореформа, яка заведе нас у гроб… Куди ми дінемо медиків із гірських сіл? Переведемо у Берегово, звідки лікарі в Угорщину їдуть», – сказав Геннадій Москаль. «Ми не в змозі виконати реформування первинної медицини, хіба угробити її до кінця», – сказав губернатор. Водночас варто зазначити, що не всі депутати однозначно погодились з ним, деякі висловили зовсім іншу думку. Окрім того, заяви Геннадія Москаля щодо Супрун та медичної реформи вже після сесії різко розкритикували деякі закарпатські та столичні експерти у своїх коментарях в соціальних мережах та ЗМІ.

Эпизод-4к.00_03_07_22.Still010

Також рішеннями сесії ухвалено ще кілька звернень до уряду та Верховної Ради України. Зокрема, щодо врегулювання окремих питань при проведенні мирних зібрань (мова йде про заборону носіння «балаклав) та щодо необхідності забезпечення підручниками загальноосвітніх навчальних закладів області з мовами викладання національних меншин.

Варто зазначити, що деякі питанні було вирішено перенести на засідання вже наступної сесії. На цьому депутати вичерпали порядок денний поточної сесії, і урочисто закрили її під гімн України.

Руслан ФАТУЛА

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах