66
09:37 14.032016

Екстрене засідання Закарпатської обласної ради: що вирішили депутати? ВІДЕО

Політика 1539

Сьогодні, 11 березня, в Ужгороді відбулось третє пленарне засідання другої сесії Закарпатської обласної ради, на якому зареєструвалось 45 народних обранців.

131-700x473

Спочатку депутати планували скликати позачергову сесію, на вимогу третини складу облради. Але оскільки поточну сесію вони не закрили, а наступне пленарне засідання планувалось провести 17 березня, було вирішено перенести його на сьогодні.

Перед початком роботи депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих в АТО героїв. Далі за традицією голова облради Михайло Рівіс привітав жінок з 8 березня, а також депутатів, які святкували дні народження у міжпленарний період, а саме: Йосипа Борто, Гейзу Гулачі, Мирослава Білецького, Мирона Помпеля, Федора Ісайовича, Василя Куцина.

Після дотримання усіх формальностей та урочистостей, голова облради оголосив про важливі нововведення у регламенті роботи депутатського корпусу. Так згідно нещодавніх змін до законодавства України, обласна рада працюватиме у режимі відкритого поіменного голосування – із зазначенням позиції кожного депутата по всім питанням порядку денного. «Таємне голосування здійснюється виключно у передбачених законом випадках», – зазначив Михайло Рівіс.

Хто заплатить за пільги?

Істотне пожвавлення у сесійній залі почалось при обговоренні звернення до Президента з проханням якнайшвидше підписати зміни до держбюджету, що передбачають субвенції місцевим бюджетам на різного роду пільги, в тому числі й на безкоштовний проїзд. Проблема тут полягає у тому, що пільги ніхто не відміняв, а компенсацію за них поклали на плечі місцевих бюджетів. Та виявилось, що у більшості з них таких коштів просто немає. Втім розбіжностей у думках народних обранців щодо цього питання не було. І в результаті, вони майже одноголосно підтримали рішення звернутися не тільки до глави держави, а й до Верховної Ради та кожного закарпатського депутата окремо, з настійливою рекомендацією сприяти вирішенню даної проблеми.

Наболіла профтехосвіта

Загалом нинішнє позачергове засідання закарпатських депутатів було ініційоване двома фракціями в першу чергу для того, аби негайно вирішити питання фінансування закарпатських професійно-технічних училищ. Дана проблема назріла не сьогодні, і стосується всієї області. Однак найгостріше її відчули жителі міста над Латорицею, де нещодавно відбулись гучні акції протесту і блокада мукачівськими освітянами траси міжнародного значення.

Здавалось, що дане питання не викликає особливих протиріч у депутатів, однак саме воно стало предметом затяжної гострої дискусії між народними обранцями. Обласна рада планувала направити звернення до Президента України з проханням якнайшвидше вирішити проблему фінансування ПТУ з держбюджету, як це передбачено законодавством і прийнятими нещодавно Верховною Радою змінами до держбюджету. Однак з боку фракції «БПП» поступила пропозиція адресувати звернення не тільки Президенту, а й Мукачівській міській раді із закликом профінансувати ПТУ міста у першому кварталі. На цьому особливо наполягав голова ОДА Геннадій Москаль, який наголосив: «Ви всі такі сміливі, до Президента звертаєтесь…, а до Мукачева боїтесь?». У свою чергу депутати від ЄЦ та Батьківщини намагались пояснити губернатору, що це два різні документи, які не можна об’єднувати в один. Так у зверненні до глави держави депутати просять підписати прийняті парламентом 4 лютого проекти законів зі змінами до держбюджету та про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування ПТУ. Тоді як Мукачівську міськраду народні обранці «переконливо просять невідкладно внести на розгляд питання щодо фінансування закладів професійно-технічної освіти з метою погашення заборгованості, що склалася, а також забезпечення поточних потреб».

«Утром деньги, вечером стулья»

В ході дискусії депутати емоційно висловлювали свої аргументи, часом на підвищених тонах. Жодна зі сторін, здавалось, не хоче поступатися. Однак, у якийсь момент представник фракції «Єдиний Центр» Золтан Лендєл запропонував компромісний варіант. На його думку Геннадій Москаль нібито побоювався, що ЄЦ не проголосує за звернення до Мукачівської міської ради, де у цієї партії є більшість. Тому депутат запевнив, що його фракція підтримає дане звернення і запропонував проголосувати це питання першим. На що Геннадій Москаль весело усміхаючись згадав відомих класиків: «Утром деньги, вечером стулья». Відтак депутати приступили до голосування і швидко прийняли рішення. Перше звернення, до Мукачівської міськради, із закликом профінансувати ПТУ міста у першому кварталі, підтримали 44 депутати. Друге, – адресоване Президенту, прем’єр-міністру та депутатам ВРУ, із проханням нарешті вирішити питання фінансування ПТУ з держбюджету, набрало 46 голосів.

Проблему ПТУ вирішено  локально і тимчасово

У коментарі «Карпатському об’єктиву» перший заступник голови обласної ради Йосип Борто розповів, що проблему ПТУ у Закарпатській області вирішено лише локально і тимчасово по всіх районах, окрім Мукачева. «Повністю вирішити це питання можна тільки за рахунок державного бюджету» – наголосив Йосип Борто. Водночас, за його словами, поки дана проблема вирішиться на державному рівні пройде час. «При цьому у Мукачеві, де працює 3 професійно-технічні навчальні заклади, і вчиться понад 2000 студентів, склалася така ситуація, що міська рада не передбачила у бюджеті ні копійки на фінансування ПТУ. Тому вже понад 3 місяці вчителі не отримують заробітну плату, студенти стипендію, ростуть борги за комунальні послуги та інші платежі. Але ж навчальні заклади повинні працювати, а люди на щось жити! Тому, ми вирішили терміново звернутись до міської ради Мукачева, і переконливо просимо депутатів невідкладно внести на розгляд питання щодо фінансування закладів професійно-технічної освіти з метою погашення заборгованості та забезпечення інших поточних потреб» – повідомив перший заступник голови обласної ради Йосип Борто.

На наше запитання чи допоможуть звернення обласної ради вирішити проблему, він відповів: «Не можу знати, оскільки, зазвичай, на наші звернення ми отримуємо тільки відписки. Лише в окремих випадках ми добивалися позитивного результату» – стверджує Йосип Борто. «Маю надію, що цього разу нас таки почують. Адже, щоб посилити ефект, сьогодні було вирішено звернутися і до інших обласних рад та органів місцевого самоврядування з метою координації дій».

Бізнес агресора

Після того, як депутати дійшли згоди щодо проблем крайової профтехосвіти, робота облради значно прискорилась. На порядку денному залишилось ще кілька актуальних питань. Зокрема, перед присутніми виступив голова правління ГО «Спілка учасників бойових дій в АТО «Побратими України міста Ужгород» Микола Марчишак, який обурився тим, що повернувшись із полону російських військ, він побачив, як в Україні процвітає бізнес агресора. «У війні з Росією полягли тисячі наших побратимів» – наголосив він. Тож за його словами аби не блокувати фури, учасники АТО прийшли по допомогу до обласної ради. Депутати у свою чергу одностайно підтримали звернення до спікера ВРУ та прем’єр-міністра України щодо розриву торговельно-економічних зв’язків з РФ. Однак чи врахують їх думку в столиці – питання риторичне.

Волю Савченко!

У ході засідання до порядку денного з голосу були включені ще два актуальні звернення: про звільнення Надії Савченко, та про зниження митних ставок і платежів на авто з іноземною реєстрацією. Питання Савченко ніяких дискусій не викликало. Звернення до Петра Порошенка спрямувати всі зусилля для звільнення української льотчиці та повернення її на Батьківщину підтримали 47 депутатів.

А як же пересічка?

А ось друге питання викликало суперечки. Пропозицію написати звернення до центральних органів влади щодо зниження митних ставок та платежів на авто об’ємом до 2 літрів вніс депутат від «ЄЦ» Петро Добромільський. На думку ініціаторів це вирішить проблему транспортних засобів з іноземною реєстрацією, знизить черги на кордонах та зніме суспільну напругу. Однак голова ОДА Геннадій Москаль виступив категорично проти розгляду даного питання, і заявив: «Не піартеся на проблемі. Хто заважав нардепам вирішити цю проблему? Всі попіарились, покричали і перекинули проблему сюди!». Та попри це, депутати таки розглянули питання «пересічок», і підтримали звернення 46 головами «За». Документ направлять депутатам ВР, урядовцям та до всіх областей, які мають суміжні кордони з ЄС. Нагадаємо, днями міжнародний КПП «Ужгород» був заблокований власниками авто на іноземній реєстрації.

Руслан ФАТУЛА

Відео: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах