ko.net.ua

День виборів на Закарпатті: як це було

Вже за лічені хвилини будуть закриватися виборчі дільниці і розпочнеться процес підрахунку голосів. Тож як минув цей напружений день на Закарпатті, про активність виборців та усі порушення розповіли під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі.

За словами Ярослава Гулана, координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА, в області дуже багато агітаційної продукції, яку не прибрали на день виборів.

– Багато листівок розклеїли у невстановлених місцях, а місцева влада починаючи від Ужгорода і закінчуючи селами не спромоглася її зняти. Тож порушення є, а ось відповідальності за нього скоріш за все і не буде. Також варто наголосити, що в цьому році кількість урн та кількість кабінок для голосування є меншою. Наші спостерігачі зафіксували такі порушення: спроби видати бюлетень без  паспорта, або ж за наявністю закордонного. У селі Дубриничі ДВК видала виборцю два бюлетені, хоча він змінив місце голосування і повинен був отримати тільки партійний список.

Варто зазначити, що станом на 16.00 на території Закарпатської області явка виборців становила 30,05%. Найбільша – на окрузі №70 (з центром у Сваляві), на другому місці – округ №68 (з центром в Ужгороді) – 37,37%, на третьому – «угорський» округ №73 (з центром у Виноградові)  – 33,42%.

– Якщо аналізувати з попередніми виборами до ВР 5 років тому, то прогноз по низькій явці не справдилися, – наголосив Михайло Шелемба. –  Проголосувало тільки на 14% виборців, і ще є час до закриття дільниць. Якщо по округу №69, то явка абсолютно однакова, на округу №70 на 5% нижче, на 4 % на №71, 71. І тільки на окрузі №73 (з центром у Виноградові), явка вища на 7%, порівнюючи з минулою виборчої кампанією. Пояснюється це цим, що на минулих виборах тут  не балотувався представник угорської нацменшини, угорці були малоактивні.

Для участі у позачергових парламентських виборах тимчасове місце голосування змінили 389 переселенців, які мешкають на території Закарпатської області. Про це розповіла під час прес-конференції Анжела Бабкіна, Радниця з питань ВПО у Закарпатській області.

– До тих людей, які мали змінити виборчі адреси, відносять і ВПО (внутрішньо переміщені особи). Хоча, переселенці сприймають цю можливість як дискримінацію, оскільки законодавство не дозволяє голосувати за мажоритарників. Це дискримінація і порушення прав людей. І одна з причин, чому менше людей перереєструвалося, ніж на президентських виборах, – зазначила Анжела Бабкіна.

Наразі у Закарпатті 3590 офіційно зареєстрованих ВПО, з них – 1084 дітей. Тільки 15,5% ВПО які мають можливість голосувати, змінили своє місце реєстрації. По країні цей показник близько 6%, на Закарпатті люди змінювали місце голосування. Якщо порівнювати з президентськими виборами, то цей відсоток в області сягав 30%.

Загалом за оцінкою експертів день виборів на Закарпатті минув досить спокійно. А ось високою явкою Закарпаття ніколи не відрізнялося, а тим паче влітку, коли безліч краян знаходяться за кордоном.

 

Христина БІКЛЯН