11194
14:00 5.102020

Закарпатським студентам закордонних вишів не дають відстрочку від армії

Політика 8454

З цього приводу до військового комісара Закарпатського обласного військового комісаріату Богдана Череміського вже звернувся голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» Василь Брензович.

«Від імені громадської організації «Товариство угорської культури Закарпаття», яка фактично представляє інтереси найбільш чисельної національно-етнічної групи Закарпаття, звертаюсь до Вас особисто з метою вирішення наступного питання.

Етнічні угорці, мешканці області, які навчаються у вищих навчальних закладах за кордоном, зокрема в Угорській Республіці та при цьому приписані до Берегівського, Виноградівського, Ужгородського військкоматів, не можуть оформити відстрочку від призову на строкову військову службу.

Так, при зверненні до військкоматів для надання відстрочки, студентам повідомляють про відсутність підстав до такої відстрочки, мотивуючи таку відмову тим, що нібито така відстрочка надається лише у разі навчання особи у вітчизняних вищих навчальних закладах.

Однак, відповідно до ст.17 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», громадянам призовного віку надається відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання. Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.

Жодних інших застережень, які б обмежували призовників, які навчаються за кордоном, від права на відстрочку, чинним законодавством не передбачено.

Відповідно до Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Таким чином, у студентів, що навчаються за кордоном, є всі законні підстави для оформлення відстрочки від призову, і відмова службових осіб військкоматів у наданні такої відстрочки є явно незаконною.

З метою уникнення порушення конституційних прав студентів, прошу Вас надіслати відповідні роз’яснення з цього приводу до підпорядкованих військкоматів», – йдеться у зверненні Василя Брензовича.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах