11576
22:38 30.112020

Цілоденний обшук у Закарпатському угорському інституті – що сталося і чому?

Політика 4284

Президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос, ректор Іштван Черничко та команда юрисконсультів повідомила нашому виданню про події.

Представники Служби безпеки України (СБУ) прибули до інституту десь пів на дев’яту. Група з п’ятнадцяти осіб складалася з озброєних солдатів та вдягнених у цивільне слідчих. Після наказу про повне закриття вони запитали, де знайти Благодійний фонд «За закарпатський угорський інститут». Відповіді вони отримали, поки не прибула група юристів та юрисконсультів (Габріелла Фаркаш-Кордонець, Андреа Козак, Ярослав Вайдич).

Коли юристи прибули на місце, їм пред’явили дозвіл на проведення обшуку, котрий, як не дивно, був виданий не Закарпатським, а Запорізьким, а саме судом Жовтневського району, 23 листопада. В принципі, цей дозвіл повинен був надати Закарпатський суд, оскільки як Благодійний фонд «За Закарпатський угорський інститут», так і його голова (Василь Брензович) та директорка (Ілона Ваш) – закарпатці, але, цікаво, чомусь це сталося не так.

Команда юристів була присутня протягом усієї акції. За їхніми словами, представники СБУ перевірили документи та комп’ютери Фонду. Після ретельної перевірки було вилучено деякі документи та жорсткі диски, на яких зберігалися дані.

Оскільки представники Служби безпеки не шукали конкретних документів і нікого не притягали до відповідальності, консультанти припускають, що ця акція, швидше за все, має політичне підґрунтя та спрямована на сам Фонд і його очільників.

karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах