12748
10:37 24.092021

Що відбувалось на черговому засіданні Закарпатської обласної ради

Політика 11132

У четвер, 23 вересня, в Ужгороді депутати зібрались на третє пленарне засідання третьої сесії VIII скликання. На розгляд обласних обранців анонсували декілька десятків різних питань.

У сесійній залі було досить людно. Як завжди прийшли обласні чиновники, представники різних силових відомств, консульств іноземних держав, активісти та журналісти. Окрім того, цього дня на засідання завітали й ветерани війни у військовій формі.

Перед початком роботи представник учасників бойових дій звернувся до присутніх із протестною заявою та вимогою відставки голови облради Олексія Петрова. Як виявилось декілька громадських організацій ветеранів війни вимагають відмінити прийняте раніше «розпорядження голови Закарпатської ОДА Олексія Петрова від 30 жовтня 2020 р. № 647 про ліквідацію «Редакційно-видавничої групи обласної Книги «Реабілітовані історією» і відновити її діяльність. Також за їх словами за головування Олексія Петрова було виселено з приміщення облради Закарпатську крайову організацію «Всеукраїнського товариства політичних в’язнів та Репресованих». Врешті голову облради звинувати у формуванні більшості в Закарпатській облраді за участі «проросійської партії» ОПЗЖ і навіть заграванні з «політичним русинством».

Зробивши дане звернення ветерани покинули сесійну залу ще до початку роботи депутатів. А Олексій Петров згодом у коментарі «Суспільному» розповів, що візьме до уваги рішення комунальної установи, однак «це не рішення голови облради, і не рішення депутатів обласної ради. Можливо, був якийсь розрив контракту через борги або ще щось» – сказав він. А щодо питання закриття видавництва, то «там проводиться дослідження».

Приступивши до роботи депутати насамперед зареєструвались у сесійній залі. Цього разу їх прийшло 55.

Присутні традиційно вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих у війні на Сході України.

Пройшовши всю офіційну частину та привітавши іменників до слова запросили директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолія Пшеничного. Останній розповів про епідеміологічну ситуацію в області та по Україні в цілому. Зокрема, за його словами досить суттєвою є різниця показників вакцинації у різних ОТГ. Серед явних лідерів Ужгородська, Мукачівська та ін., тоді як у гірських районах ці показники є дуже низькими. Депутати активно задавали питання директору департаменту охорони здоров’я. Відповідаючи на одне з них він зазначив, що за попередніми даними, всього в області вакциновано лише 57% працівників медичної сфери, з них 84% лікарі первинної ланки. На що депутати зауважили, що цифра є меншою ніж вакцинація серед освітян. Хтось з депутатів задав питання про те, чи у достатній мірі проводилась інформаційна кампанія серед населення щодо необхідності вакцинації, на що Анатолій Пшеничний відповів, що пропаганда вакцинації це не тільки справа медиків.

У свою чергу керівник департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Мар’яна Марусинець виступаючи перед присутніми у сесійній залі повідомила, що на сьогоднішній день у Закарпатті працюватимуть усі заклади освіти, навіть ті, які не досягли 80% вакцинації персоналу. Такі заклади перейдуть на дистанційну форму навчання. За її словами станом на сьогодні, 23 вересня, з 26 945 педагогічних працівників вакциновано 17 883, а це 66,5%.

332 заклади на Закарпатті практично досягли 80% вакцинації персоналу і більше. Є й такі, які мають 100% щеплених працівників. 9 602 педагогічних працівників ще повинні пройти щеплення, з цього числа можуть бути ті, які мають протипоказання до вакцинації. До слова, у той же день Закарпатська ОДА повідомила, що в області 244 із 604 шкіл перейдуть на дистанційне навчання.

Щодо закладів дошкільної освіти, то Мар’яна Марусинець запевняє, що всі вони точно працюватимуть у період карантинного режиму. Адже станом на сьогодні вже 148 закладів дошкільної освіти мають 80 і більше відсотків. А ще 140 – від 50% до 79%.

Врешті заслухавши чиновників депутати приступили до прийняття рішень. Однак перед цим традиційно було озвучено близько 20 депутатських запитів, здебільшого щодо питань соціального захисту, медичної галузі та ремонту інфраструктури у різних куточках області.

Зокрема, закарпатські депутати вирішили дофінансували програму «Турбота», та виділили по 500 тисяч гривень на лікування дітей: хворого на СМА Павлика Мотички та Кіри Зайцевої, якій діагностували гострий лімфобластний лейкоз. Для обох діток волонтери та всі небайдужі мешканці Закарпаття вже тривалий час збирають кошти: сім’ям дуже потрібна фінансова допомога на дороге лікування.

Окрім того, обласні обранці прийняли важливий для регіону «План заходів профілактики йодної недостатності серед населення». Як відомо у Закарпатській області завжди гостро стояла проблема йододефіциту.

Відтак депутати внесли зміни до обласного бюджету на 2021 рік, і профінансували ще ряд інфраструктурних об’єктів. Серед них: реконструкція Закарпатського обласного центру нейрохірургії та неврології, ремонт даху та ліфта Обласного клінічного територіального об’єднання «Фтизіатрія», ремонт будівлі апеляційного суду Закарпатської області. У цьому рішенні також закладено дофінансування з обласного бюджету разом з Мукачівською ОТГ та українсько-чеським БФ «Віза» реконструкції Мукачівської ЦРЛ.

Також через внесення змін до обласної програми «Турбота», буде частково компенсовано збитки, завдані зливами та підтопленнями населених пунктів Ясінянської ОТГ у Рахівському районі та внаслідок пожежі – у Кам’янській ОТГ Берегівського району.

Депутати затвердили і ряд регіональних програм, зокрема, щодо розвитку архівної справи, боротьби з карантинними рослинами.

Під час засідання обласні обранці також перейменували Хустську спецшколу-інтернат І-ІІІ ступенів та Виноградівський геріатричний пансіонат. Окрім того, затвердили розподіл і передачу до районних лікарень кисневих концентраторів.

Наостанок депутати вже традиційно прийняли з десяток звернень Закарпатської обласної ради до вищих органів влади України. Серед них і звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів з приводу «чергового необґрунтованого підвищення комунальних тарифів та цін на енергоносії для населення», у якому закарпатські депутати просять владу встановити мораторій на підвищення цін на комунальні послуги.

Руслан ФАТУЛА

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах