12788
19:22 7.102021

Скандал із ОСББ та резонанс із міні-ГЕС: як проходила сесія міськради в Ужгороді. Фото, відео

Політика 65562

У четвер, 7 жовтня, в Ужгороді депутати зібралися на пленарне засідання чергової Х сесії VІІІ скликання. На порядку денному у міських обранців було кілька десятків різних питань.

Розпочалося воно зі скандалу – на засідання з’явилися мешканці ОСББ «Проспект Свободи 54 – Ужгород», які з 2018 року намагаються узаконити свою прибудинкову територію. Щоправда зробити це не можуть і донині.

Річ у тім, що прибудинкова територія охоплює 14 соток, враховуючи 8 соток, які знаходяться під самим житловим будинком, і виходить до автовокзалу, чим, за словами жителів ОСББ, і приваблює бізнесменів.

– Ми не можемо ніяк узаконити свою прибудинкову територію. Всі документи ми подали, на всі комісії з’являлися. Приходили також неодноразово на сесію Ужгородської міської ради. Але все безрезультатно. Постійно це питання відкладається, гальмується. І тут ми дізнаємося, що міськрада вирішила надати цю ділянку під гараж учаснику бойових дій. Ми знайшли цього учасника АТО, запитали, чи насправді він писав заяву для отримання гаражу на дитячому майданчику, він пояснив, що не писав. Тобто була спроба оформити на підставних осіб для розміщення гаражу, – розповідає Іван Пайда, голова вищезгаданого ОСББ.

Далі – більше. Нова ідея земельної комісії – віддати прибудинкову територію на аукціон. Тож усі звинувачення летіли в бік голови земельної комісії Ужгородської міської ради Володимира Мильо (Слуга народу).

Власне мешканці ОСББ демонстративно прийшли на сесію з плакатами «Ганьба Мильо», а також із справжнім коритом.

– Ми хочемо донести цю ситуацію до вищестоящого керівництва, до керівництва поліції міста, до прокурора та й взагалі до Президента, щоб він розумів, що відбувається на місцях, – наголосив Іван Пайда.

За словами мешканців ОСББ деякі політичні партії висловили їм свою підтримку. А також власне на засіданні сесії запропонували змінити цільове призначення земельної ділянки та облаштувати на ній спортивний майданчик за кошти міста.

В результаті проект рішення знову перенесли. У свою чергу міський голова Богдан Андріїв пообіцяв, що вже на наступній сесії Ужгородської міської ради земельну ділянку передадуть у власність мешканців ОСББ.

Утім дискусії в сесійній залі не вщухали. Наступний проект рішення, який винесли на розгляд, виявився не менш резонансним. Йшлося про будівництво міні-ГЕС на річці Уж. Напередодні місцеві ЗМІ облетіла новина, що на розгляд міських обранців буде винесений проект рішення №471 (пункти 2.1 та 3.2), в якому йдеться про передачу енергетичній компанії «Ренер» та Басейновому управлінню водних ресурсів річки Тиса (БУВР) земельної ділянки в районі Боздоського парку – перед підвісним мостом, вверх за течією. 

Під час розгляду цього питання, забудовників представляв колишній директор Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак, який просив депутатів надати дозволи на відведення землі під будівництво гідроспоруд. 

– Сьогодні пропонується дати згоду на продовження розробки техніко-економічного обґрунтування міжнародного проекту, щодо обводнення річки Уж та Боздоського парку. Мова йде про будівництво тимчасової підпірної споруди в районі підвісного моста, – розповів Володимир Чіпак. 

Утім, на думку громадських активістів, які виступили на сесії, йдеться не тільки про будівництво «розбірної» дамби, а про завуальоване будівництво міні-ГЕС від компанії «Ренер».

– У період маловоддя спиняти Уж – це катастрофа! Стояча вода швидко прогріється і все живе там помре. Залишаться тільки жаби і море водоростей, сморід і болото. Уж – гірська річка, з дуже цінною екосистемою. В річці водиться багато рідкісних видів, занесених до Червоної книги України. Будь-яка гідроспоруда завдасть негативного впливу на них. Як приклад – кам’янецька гребля. Вище неї немає таких риб як судак, білизна, сом, лящ та багато інших. Нерест і міграція риб в Ужі проходить круглорічно і перешкоджання природним процесам недопустимо, – наголосив голова ГО «Асоціація рибалок Ужгорода» Остап Палінчак. – Ми вже маємо 11 кілометрів мертвого Ужа завдяки «совєтам»  та компанії «Ренер» (від кам’янецької греблі до р-н Спартак), дозволимо цю греблю – отримаємо ще 10 км мертвої річки. 

Після суспільного резонансу та виступу активістів рішення все ж таки зняли з розгляду. За це проголосували 32 із 37 депутатів. 

У свою чергу міський голова Богдан Андріїв під час спілкування із журналістами запевнив, що наразі тільки йдеться про можливість реалізації такого проекту. 

– Особисто я проти будівництва Міні-ГЕС на Ужі, але я за гідротехнічну споруду, яка буде регулювати рівень води в руслі річки Уж, – наголосив Богдан Андріїв. 

Перейшовши до порядку денного міські обранці внесли зміни до низки міських програм: реконструкції та капітального ремонту мережі зовнішнього освітлення міста Ужгород на 2021-2023 роки; благоустрою міста; капітального ремонту житлового фонду; економічного і соціального розвитку м. Ужгород на 2021 рік.

Насамкінець депутати підтримали Звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України про недопущення підвищення тарифів на комунальні послуги, а також про виплату у листопаді цього року «13 пенсії» тим, у кого пенсія нижче середньої. 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах