13018
09:53 3.122021

На засіданні Закарпатської облради говорили про COVID та обирали третього заступника голови ради

Політика 12051

У четвер, 2 грудня, відбулося друге пленарне засідання четвертої сесії Закарпатської обласної ради.

У сесійній залі були присутні представники усіх фракцій. Зареєструвалось 55 депутатів. У президії новобране керівництво обласної ради у повному складі: голова ради Володимир Чубірко, його перший заступник Андрій Шекета та заступник Василь Дем’янчук.

Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих у війні на Сході України та висловили співчуття закарпатським родинам, рідні яких померли від COVID-19.

Як відомо за день до цього засідала президія Закарпатської обласної ради, де було вирішено зняти частину запропонованих раніше питань. Зокрема було вирішено не включати до розгляду питання щодо «Програми розвитку та функціонування мов національних меншин у Закарпатській області на 2021 – 2025 роки», про створення комісії з реформування комунальних медичних закладів обласної ради, ряд питань щодо списання транспортних засобів окремих КНП облради та ін..

На початку засідання до слова запросили керівника Департаменту охорони здоров’я ОДА Анатолія Пшеничного, котрий озвучив статистику захворюваності на COVID-19 у Закарпатській області. Він, зокрема заявив, що поки Україна виходить із «червоної зони», Закарпаття впевнено рухається до неї. За його словами найбільша захворюваність на COVID нині фіксується в Ужгороді та Ужгородському районі, Перечині, Великому Березному, Мукачеві. «Якщо порівнювати з попередньою хвилею, то ми сьогодні ще її не досягли», – додав він. Також Анатолій Пшеничний розповів, що загалом в області до лікування пацієнтів із COVID залучені 17 закладів охорони здоров’я.

А ось щодо стану вакцинації, то область як відомо пасе задніх. Всього 22% закарпатців отримали 1 дозу, 17 % – дві дози вакцини, і це найнижчий показник в Україні. Деякі депутати, на емоціях від таких цифр, навіть намагались спитати за таку ситуацію у самого Анатолія Пшеничного…

У свою чергу голова облради Володимир Чубірко зазначив, що ситуація із COVID-19 на Закарпатті дійсно досить напружена, різко зросла кількість госпіталізацій і область стрімко наближається до «червоної зони». Відтак він закликав усіх депутатів вакцинуватися і попросити свої виборців через соціальні мережі та інші засоби комунікації, зробити так само. «Будьте нашими агітаторами, спасіть закарпатську громаду» – сказав він.

Далі було озвучено ряд депутатських запитів. А оскільки повноцінна робота сесії раніше була заблокована через «політичну кризу», то й запитів у депутатів цього разу накопичилось чимало.

У ході засідання депутати продовжили контракт керівнику хору «Кантус» Станіславу Сокачу ще на 5 років. За таку пропозицію проголосували усі присутні у залі 55 депутатів.

Розглядалося питання збільшення апарату ради на 10 чоловік. Фракції «КМКС» та «За майбутнє» заявили, що не будуть підтримувати цей проект рішення. Зокрема, представник «КМКС» Йосип Борто заявив, що вважає таке рішення недоцільним. Однак його таки прийняли 38 голосами. Таким чином, штат апарату Закарпатської обласної ради тепер складає 56 чоловік. Буде введено нове управління – внутрішнього аудиту.

Також депутати ініціювали голосування за створення посади і обрання ще одного (третього) заступника для голови обласної ради. І якщо за збільшення штату апарату голосів вистачило, то з цієї ініціативою одразу виникли питання.

Насамперед, і залу запитали чи по регламенту це і навіщо ще один заступник. На що йому відповіли, що у деяких обласних радах України у голів є більше двох заступників.

До слова стаття 56 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» каже, що обласна рада обирає першого заступника і заступника голови ради. Тобто, закон декларує посади «перший заступник» і «заступник» виключно в однині. Хоча, як відомо, наприклад, у Вінницькій облраді дійсно пішли таким шляхом і зараз там виникли певні юридичні проблеми, зокрема що стсоується виплати заробітної плати.

Так чи інакше депутати приступили до процедури обрання третього заступника голови обласної ради. Однак представники фракцій «КМКС» та «За майбутнє» заявили, що не будуть брати у ньому участь.

Отож депутат від фракції «Команда Андрія Балоги» запропонував на цю посаду кандидата від фракції «За майбутнє» Андріану Сушко. Однак проти виступив і сам очільник цієї фракції Олександр Ледида. Своїм виступом він натякнув на зраду Андріани Сушко, котра фактично пішла проти своєї фракції «За майбутнє» і пішла у стан коаліційної більшості. «Утворюючи нову посаду, неправильно розраховуватись грошима платників податків за політичну зраду», – заявив Олександр Ледида.

У свою чергу Василь Іванчо з тієї ж фракції, заявив, що це – порушення закону, оскільки вносити кандидатури заступників має право тільки голова обласної ради. Після чого Володимир Чубірко порадившись з деякими депутатами таки вніс кандидатуру Андріани Сушко.

Більше кандидатів на цю посаду не було, відтак розпочали процедуру таємного голосування. У ній взяли участь всього 35 депутатів, з них, за це питання проголосували лише 32 депутати. 3 бюлетені були визнані недійсними. Отож, для обрання Андріани Сушко забракло 1 голосу.

Після цього сесію закрили. Але представники більшості вирішили не здаватися. Неочікувано після невеликої перерви було скликане позачергове засідання, на якому депутати знов повернулись до розгляду обрання третього заступника. При цьому, на засіданні вже були відсутні депутати від трьох фракцій «Слуга народу», «КМКС» та «За майбутнє».

Отож депутати вдруге провели голосування і цього разу за його результатами кандидатуру Андріани Сушко підтримали вже 35 депутатів обласної ради, проти – 0. Андріана Сушко нині працює на посаді начальника Управління з питань організаційного забезпечення депутатської діяльності та роботи постійних комісій обласної ради. До останніх місцевих виборів вона була секретарем Ужгородської міської ради.

Після оголошення результатів голосування депутати розглянули ще низку бюджетних питань.

Руслан ФАТУЛА

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини