13644
15:39 24.062022

Україна стала кандидатом на вступ до ЄС: що це означає

Політика 17031

23 червня увечері Європейська рада оголосила про надання Україні та Молдові статусу кандидата на членство у Європейському Союзі.

Першим про це повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель у соціальній мережі Twitter. «Європейська рада щойно прийняла рішення про надання Україні та Молдові статусу кандидата в члени ЄС. Історичний момент», – заявив він. Шарль Мішель привітав президента України Володимира Зеленського та президентку Молдови Майю Санду, а також народи України та Молдови з ухваленням цього рішення.

Перед цим, 17 червня, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що ЄК рекомендувала Європейській Раді надати Україні європейську перспективу і статус кандидата на вступ до ЄС. Як зазначають експерти ця рекомендація Єврокомісії, ймовірно, мала вирішальне значення під час ухваленні рішення на саміті в Брюселі.

Також варто додати, що напередодні саміту Європарламент абсолютною більшістю голосів підтримав надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до Євросоюзу та ухвалив відповідну резолюцію.

У відповідь на рішення Європейської Ради Президент України  Володимир Зеленський привітав рішення лідерів Євросоюзу. «Це унікальний та історичний момент у відносинах України та ЄС», – зазначив глава держави у Twitter. Він також подякував президенту Європейської ради Шарлю Мішелю, президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн та лідерам держав Євросоюзу за підтримку. «Майбутнє України – в ЄС», – наголосив Володимир Зеленський.

«Статус кандидата – це не просто нова сходинка. Це нова вершина. Не новий абзац, не нова сторінка і навіть не новий розділ. Це новий том в історії європейської інтеграції України, який ми почали писати сьогодні. І відсьогодні ця книга не має інших варіантів завершення, крім одного: Україна в майбутньому стане членом ЄС. Відсьогодні це закріплено на офіційному рівні. Статус кандидата – це обов’язковий етап, який проходила більшість країн. Це точка неповернення. Це не просто нова назва чи нова вивіска. Це новий статус і новий імідж» – заявив глава держави у своєму зверненні до українців.

«Сьогодні визнано: Україна – не місток, не подушка між Заходом і Росією, не буфер між Європою та Азією, не сфера впливу, не «сіра» зона, не транзитна територія. Не прикордоння між орками та ельфами. Україна – це майбутній рівний партнер для щонайменше 27 країн ЄС» – підкреслив він.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зазначив, що «це потужний політичний меседж. Його почують і солдати в окопах, і кожна сім’я, яка була змушена тікати від війни за кордон, і кожен, хто допомагає наближати нашу перемогу. Але почують його і в бункері…» – наголосив спікер ВРУ.

У свою чергу прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що цей статус відкриває Україні ширший доступ до програм та фондів ЄС. «Українці своїм героїзмом та відданістю демократичним цінностям однозначно заслужили бути в колі великої європейської родини. Україна подолала довгий шлях трансформації в європейську країну з вільною ринковою економікою, розвиненою демократією та повагою до прав і свобод людини. Отримання статусу кандидата засвідчує успішність впровадження реформ та значний прогрес у наближенні до європейських стандартів. Ми вже розпочали інтеграцію у внутрішній ринок ЄС. Маємо підписані авіаційний та енергетичний «безвізи», близькі до укладення митного, промислового та цифрового», – заявив очільник уряду. За його словами, статус кандидата є важливим сигналом для всіх українців, що наше спільне майбутнє – це Європейський Союз, а процес вступу до ЄС стане невід’ємною частиною шляху відновлення України.

Окрім того, наголосив глава уряду, цей статус відкриває Україні ширший доступ до програм та фондів ЄС, а також до залучення нових інвестицій, оскільки бізнес тепер розглядатиме Україну як потенційного члена Євросоюзу та перспективний майданчик для стартапів. «Подальший вступ нашої країни в ЄС дасть переваги для всіх сторін. Україна може гарантувати європейську продовольчу безпеку, сприяти пришвидшенню «зеленого» переходу та зменшенню енергетичної залежності від Росії, зробити вагомий внесок в економічний розвиток та цифровізацію Європи», – зазначив прем’єр.

А ось віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина, заявила що подальша підготовка до членства передбачатиме завершення всеохоплюючої трансформації всіх сфер, що створюватиме умови, коли країна житиме за принципами Євросоюзу та його законами, які спрямовані на захист кожного громадянина та бізнесу.

Окрім того, за її словами, статус кандидата відкриває можливості отримання фінансової допомоги у трансформації суспільства, правової системи та економіки на шляху до членства в ЄС. Так, Україні буде доступна фінансова допомога для країн, які готуються для вступу до ЄС (Інструмент передвступної допомоги, IPA). Така допомога може надаватись через гранти, інвестиції або як технічна допомога. Кандидатство також відкриває для України участь у програмах та ініціативах Євросоюзу.

У Кабміні навіть назвали орієнтовну дату вступу України до ЄС. Так гендиректорка Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталія Форсюк в ефірі телемарафону заявила, що Україна може розраховувати на членство в ЄС не швидше 2029 року. «Раніше – малоймовірно. Через ту величезну кількість законодавства, яке потрібно прийняти та імплементувати. Ми повинні жити за європейськими законами», – сказала вона.

За її словами вже на початку наступного року можуть початися переговорні процедури, які стосуватимуться вступу України до ЄС. Вона також наголосила, що статус кандидата посилить позицію України у майбутніх мирних переговорах.

          Привітали Україну і лідери найбільших країн Євросоюзу. Зокрема, президент Франції Еммануель Макрон на спільній прес-конференції з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем та очільницею Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн наголосив, що надання Україні і Молдові статусу кандидатів на вступ в Європейський Союз є сильним сигналом росії. Він нагадав, що Євросоюз спочатку продемонстрував єдність у питанні запровадження санкцій проти рф і наданні Україні макроекономічної і військової підтримки, а тепер – у питанні надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

«Наш вибір – надати Україні і Молдові статус кандидатів на приєднання до ЄС – це сильний сигнал росії у нинішньому геополітичному контексті. Також ми вирішили, що статус кандидата буде наданий Грузії, щойно вона досягне критеріїв, визначених Єврокомісією», – наголосив президент Франції. Також він додав, що український народ воює за європейські цінності, свій суверенітет і територіальну цілісність. Водночас за його словами шлях приєднання до ЄС буде довгим. Окрім того, необхідно буде виконати певні вимоги.

Зі свого боку канцлер Німеччини Олаф Шольц привітав Україну в Twitter. «27 разів так! Вітаємо Україну та Молдову: Європейська Рада вітає дві нові країни-кандидати на вступ до ЄС. За гарну співпрацю в європейській родині!», – зазначив він.

Нагадаємо: президент підписав заявку на членство нашої країни в Євросоюзі 28 лютого. Після цього Україна заповнила й передала Єврокомісії опитувальник, що містив політичні та економічні критерії, за якими оцінювали готовність держави отримати статус кандидата на членство, а також відповідність українського законодавства правовим нормам ЄС.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах